Tessa de Wekker (1983) is freelance journalist en tekstschrijver. Als sinds haar jeugd is ze verslingerd aan sport, zowel zelf sporten als sport kijken. Na haar studies journalistiek en internationale betrekkingen belandde ze op de sportredactie van het Noordhollands Dagblad. Sinds 2010 gaat Tessa als zelfstandige door het leven. Ze schrijft over onder andere over sport, bestuur en beleid en wetenschap voor (regionale) kranten, tijdschriften, sportorganisaties, onderwijsinstellingen en is sinds een aantal jaar hoofdredacteur voor het Allesovermassage.nl Magazine.

Door Tessa de Wekker

Massage en parkinson

Anderhalve dag. Zo lang heeft Bert Staarman profijt van de massage van sportmasseur Carla Kramer. Daarna keert de stijfheid in zijn spieren weer terug. “Maar die anderhalve dag is zo fijn. Het geeft even adempauze. Ik kan het dagelijks leven daardoor makkelijker aan.”

Tendinopathie: pijnlijke ‘spaghetti’ is een onderschatte blessure

Het is niet de meest voorkomende voetbalblessure. En ook niet eentje waardoor spelers direct moeten stoppen met voetbal. Maar tendinopathie is wél een hardnekkig probleem. Gemiddeld krijgen in het topvoetbal elk seizoen vier spelers last van deze peesblessure. Reden voor FC Barcelona om met een complete special, geschreven door internationale (sport)zorgverleners en onderzoekers, aandacht te vragen voor deze kwetsuur.

KNVB en VeiligheidNL ontwikkelen Voetbalfit

Jaarlijks vinden 1,2 miljoen blessures plaats in het voetbal. Vooral knie, enkel en andere delen van het been worden getroffen. Een deel van de blessures valt in de categorie ‘dikke pech’, maar een deel is te voorkomen. Daarom hebben de KNVB, VeiligheidNL, Athletic Skills Model (ASM), ZonMW, het UMC Utrecht en het Amsterdam UMC de handen ineengeslagen. Zij ontwikkelden ‘Voetbalfit’, een reeks blessurepreventieve oefeningen die nu beschikbaar is voor alle voetbaltrainers, begeleiders en verzorgers die werken in het amateurvoetbal.

Hoe staat je cliënt ook mentaal fit aan de start van de 4Daagse?

Een meerdaags evenement zoals de 4Daagse is een zware opgave. Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk. Met deze tips van sportpsycholoog Maren Broekens help jij je cliënt om ook mentaal topfit aan de start te staan.

Effecten van massage op patiënten met de ziekte van Parkinson: wat zegt de wetenschap?

Er zijn verschillende veilige massagetechnieken die een positief effect laten zien op zowel motorische als non-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Athene in een systematisch literatuuronderzoek naar studies die gedaan zijn tussen 2002 en 2018 .

Ernst Stikvoort is al vier jaar bedrijfsmasseur bij Afas

Schone witte handdoeken in een mooie kast, luxe verzorgingsproducten en een sfeervol zitje. In het midden van de ruimte staat een elektrisch verstelbare massagetafel. Wie niet beter weet, denkt dat hij hier in een massagepraktijk is. Niets is minder waar. Als je de deur open doet, sta je midden in een kantoorpand. Deze ontspanningsruimte is namelijk gevestigd in het nieuwe hoofdkantoor van softwareontwikkelaar AFAS in Leusden.

Wat doe je als masseur als je een eetprobleem vermoedt bij een cliënt?

Eén procent van de mensen kampt met eetproblematiek. Maar in de sport ligt dat percentage rond de twintig procent. Grote kans dat jij als masseur een sporter op de bank hebt liggen die problemen met eten heeft. Wat doe je dan? “Nietsdoen is geen optie”, zegt Lisa de Vilder.

Positieve Gezondheid kijkt verder dan alleen 'niet ziek zijn'

Core stability: nuttig of niet?

Rompstabiliteitsoefeningen worden door menigeen gepropageerd. Goed voor je kracht en stabiliteit en als blessurepreventie, is de gedachte. Maar daar is geen enkel bewijs voor, zegt sportfysiotherapeut Nick van der Horst. “Als ik aan vijftig mensen vraag wat core stability is, krijg ik vijftig verschillende antwoorden. Het is helemaal niet duidelijk wat we onder core stability verstaan. En zeker niet in relatie tot blessurepreventie”, zegt hij.