Voetballers HBC zweren bij FIT sportbalsem

© FIT International

Sinds het eind van vorig seizoen gebruiken de voetballers van HBC uit Heemstede de producten van FIT voor hun wedstrijden en trainingen. Verzorger Hans Joosten masseert de spelers met de massageolie van FIT en voor elke wedstrijd smeren ze hun eigen benen in met de Sportbalsem. “De jongens willen niet anders meer. Het is bijna zo dat ze zonder FIT niet meer willen voetballen”, vertelt Hans.

“Een van de werkingen van Gaultheria Procumbens is het verbeteren van de doorbloeding”

Eigenaar Joop Bergman

Joop Bergman hoort het lachend aan. De eigenaar van FIT International ondersteunt HBC sinds dit seizoen op verzorgingsgebied. “Mijn zoon heeft hier altijd gevoetbald. Hij is al een tijd gestopt, maar ik ben blijven hangen. Ik ben actief bij de club en ga bijna altijd bij het eerste kijken, ook naar de uitwedstrijden”, zegt hij.

Effect warming-up verlengen

Toeval of niet, dat eerste doet het dit seizoen uitstekend. HBC staat bovenaan in de eerste klasse A en pakte de eerste periodetitel. Verzorger Hans wil niet beweren dat die goede prestaties door het gebruik van FIT komen, maar hij doet wel een opvallende constatering. “We hebben tot nu toe nauwelijks blessures. Normaal hadden we rond deze tijd toch wel vier, vijf spelers met hamstringklachten en ook wat kuit- en bovenbeenproblemen. Maar tot nu toe valt dat reuze mee. En hoe meer spelers fit zijn, hoe beter het team is natuurlijk.”

De spelers hebben er net de warming-up voorafgaand aan de wedstrijd tegen SDZ op zitten. Terug in de kleedkamer krijgen ze allemaal een beetje FIT Sportbalsem. Sommigen gebruiken daarvoor de tube met applicator. “Dat vinden ze prettig. Door met die applicator te smeren, geven ze zichzelf als het ware nog een kleine massage.” Geroutineerd smeren de spelers hun kuiten en bovenbenen in. Een enkeling smeert ook wat in de nek. Hans: “Dat hebben we wel even moeten oefenen. In het begin zag je bij sommigen een witte laag op de benen. Ze gebruikten veel te veel. Nu weten ze hoe ze de balsem in moeten masseren, zodat het ook echt zijn werking kan hebben.”

FIT Sportbalsem wordt gebruikt om het effect van de warming-up te verlengen. Joop: “Er zit zomaar twintig minuten of zelfs langer tussen het einde van de warming-up en het begin van de wedstrijd. De spelers gaan na de warming-up weer naar de kleedkamer. Daar houdt de trainer een praatje, en moet de scheidsrechter de pasfoto’s controleren. Daarna worden de teams op het veld voorgesteld, is de pupil van de week aan de beurt om te scoren, et cetera. En in die tijd koelen de spieren af.”

“Opvallend is dat we tot nu toe nauwelijks blessures hebben”

Verzorger Hans Joosten

Belangrijk ingrediënt

FIT Sportbalsem moet dat ernstige afkoelen tegengaan. “Vroeger zweerde men bij crèmes en balsems die een heel sterk verwarmend effect hebben. Vaak zitten er peperachtige stoffen in. Wie wel eens zo’n balsem op zijn huid heeft gesmeerd, voelt direct de hitte”, zegt Joop. “De peperachtige stoffen zorgen echter voor verwarming van de huid, maar doen niets met de spieren.” FIT Sportbalsem doet dat wel. Dat komt door een van de belangrijkste ingrediënten, Gaultheria Procumbens, ook wel Bergthee of American wintergreen genoemd.

De olie van Gaultheria Procumbens is rijk aan methylsalicylaat. In het lichaam wordt dat omgezet in onder andere salicylzuur. Dat werd voor de uitvinding van Aspirine (Acetylsalicylzuur) gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Een van de werkingen van Gaultheria Procumbens is het verbeteren van de doorbloeding. “Daardoor heeft het een verwarmend effect. In tegenstelling tot balsems met peperachtige stoffen wordt het verwarmende effect bereikt door een betere doorbloeding en niet door de verwarming van de huid”, vertelt Joop. Hierdoor worden ook de spieren bereikt.

Hoe de balsem precies werkt, zal de spelers van HBC een zorg zijn. “Het bevalt onze spelers gewoon erg goed”, zegt Hans. Of dat aan de fysieke werking ligt, weet hij niet. “Het is ook de mindset. Het ritueel zet iedereen op scherp en ‘aan’. Ik denk dat het een combinatie van beide is.”