Massage en parkinson

Bert Staarman wordt elke week gemasseerd. ''Daardoor heb ik anderhalve dag per week een adempauze''

Anderhalve dag. Zo lang heeft Bert Staarman profijt van de massage van sportmasseur Carla Kramer. Daarna keert de stijfheid in zijn spieren weer terug. “Maar die anderhalve dag is zo fijn. Het geeft even adempauze. Ik kan het dagelijks leven daardoor makkelijker aan.”

62 jaar is Bert. Jong nog voor iemand met Parkinson. Maar hij is al lang geen uitzondering meer. Patiënten met Parkinson worden steeds jonger. Vijf jaar geleden kreeg hij de diagnose. Hij had een eigen akkerbouwbedrijf, maar daar heeft Bert mee moeten stoppen. Het werd lichamelijk te zwaar. “Nu heb ik een exportfirma in uien. Daar ben ik druk mee en dat is goed. Daardoor blijf ik bezig en voel ik me beter.

”Hij heeft met name last van zijn kuiten en hamstrings. Continu verstijven de spieren en ze worden steeds pijnlijker. “Als ik bij Carla ben geweest, blijven ze anderhalve dag soepel. Daarna begint het weer. Mijn vrouw masseert mijn benen voor ik naar bed ga. Dan slaap ik wat beter. Maar zij is geen professional zoals Carla. Dat maakt echt een enorm verschil.”

Leidend

Carla herinnert zich nog goed dat Bert een aantal jaar geleden bij haar in de praktijk kwam. “Ik tennis met zijn vrouw en hoorde zo zijn verhaal. Toen ze vertelde over zijn verstijfde spieren vroeg ik me af of ik iets voor Bert zou kunnen betekenen. We zijn het gewoon gaan proberen. Zijn lijf is daarbij leidend voor mij. Bert heeft Parkinson, maar ik behandel hem niet als zieke. Zijn spieren vertellen mij wat ik moet weten. Ik voel wat ik wel en niet kan doen. En natuurlijk overleg ik veel met hem.

”Carla masseert Bert minder hard dan de wielrenners die ze ook op haar bank heeft liggen. “Bij hem gaat het meer om de ontspanning. Hij is mijn enige cliënt die wel eens in slaap valt. Ook pas ik bindweefselmassage toe. Als hij na een behandeling zegt dat hij er weer een paar dagen tegen kan, voel ik me zo goed”, zegt ze.

Naast de massages sport Bert twee keer in de week met een bewegingstherapeut die gespecialiseerd is in de ziekte van Parkinson. Bewegen is bewezen effectief tegen de ziekte en met haar doet Bert oefeningen op de loopband en de fiets. “Het zijn lichte oefeningen, bedoeld om mijn spieren zo soepel mogelijk te houden. Ik merk dat de oefeningen beter gaan als ik regelmatig gemasseerd word. Dat merkt mijn therapeut ook. Daarom vindt ze de massages een goede zaak.”

“Door de massages van Carla ga ik makkelijker door het leven”

Bert Staarman

Toekomst

Ook zijn neuroloog en fysiotherapeut zijn positief over de massagebehandelingen. Toch is massage geen officiële behandeling bij Parkinson. Bert: “Dat komt omdat er geen blijvend effect is. Telkens keren de stijfheid en pijn terug. Maar de massages zorgen er wel voor dat ik in elk geval anderhalve dag zo normaal mogelijk kan leven. Die anderhalve dag zijn voor mij zoveel waard.”

Bert gaat eens in de week en soms eens in de twee weken naar Carla. Het liefst zou hij vaker gaan. Maar omdat zijn verzekering de behandelingen niet vergoedt, zou dat te kostbaar zijn. Toch vindt hij dat hij geluk heeft. “Er zijn mensen die zich helemaal geen massages kunnen veroorloven.

”Dankzij de behandelingen van Carla kan Bert zijn oefeningen beter doen. Ook kan hij nog werken in zijn eigen bedrijf. Voorlopig gaat het redelijk goed met hem, op de pijn en stijve spieren 5,5 dag in de week na. Aan de toekomst wil hij liever niet denken. “Ik ben wel eens naar zo’n Parkinsoncafé geweest, waar allemaal andere mensen met de ziekte waren. Dat was erg confronterend, alsof ik een spiegel keek naar de toekomst. Liever leef ik met de dag. Ik ga mijn eigen gang en probeer er zo weinig mogelijk aan te denken. Door de massages van Carla ga ik makkelijker door het leven.”

“Als hij na een behandeling zegt dat hij er weer een paar dagen tegen kan, voel ik me zo goed”

Carla Kramer