Joyce Smits

Joyce Smits van Smits creatieve teksten schrijft sinds 2017 met veel plezier voor Alles over massage. Na ruim twintig jaar als journalist gewerkt te hebben in de regionale nieuwsbladenbranche, is ze inmiddels werkzaam als ZZP-er binnen de journalistiek. Ze is breed georiënteerd, maar schrijven over alle facetten van de sport is een van haar grootste passies.

Door Joyce Smits

Ergonomisch masseren: investering in eigen gezondheid

Ergonomisch masseren is een investering in het belang van de klant, maar vooral van jezelf. Veel masseurs cijferen hun eigen lichaam weg om het voor de klant zo comfortabel mogelijk te maken. “Dat is denken op korte termijn. Als masseur heb je je lijf nodig om je hobby uit te voeren of je boterham te verdienen. Op dat lijf moet je zuinig zijn”, zegt Mehdi Tajeddin.

Sophie Arends is pas 22, maar al fulltime masseur in het wielrennen

Op het moment van spreken is ze net terug uit Australië en maakt Sophie Arends zich op voor een reis naar Abu Dhabi. Zo zal 2023 er grotendeels uit gaan zien voor haar; reizen. Om precies te zijn is ze dit jaar 170 dagen van huis. Want hoewel Sophie pas 22 jaar is, is ze in de professionele wielerwereld als soigneur en masseur al een vaste kracht achter de schermen. En dat betekent veel uit de koffer leven.

Hydromassage biedt warmte en comfort

De behandeling wordt nog niet op grote schaal toegepast in Nederland. Toch biedt hydromassage veel extra mogelijkheden en zeker ook extra comfort. Daarom vindt ook Theo Vis, eigenaar van ATS Massageopleidingen, het jammer dat deze vorm van massage nog relatief weinig wordt gedaan. “Het wordt wel gegeven, maar het komt nog niet heel veel voor, terwijl het wel heel fijn is.”

Lammert Schoonhoven is de stille kracht achter Team Albert Heijn Zaanlander

Lammert Schoonhoven staat aan de rand van de zojuist gedweilde ijsbaan van schaatstempel Thialf in Heerenveen. Met vlijmscherpe slagen raast het treintje van de ploeg van Albert Heijn Zaanlander over de spekgladde ijsvloer voorbij. Drie dagen na de eerste marathonwedstrijd van het seizoen in Amsterdam en vier dagen voor het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen is het rustig in Thialf.

Thaise yogamassage

De persoon die geeft is in beweging, de persoon die ontvangt is eveneens in beweging. Deze vorm maakt Thaise yogamassage tot een unieke techniek. Ook het feit dat de cliënt de kleding aanhoudt, is verre van vanzelfsprekend als het gaat over massage. Sanne Theben Terville mag Thaise yogamassage maar wat graag toepassen. “Het is dankbaar werk om te geven en dankbaar werk om te ontvangen”, zegt Sanne.

Kobido, een japanse gezichtsmassage

Ooit werd de gezichtsmassage kobido alleen aan de Japanse keizer gegeven. Duizenden jaren was het een traditionele kunst, alleen weggelegd voor de allerbelangrijksten van het land, gericht op esthetiek. Tegenwoordig kan iedereen genieten van deze ontspannende gezichtsmassage, ook in Nederland.

Johan van der Ploeg masseert al 25 jaar bij FC Groningen

Het is halverwege de middag als Johan van der Ploeg zijn handen vrij heeft voor een gesprek. De laatste speler van de selectie die deze dag door de masseur/verzorger van FC Groningen onder handen is genomen, is even daarvoor van de tafel gestapt. “Je weet nooit van tevoren hoe de dag eruitziet, maar dat is ook het leuke van dit werk. Als je op kantoor zit, weet je dat je om half negen begint en om vijf uur klaar bent. Bij mij kan er ineens nog een speler komen voor een massage. Dingen lopen nooit zoals verwacht, daar moet je tegen kunnen”, zegt Johan.

Goede voeding essentieel tijdens meerdaagse sportevenementen

De Tour de France win je in bed, zei Joop Zoetemelk ooit. Maar minstens net zo belangrijk is goede voeding. Juist tijdens een evenement zoals de 4Daagse of een ander meerdaags sportfestijn kan de juiste voeding een wereld van verschil maken. “Als je continu niet goed eet en drinkt, gaat dat ten koste van je prestaties’’, zegt Anneke Palsma.

Arts Richard Danel: magnesium moet!

Het is naast water en zuurstof de meest essentiële levensbehoeften van de mens: magnesium. Aan kennis hierover onder de wereldbevolking schort het echter op grote schaal. Onze voeding werkt niet mee en onder medici is het nog niet vanzelfsprekend om magnesium voor te schrijven, al gebeurt dat laatste tijd steeds vaker. Zeventig tot tachtig procent van de Westerse wereldbevolking krijgt nog niet de helft van de aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag binnen. Zo is er een groot magnesiumtekort.