Thaise yogamassage

Een combinatie van yoga, massage, mindfullness en acupressuur

De persoon die geeft is in beweging, de persoon die ontvangt is eveneens in beweging. Deze vorm maakt Thaise yogamassage tot een unieke techniek. Ook het feit dat de cliënt de kleding aanhoudt, is verre van vanzelfsprekend als het gaat over massage. Sanne Theben Terville mag Thaise yogamassage maar wat graag toepassen. “Het is dankbaar werk om te geven en dankbaar werk om te ontvangen”, zegt Sanne.

Sanne geeft bij MOOD Massage Opleidingen een cursus Thaise yogamassage. Zelf woont en werkt ze voor zestig à zeventig procent van de tijd in Portugal. Daar heeft ze haar praktijk, waar ze naast de andere massages en therapieën die ze toepast, ook Thaise yogamassage geeft. “Gelukkig wonen er veel buitenlanders en komen er ook veel buitenlanders op vakantie”, lacht de 34-jarige Sanne. “Maar ook Portugezen staan er steeds meer voor open.”

Fijne pijn

Thaise yogamassage, de term zegt het al, kent zijn oorsprong in het Oosten. De invloeden komen oorspronkelijk uit China, India, Japan en Thailand, waarna de technieken aan de hand van Thaise invloeden zijn doorontwikkeld. Bij Thaise yogamassage worden verschillende helende elementen gecombineerd om het lichaam weer in balans te brengen en de energiedoorstroming te herstellen of te stimuleren. In de oosterse geneeskunst is de combinatie van yoga en massage welhaast vanzelfsprekend.

Thaise yogamassage is geen huidmassage waarbij olie wordt gebruikt. De techniek is een combinatie van yoga, massage, mindfulness en acupressuur. Het samengaan van de bewegingen van zowel de masseur als de ontvanger maakt de vorm bijzonder. Yoga zorgt ervoor dat de gemasseerde aan de hand van de strekkingen volledig ontspannen is. Daarbij ontvangt hij of zij een massage met behulp van duimen, handpalmen, onderarmen, ellebogen, knieën en voeten. Kortom, de massage wordt met het hele lichaam gegeven.Thaise yogamassage, is dat niet pijnlijk? Sanne: “Het is aan de gever om aan te voelen hoever je kunt gaan. Elk lichaam is anders. De een vindt het ook iets prettiger om meer druk te ontvangen dan de ander. Je merkt heel snel wanneer je te ver gaat en je een stapje terug moet doen. Het is echt iets anders dan een ontspannings-massage, maar dat wil niet zeggen dat het niet tot ontspanning leidt. Het kan soms op het randje zijn, zodat het net nog lekker is. Fijne pijn, zal ik maar zeggen. Daarna voel je echt de opening. Het is wel de bedoeling dat je als masseur de massage zacht en ritmisch overbrengt.”

“Als het lichaam en/of het hoofd tegenwerkt, werkt vaak het leven ook tegen”

Energiebanen

De massage brengt lichaam en geest in balans. Dit gebeurt door middel van beweging, rust en bewustwording. Die drie zijn belangrijk voor ontspanning en herstel. De yogastrekkingen maken spieren en gewrichten soepel en sterk. De energiebanen komen beter in balans en zo ontstaat er letterlijk een gevoel van innerlijke rust en meer ruimte in het lichaam. Als de energiebanen vrij zijn, zorgt de massage ervoor dat de energie weer vrij gaat stromen. Tevens ontstaat hierdoor nog meer ontspanning. “Als je veel statisch doet, zoals veel staan in een winkel of veel zitten achter een computer, is het prettig als iemand anders jou ruimte geeft. Stoel-massage kent aan het einde ook strekkingen. Alleen bij Thaise yogamassage zijn deze iets groter, net iets breder en dieper”, zegt Sanne.

Ruimte creëren en de diepte ingaan, noemt Sanne als belangrijke kenmerken van Thaise yogamassage. “Deze vorm raakt liefdevol het diepste in jouw lichaam aan. Ja, het kost de masseur zeker wel wat inspanning, maar als je de technieken doorhebt, is het niet zo zwaar meer. Als je deze massage voor het eerst toepast, zul je best wat spierpijn hebben. Maar hoe vaker je het doet, hoe eenvoudiger het wordt. Thaise yogamassage kan door de gever als zwaarder worden ervaren dan een gewone massage, maar ik vind het zelf ook veel leuker om te doen! Door het rekken en strekken wordt het lichaam geopend, daarom kan de masseur dieper gaan dan enkel de huid en het weefsel. Soms zelfs tot aan het gebied van de organen. Veel masseurs zijn gewend om aan de oppervlakte te blijven, dat maakt deze vorm juist zo interessant. Een verkorte hamstring kun je bijvoorbeeld ruimte geven door het gebied breder te pakken, een mooie strekking te creëren en na te palmen.

”Sanne werkte voorheen in een compleet andere sector. Ze was eventmanager in de muziekwereld in Amsterdam. Het was stressvol, vertelt ze. “Ik deed al aan yoga en wilde heel graag verder in het lichaamsgericht werken. Aanraken sprak me altijd al aan. Toen heb ik de switch gemaakt.”

“Hoe vaker iemand een Thaise yogamassage ondergaat, hoe beter het effect op de lichaamshouding”

Eigenschappen

Ze constateert dat yoga de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. “Ik denk doordat veel mensen het leven als hectisch ervaren. Mensen willen meer van binnenuit voelen, meer rust ervaren, in balans komen en hun ademhaling verbeteren. Door yoga daalt onze ademhaling, daalt ons gevoel. Daardoor worden we rustiger in ons hoofd, voelen we ons uiteindelijk beter en zijn we gelukkiger. Als het lichaam en/of het hoofd tegenwerkt, werkt vaak het leven ook tegen.

”Sanne realiseert zich dat ontspannings-massage laagdrempeliger klinkt dan Thaise yogamassage. “Maar mensen op de cursus zijn vaak direct enthousiast. Of je er als masseur bepaalde eigenschappen voor moet hebben? Het is handig als je zelf een goede conditie hebt en je je lichaam vrij kunt bewegen. Je werkt veel met je handen en je knieën, dus wanneer je slechte knieën hebt, raad ik het je af. Het helpt natuurlijk als je affiniteit met yoga hebt en je gebruikt bij de strekkingen een gecontroleerde ademhaling”, vertelt ze.

Mensen die foto’s zien, denken soms dat de ontvanger per se lenig moet zijn. Maar dat hoeft niet, vertelt Sanne. “Het is net zoals bij yoga, waarbij het kan zijn dat je de eerste keer voorover buigen als vervelend ervaart, maar na tien keer de grond aan kunt tikken. Hoe vaker iemand een Thaise yogamassage ondergaat, hoe beter het effect op de lichaamshouding.”

Blokkades opgeheven

Wie interesse heeft in het geven van Thaise yogamassage, doet er wel goed aan vooraf rekening te houden met de planning. “Het is geen behandeling waar je er zo even zes van op een dag doet”, waarschuwt Sanne. “Maar als je het erbij wilt doen in je praktijk, kun je bijvoorbeeld rustig de morgen inruimen voor één Thaise yogamassage en de middag voor andere massages.

”Sanne geeft aan dat de duur van de behandeling belangrijk is. “Gewenst is dat de behandeling minimaal zestig minuten duurt. Wil je het volledig rondmaken, dan is een lengte van negentig minuten wel het fijnst. Als het gaat voelen als machinewerk, geeft het niet de beste resultaten ”De contra-indicaties van Thaise yogamassage komen overeen met die van andere massages. Sanne noemt onder meer koorts, infectieziekten, verwondingen en huidaandoeningen. “Bij zwangerschap moet je voorzichtig zijn, maar daarbij kan juist de zijligging fijn zijn. Met Thaise yogamassage zie ik veel positieve resultaten bij mensen met chronische klachten, zoals hoofdpijn. Bepaalde blokkades worden opgeheven en de flexibiliteit vergroot. Mensen komen meer in verbinding met zichzelf, hun lichaam en hun emoties. Dat wordt vaak als heel prettig ervaren. Thaise yogamassage is zowel heerlijk om te geven als om te ontvangen.

”De cursus Thaise yogamassage door MOOD Massage Opleidingen is geaccrediteerd door het NGS met 15 punten voor sport- en wellnessmasseurs.

“Thaise yogamassage is zowel heerlijk om te geven als om te ontvangen”