Arts Richard Danel: magnesium moet!

Het is naast water en zuurstof de meest essentiële levensbehoeften van de mens: magnesium. Aan kennis hierover onder de wereldbevolking schort het echter op grote schaal. Onze voeding werkt niet mee en onder medici is het nog niet vanzelfsprekend om magnesium voor te schrijven, al gebeurt dat laatste tijd steeds vaker. Zeventig tot tachtig procent van de Westerse wereldbevolking krijgt nog niet de helft van de aanbevolen hoeveelheid magnesium per dag binnen. Zo is er een groot magnesiumtekort.

Arts en oprichter van het Magnesium Health Intsitute (MHI) in Groningen, Richard Danel, heeft het tot zijn missie gemaakt om in 2055 het magnesiumtekort de wereld uit te hebben. Daaraan wil hij een substantiële bijdrage leveren. Danel stuitte zo’n tien jaar geleden bij toeval op de problematiek van magnesium, toen een buurman hem in contact bracht met mensen van Zechstein Minerals. Zechstein Minerals bedient de cosmetische en medische markt met de puur natuurlijke magnesiumchloride uit de Zechstein bron. Sindsdien was de nieuwsgierigheid van Danel gewekt.

Richard Danel werkt nauw samen met chemicus Bert Hooiveld en mijnbouwkundige Dave Jansen. De keuze voor die laatste heeft alles te maken met de locatie van de Zechstein bron. Onder Veendam, op ongeveer 1600 meter diepte, ligt de grootste bron van het meest zuivere magnesium, ontstaan uit de Zechstein Zee. De Zechstein Zee bestond 250 miljoen jaar geleden en is dezelfde zee als waaruit het leven op het land zich ontwikkelde.

“Tijdens het prikken naar gas werd 35 jaar geleden dit magnesium ontdekt”, vertelt Richard. “Ter wereld zijn er dertien vergelijkbare vindplaatsen, maar niet één bevat zulk zuiver natuurlijk magnesium als hier in Veendam. Deze bron is van ons allemaal, daar moeten we trots op zijn. Het is een schat voor de hele wereld. Veendam is een wereldoplossing.”

Tien jaar geleden stond de medische wereld nog sceptisch tegenover de werking van magnesium in het menselijk lichaam. Richard: “Ik kreeg geen voet aan de grond.” Vele onderzoeken in Nederland en het buitenland later, ook van het Magnesium Health Institute zelf, hebben de verbanden tussen de werking van magnesium en ziektebeelden bij de mens wetenschappelijk bewezen. En eigenlijk komt het onderzoek nu pas echt op gang.

De uitkomst van een onderzoek dat bekend werd gemaakt tijdens een internationaal symposium over magnesium in Rome in 2016, was baanbrekend: er is een bewezen correlatie tussen magnesiumtekort en een verhoogd risico op darmkanker, prostaatkanker, longkanker, slokdarmkanker en alvleesklierkanker. En de lijst is langer: een tekort aan magnesium zorgt voor een verhoogde kans op onder meer Alzheimer, Parkinson, diabetes type II, hoge bloeddruk, beroerte, hart- en vaatziekten, depressie en migraine. “Mensen die magnesium gebruiken geven allemaal afzonderlijk ook nog eens aan dat ze beter slapen”, aldus Richard.

Het gebruik van extra magnesium is nodig, omdat onze voeding door het gebruik van kunstmest tegenwoordig minder magnesium bevat. Het tekort wordt vergroot door het drinken van veel frisdrank, eten van veel suikers en stress. Veel medicijnen zorgen voor extra afscheiding van magnesium.

Richard: “Er bestaan zeker wel magnesiumsupplementen en die worden ook steeds vaker voorgeschreven. Maar orale inname van magnesium kan leiden tot diarree. Onlangs is bewezen dat magnesium ook heel goed via de huid wordt opgenomen, op plekken waar de meeste zweetklieren zitten. Daarom is het gebruik van magnesiumolie heel belangrijk. Hiermee voorkom je maag- en darmproblemen, terwijl je wel extra magnesium binnenkrijgt.”

Naast verspreiding van de boodschap kunnen masseurs in de praktijk ook zeker iets betekenen op dit gebied. “Er is bijvoorbeeld een gel op basis van magnesiumolie die veel door masseurs wordt toegepast. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Ook in allerlei wellnesstoepassingen kan magnesium worden gebruikt. Zo zijn er magnesiumflakes voor in een bad of voetenbad.”

Magnesium zit onder meer in bonen, groene groenten, noten, chocolade, granen, broccoli en avocado. “Verschijnselen waarvan we dachten dat die simpel waren toe te schrijven aan het ouder worden, blijken nu verband te houden met magnesiumtekort. Voldoende magnesium is dus voor ons allemaal van belang”, zegt Richard.

Aanvulling van ons magnesiumtekort is ook nodig vanwege de verstoorde calcium/magnesium-verhouding in ons lichaam. “Onze inname van calcium, dat onder meer in zuivel zit, is veel te hoog. Daardoor verstoort die balans, die juist zo belangrijk is voor de mate van werking van magnesium. Hoe je weet of die balans juist is? Dat is lastig. Men is bezig met een test. Aan te raden is iedere avond een voetenbadje van magnesiumolie te nemen of je buik iedere avond met magnesiumolie in te smeren. Of je te veel magnesium kunt innemen? Je moet het zo zien: kun je te veel water drinken? Zo is de bandbreedte van magnesium ook. De bandbreedte van calcium is veel smaller. In ons voedsel zit eigenlijk al te veel calcium. Daarom is magnesiumsuppletie noodzakelijk. Magnesium moet!”

Richard Danel geeft inmiddels lezingen over de hele wereld. “Ik wil het bewustzijn over magnesium verhogen, bij het publiek, maar ook bij behandelaars. Magnesium moet in ieders hoofd gaan zitten.”

Kader

Wie is Richard Danel?

Richard Danel studeerde van 1978 tot 1986 aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde de titel Medical Doctor (MD). Sindsdien is hij in binnen- en buitenland (onder andere in Vancouver, Canada) werkzaam als arts, adviseur en ondernemer op vele medische terreinen. In 2009 richtte hij het Magnesium Health Institute (MHI) in Groningen op en doet hij uitgebreid onderzoek naar de werking van magnesium in het menselijk lichaam. Richard Danel werkt eraan om in 2055 het magnesiumtekort de wereld uit te hebben. Daarover geeft hij lezingen over de hele wereld.