Hydromassage biedt warmte en comfort

''Ideaal voor cliënten die alleen op hun rug kunnen liggen''

De behandeling wordt nog niet op grote schaal toegepast in Nederland. Toch biedt hydromassage veel extra mogelijkheden en zeker ook extra comfort. Daarom vindt ook Theo Vis, eigenaar van ATS Massageopleidingen, het jammer dat deze vorm van massage nog relatief weinig wordt gedaan. “Het wordt wel gegeven, maar het komt nog niet heel veel voor, terwijl het wel heel fijn is.”

Bij hydromassage ligt de cliënt comfortabel op met warm water gevulde meebewegende kussens. De massagevorm is ontworpen door John Holman, een Engelsman die talrijke kwalificaties heeft in de massage en op het gebied van gezondheid en fitness. Hij is reeds dertig jaar werkzaam in deze sector. In zijn praktijk trof hij mensen die niet op hun buik konden liggen, maar wel massage nodig hadden

Twee doelen

Theo: “Zwangere vrouwen zijn een goed voorbeeld. Of mensen met fybromyalgie, die langdurig chronische pijn hebben in hun spieren en bindweefsel. Ook voor ouderen is het vaak lastig om te draaien op een massagebank. Je kunt ook denken aan mensen met ademhalingsproblemen. Voor hen is het vaak zeer onprettig om op de buik te liggen.

”Holman bedacht dat het mogelijk moest zijn dat een cliënt plaatsneemt op een meeverende, comfortabele ondergrond. Hij ontwierp kussens die kunnen worden gevuld met warm water. Zo kan de cliënt de gehele behandeling op zijn of haar rug blijven liggen en door de optimale ondersteuning van de wervelkolom ligt hij of zij in een gerieflijke positie. Ook bij ernstige rugklachten bijvoorbeeld treedt zo ontspanning op.

Theo Vis, van oorsprong afkomstig uit de commerciële wereld maar sinds 2005 eigenaar van ATS Massageopleidingen, vertelt dat hydromassage twee doelen dient. “Er is natuurlijk het wellnesseffect. Het is heel fijn om op een warme ondergrond te liggen. Net zoals bij een hotstonemassage is de warmte die diep doordringt in de spieren erg aangenaam. En het is niet alleen warm, maar ook nog eens zacht en meebewegend in de positie van je lichaam. Daarnaast kun je met hydromassage cliënten behandelen die normaal niet behandeld kunnen worden en dat is natuurlijk een enorme verrijking. Zwangere vrouwen kunnen gewoon op hun rug blijven liggen terwijl hun rug toch gemasseerd kan worden. Het doel van de hydromassage op zich is dezelfde als die van een gewone massage. Nu komt alleen de warmte erbij. Spieren zijn ontvankelijk voor warmte en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd

''De warmte die bij een hydromassage diep doordringt in de spieren is erg aangenaam''

Voordelen masseur

Hydromassage biedt mogelijkheden om nieuwe cliëntencategorieën te behandelen. Naast reeds genoemde personen voor wie deze behandeling zeer welkom kan zijn, kan het lijstje nog een stuk worden uitgebreid; mensen met rug- en/of nekklachten die moeilijk op hun buik kunnen liggen, mensen met een zware lichaamsbouw, met maag- en darmstoornissen, cliënten die een bypass- of buikoperatie hebben ondergaan en mensen met reuma. Ook lymfedrainage is goed op deze kussens uit te voeren, zegt Theo.

Ook zijn er veel voordelen voor de masseur, vertelt hij. “De behandelaar hoeft aanzienlijk minder kracht te gebruiken. Het is voor de masseur echt een stukje verlichting van het werk. Door de waterkussens en de zwaartekracht van de cliënt kan een zeer intensieve behandeling worden uitgevoerd. Omdat de warmte ontspannend werkt voor de spieren, kan de masseur sneller overgaan naar effectieve behandeling, zoals petrissages en fricties.

”De kussens worden gevuld met warm water, waarvan de temperatuur ligt tussen de 35 en 45 graden Celsius. Het kussen voor de rug wordt gevuld met warmer water dan het kussen voor de benen. Het gebruik van kokend water is absoluut uitgesloten. De hoeveelheid water is afhankelijk van het gewicht van de cliënt. Hoe lichter de cliënt is, hoe meer water en hoe zwaarder de cliënt is, hoe minder water er wordt gebruikt. Te veel water in de kussens geeft een instabiliteit aan de cliënt, te weinig water geeft problemen met het uitvoeren van de massagetechnieken.

Contra-indicaties

Ontluchten is zeer belangrijk. Slecht of niet ontluchten geeft instabiliteit en leidt ook tot klotsen van de kussens, wat onrustig werkt. De overtollige lucht verdwijnt door een vegende beweging van de onderarm over het kussen te maken in de richting van de vuldop. Uiteraard zijn er ook bij hydromassage, evenals bij andere behandelingen, indicaties waarbij behandeling wordt afgeraden. Hoge bloeddruk, ontstekingen, koorts, griep, steenpuisten en spataderen zijn symptomen waarbij wordt geadviseerd hydromassage niet toe te passen. Bij acute blessures waarvan de oorzaak niet bekend is, wordt aangeraden een arts te raadplegen. “Belangrijk is ook dat je van de client, voordat hij of zij gaat liggen, eerst de rug en benen bekijkt en onderzoekt op wonden, wratten, moedervlekken en andere oneffenheden”, zegt Theo.

Hij zou graag zien dat hydromassage terrein gaat winnen in Nederland. “Het is een leuke behandeling voor de masseur én voor degene die wordt gemasseerd. De intensiteit is hoger dan bij een hotstonemassage. Daarbij ligt her en der een warme steen op het lichaam, waarbij je zeer moet uitkijken dat de stenen niet te warm zijn, omdat ze over alle delen van het lijf liggen. Dat gevoel van warmte leert de behandelaar goed aanvoelen, maar in je handen is het gevoel van warmte toch heel anders dan wanneer je het op iemands lichaam legt.”

Een uitkomst

Theo denkt dat hydromassage in veel praktijken praktisch gezien vrij eenvoudig aan de behandelingen toegevoegd kan worden. “Een vereiste is een keukenblokje om de kussens te vullen. Als je in je praktijk slechts een klein fonteintje hebt, wordt het lastig. Voor een masseur zijn de randvoorwaarden wel redelijk bewerkelijk. Je moet de kussens vullen, ze naar de tafel dragen, leeg laten lopen en schoonmaken. Een zak weegt gauw twintig kilo als deze gevuld is. Maar goed, ik heb hotstonemassages gegeven, daarbij moest ik ook alle stenen schoonmaken!

”Zeker als je in je praktijk gericht bent op ouderen, is hydromassage het overwegen waard, zegt Theo. “Natuurlijk, het vereist een stukje opleiding. Hoeveel warmte iemands lichaam kan verdragen bijvoorbeeld, is een gevoelskwestie. Maar de ontspanning die deze vorm van massage met zich meebrengt, is enorm. Doorverwijzen naar collega’s komt in onze branche veel voor. Hydromassage is zo’n vorm van massage die voor specifieke cliënten heel geschikt is. Waar een behandeling anders uitgesloten zou zijn, brengt hydromassage voor hen de uitkomst.”

“Spieren zijn ontvankelijk voor warmte en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd”