Kobido, een japanse gezichtsmassage

Japanse gezichtsmassage gericht op schoonheid én ontspanning

Ooit werd de gezichtsmassage kobido alleen aan de Japanse keizer gegeven. Duizenden jaren was het een traditionele kunst, alleen weggelegd voor de allerbelangrijksten van het land, gericht op esthetiek. Tegenwoordig kan iedereen genieten van deze ontspannende gezichtsmassage, ook in Nederland.

“Kobido werd tot tweehonderd jaar geleden alleen gegeven aan de Japanse keizer. Zo was de hiërarchie. Hij zag er altijd mooier uit dan de anderen. Het was ook een vorm van profileren in die tijd. Altijd mooier dan een minderwaardiger iemand. Dat was destijds een vanzelfsprekendheid”, vertelt Mehdi Tajeddin.

Bloedcirculatie

Mehdi Tajeddin (52) is eigenaar van de Ziyuli Academie voor Oosterse en Westerse Massage in Almere. Zijn liefde voor oude culturen en massages die ontstaan zijn in een ver verleden, gaat diep. Dat blijkt uit zijn verhaal. Het toepassen van kobido is voor Mehdi meer dan het geven van een gezichtsmassage alleen. Zijn handen vertellen het verhaal van een behandeling die ooit verheven was tot kunst en tegenwoordig een massage vormt die vooral gericht is op ontspanning en schoonheid. “De belangrijkste pijler van kobido is de cosmetische. In Japan was het vanzelfsprekend dat wanneer je naar de kapper ging, ook je wenkbrauwen werden bijgewerkt. Gericht op schoonheid dus.

“De keizer zag er altijd mooier uit dan de anderen. Het was ook een vorm van profileren in die tijd”

Verzorging van het uiterlijk was en is daar heel belangrijk, óók voor mannen. Hier kwam dat eigenlijk pas zo’n tien jaar geleden. Kobido is in Nederland dan ook summier begonnen. Schoonheidssalons kenden we eerder helemaal niet. In Nederland zien we het als luxe, in Japan hoort het erbij.''

Kobido verbetert de bloedcirculatie zodat er meer zuurstof naar het gezicht stroomt, en verwijdert toxines en dode huidcellen. Elke deeltje van de bovenkant van het hoofd tot aan de schouder wordt met specifieke technieken onder handen genomen, met een combinatie van hoofd-, nek- en gezichtsmassage. Daarbij worden drukpunttechnieken en technieken uit de lymfedrainage gebruikt. “De kracht die wordt toegepast, is niet eentonig”, zegt Mehdi.

Sociaal-emotionele druk

De behandeling van de meridianen en acupunctuurpunten in hoofd- en halsgebied stimuleert niet alleen een natuurlijke facelift, maar harmoniseert tevens je lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele lichaam, legt hij uit.

Als er één onderdeel van het lijf is dat ontspanning kan gebruiken, is dat volgens Mehdi wel het gelaat. “Of je nu blij, verdrietig of gelukkig bent, het valt allemaal af te lezen van je gezicht. Met ons gezicht zeggen we alles. De spieren staan constant onder spanning. Sneller dan andere spieren in ons lichaam, verouderen de spieren in het gezicht. Ik heb nog nooit een rimpel in een bovenarm gezien. Rimpels in het gezicht worden veroorzaakt door mentale en emotionele overbelasting. Innerlijke vrede gaat ook naar buiten. Oftewel: uiterlijke schoonheid komt van binnenuit. De innerlijke oorlog waar we continu mee worstelen, heeft veel invloed op het gezicht. Dat onderhuidse proces is niet te stoppen, maar kun je met kobido wel vertragen.”

Naast de uiterlijke gevolgen die kobido heeft, wordt de gezichtsmassage ook ingezet bij verschillende klachten. “Ons overvolle bestaan leidt vaak tot sociaal-emotionele druk, wat ook weer leidt tot lichamelijke klachten. Kobido wordt veel gebruikt bij hoofdpijn, slaapproblemen en aangezichtspijn. Stressvermindering is een belangrijk positief resultaat van kobido. Ook vermoeide ogen zijn er goed mee te behandelen. Kobido kan ook positief werken op kaakklemmen en tanden knarsen. Ik heb een cliënt gehad die voor deze klachten zelfs al bij een tandarts was geweest. Deze klachten met tanden en kaken worden vaak veroorzaakt door te veel spanning op de spieren. Negentig procent van tandenknarsen komt voor tijdens het slapen. Als je overdag druk in je hoofd bent, heb je nog afleiding van andere dingen. ’s Avonds komen deze spieren juist onder hogere spanning te staan.”

“In Nederland zien we kobido als luxe, in Japan hoort het erbij”

Ontspannend

Kobido kent uiteraard ook contra-indicaties. Mehdi: “Het gebied van het gezicht is klein en kwetsbaar. Bij aandoeningen aan de zintuigen en na oor- en oogoperaties moet je dus heel erg oppassen. Evenals bij alle andere massages geldt bij kobido dat je iemand niet zomaar op de bank moet leggen en moet gaan beginnen. Communiceren met de klant is essentieel. Vraag eerst wat de wens is.”

Hij herhaalt dat ondanks de positieve werking op lichamelijke klachten, kobido toch vooral ingezet wordt voor cosmetische doeleinden. “Een paar jaar geleden waren botox en fillers enorm populair. Tot deze injecties een slecht imago kregen. Er kwam en komt steeds meer vraag naar een natuurlijke aanpak, waarvan kobido er één van is.” Over de ontspanning die kobido teweeg kan brengen, zegt hij: “Als ik tien mensen van straat pluk en bij mij op de bank een gezichtsmassage geef, ben ik ervan overtuigd dat ze alle tien in slaap vallen. Het is mentaal zó ontspannend. Bij de workshop die ik geef, gebeurt het ook regelmatig dat de helft van de cursisten in slaap valt.”

“Er komt steeds meer vraag naar een natuurlijke aanpak, waarvan kobido er één van is”

Water

Voor kobido geeft Mehdi een cursus die bestaat uit één dagworkshop. De reacties zijn altijd positief. “Ik geef al twintig jaar les en heb nog nooit negatieve reacties gehad. Ik geef les op mijn eigen wijze. Ik ben misschien wel een beetje een eigenwijze docent”, lacht hij. “lk heb mijn eigen manier van lesgeven, dat geldt ook voor kobido. Mijn cursussen gaan verder dan het aanleren van technieken alleen. Die kun je ook op YouTube vinden. Ik ga een stapje verder, omdat ik het belangrijk vind dat mentale en emotionele gezondheid erbij horen. Overbelasting manifesteert zich in het lichaam. In Jip en Janneke-taal leg ik dat uit. Het aanleren van een massage is bij mij nooit een droge techniek. Ik gooi er een oosters sausje overheen. Er komt antwoord op de vraag waarom je die vorm van massage aanraadt.”

Mehdi zegt niet voor niets dat een schoonheidsspecialist, door wie kobido vaak wordt gegeven, een soort coach is. “Je bent bewust ergens mee aan de slag en dan is het belangrijk dat je de cliënt een stukje informatie geeft. Ons lichaam bestaat voor zeventig procent uit water. Het dus belangrijk dat we veel water drinken. In koffie en alcohol zit toxine. Het drinken ervan heeft invloed op het gezicht. Verandering in de leefstijl is belangrijk. Masseren is geen trucje dat alles oplost, alleen daarmee bereik je niks. Als ik iemand met schouderklachten behandel, zal ik diegene altijd meegeven dat hij of zij ook met zichzelf aan de slag moet. Dat geldt ook en misschien wel juist voor je gezicht. Je gezicht zegt alles.”