Tessa de Wekker (1983) is freelance journalist en tekstschrijver. Als sinds haar jeugd is ze verslingerd aan sport, zowel zelf sporten als sport kijken. Na haar studies journalistiek en internationale betrekkingen belandde ze op de sportredactie van het Noordhollands Dagblad. Sinds 2010 gaat Tessa als zelfstandige door het leven. Ze schrijft over onder andere over sport, bestuur en beleid en wetenschap voor (regionale) kranten, tijdschriften, sportorganisaties, onderwijsinstellingen en is sinds een aantal jaar hoofdredacteur voor het Allesovermassage.nl Magazine.

Door Tessa de Wekker

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd

Parkinson treft ook steeds meer jongere mensen. Te genezen is de ziekte (nog) niet. Behandelingen richten zich voorlopig op afremming van de achteruitgang en op het behoud van kwaliteit van leven. Hoewel massage geen officiële behandeling is, geven verschillende patiënten aan er baat bij te hebben. In dit magazine gaan we in op wat de ziekte van Parkinson is, de stand van het wetenschappelijke onderzoek en vertellen patiënten waarom massage hen helpt hun leven zo goed mogelijk te leven.

Sport- en MSK-arts Nando Liem over knieblessures bij wielrenners

Hoewel het totaalaantal blessures in alle sporten al sinds 2011 afneemt, is het aantal wielrenblessures sindsdien met 44 procent gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL. MSK-arts Nando Liem heeft een webinar gehouden over veelvoorkomende wielrenblessures. Hij zag er in zijn tijd als ploegarts van onder andere de Vacansoleil wielerploeg veel voorbijkomen

Massage van littekens helpt klachten verlichten

Littekens, iedereen heeft er wel een. Een kleintje, als gevolg van een weggesneden wrat. Of een grote, door een keizersnede of een grote knieoperatie. Zelfs jaren later kunnen littekens klachten geven. Niet alleen op de plek van het litteken zelf, maar ook elders in het lichaam. Met een specifieke massage van het litteken en omgeving kunnen masseurs klachten helpen verlichten. “Scarmanagement is een prachtige aanvulling op het werk van masseurs”, zegt Loes van Schaijik.

Aromatherapie kan gebruik opiaten na operatie halveren

Het gebruik van aromatherapie kan het gebruik van opiaten na een heupvervangende operatie bij mensen die vooraf gespannen waren met de helft terugdringen. Dit blijkt uit een voorlopig onderzoek dat vorig jaar is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC).

Veelvoorkomende huidaandoeningen

Er bestaan talloze huidaandoeningen. Als masseur ben je er vast al veel tegengekomen. Sommige aandoeningen zijn besmettelijk, andere niet. Dermatoloog Mary-Ann el Sharouni besprak onlangs in een NGS-webinar een aantal veelvoorkomende huidaandoeningen “Huidaandoeningen zijn heel divers. Kijken is key! Je kunt als masseur veel zien en sommige aandoeningen vroegtijdig signaleren”, zegt ze.

"Masseurs, tel jullie zegeningen en onderneem!"

Regelmatig voeren masseurs discussies. Waarom worden wij niet vergoed door de zorgverzekeraars? Tel je zegeningen, zegt fysiotherapeut Anne Middendorp. Zij koos er acht jaar geleden bewust voor om alleen nog maar contractvrije zorg aan te bieden. “Het keurslijf van de zorgverzekeraars begon steeds meer te knellen”, zegt ze.

Hoe behoud je je klanten?

Hoe trek je nieuwe cliënten aan? Een belangrijke vraag voor veel masseurs. En eentje waar, zeker voor beginnende masseurs, veel tijd en moeite in gaat zitten. Door de focus op het bereiken van mogelijke nieuwe cliënten, wordt een ander vraagstuk wel eens vergeten. Namelijk: hoe kun je je cliënten zo goed mogelijk behouden?

Masseren van de ademhalingsspieren

Masseren van de beenspieren, rugspieren en armspieren is gesneden koek voor masseurs. Maar dat het ook mogelijk is om ademhalingspieren te masseren, is minder bekend. Zonde, vindt Wietske Wind, eigenaar van en docent bij Opleiding Sportmassage Friesland. Onlangs gaf ze voor het NGS een bijscholing over het masseren van spieren die bij de ademhaling betrokken zijn. “Door massage worden de spieren meer ontspannen en dat heeft een gunstige invloed op het ademen”, zegt ze.

Zo haal je als masseur meer omzet uit bijverkoop

Bij de kapper is het de normaalste zaak van de wereld. Heb je net je haar laten knippen en stylen, vraagt de kapster bij het afrekenen of ze er een potje van die speciale wax of een mousse bij moet doen. Zo kun je er elke ochtend net zo leuk uit zien als nu. Nog een shampoo speciaal voor je mooie krullen erbij? Dikke kans dat je er met elk geval één extra product vandoor gaat. Klant tevreden met de geboden service, kapper blij met de extra omzet. Win-win dus.

Massage opgenomen in Amerikaanse richtlijn voor pijnbestrijding bij kankerpatiënten

De American Society of Clinical Oncology heeft massage opgenomen in de richtlijn voor pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Het gaat specifiek om mensen met chronische pijn na behandeling tegen borstkanker en mensen met pijn tijdens palliatieve zorg en zorg in een hospice.

Voetballers HBC zweren bij FIT sportbalsem

Sinds het eind van vorig seizoen gebruiken de voetballers van HBC uit Heemstede de producten van FIT voor hun wedstrijden en trainingen. Verzorger Hans Joosten masseert de spelers met de massageolie van FIT en voor elke wedstrijd smeren ze hun eigen benen in met de Sportbalsem. “De jongens willen niet anders meer. Het is bijna zo dat ze zonder FIT niet meer willen voetballen”, vertelt Hans.

Geen lekken meer met de FIT Cheertainer®

Ze zijn handig, lekken niet en hebben ook nog eens een lagere CO2-footprint: de Cheertainers met F.I.T. Professional Care Massageolie. FIT International heeft deze verpakkingen geïntroduceerd ter vervanging van de oude 5 liter jerrycans. “En ook niet onbelangrijk: ze zien er mooi uit voor in jouw praktijk”, zegt Martin Stolk van FIT.

Wat doe je als masseur als je een eetprobleem vermoedt bij een cliënt?

Eén procent van de mensen kampt met eetproblematiek. Maar in de sport ligt dat percentage rond de twintig procent. Grote kans dat jij als masseur een sporter op de bank hebt liggen die problemen met eten heeft. Wat doe je dan? “Nietsdoen is geen optie”, zegt Lisa de Vilder. Zij is sport- en prestatiepsycholoog en als voormalig topbokster heeft ze veel en lang gestreden met de weegschaal. Nu zet ze zich samen met zeventien collega’s van het (W)eet wat je doet-team in om eet-problematiek in de (top)sport bekender en bespreekbaar te maken onder atleten, ouders, trainers, (medisch) begeleiders en bestuurders.

Gebits- en kaakgewrichtsproblemen zijn een belangrijke factor bij blessures

Zeven op de tien sporters met (meerdere) blessures lijden aan tandvleesontsteking. Eén op de drie voetballers met problemen in het gebit en afwijkingen in de kaaksluiting heeft regelmatig te maken met spierkrampen. Dat is 2,5 keer zoveel als voetballers zonder gebitsproblemen. En twee op de vijf voetballers tussen twaalf en achttien jaar die langer dan drie maanden een beugel hebben gedragen, ontwikkelen serieuze balansproblemen. Dit is tweemaal zoveel als jeugdspelers die nooit een beugelbekkie hadden.

Massage en parkinson

Anderhalve dag. Zo lang heeft Bert Staarman profijt van de massage van sportmasseur Carla Kramer. Daarna keert de stijfheid in zijn spieren weer terug. “Maar die anderhalve dag is zo fijn. Het geeft even adempauze. Ik kan het dagelijks leven daardoor makkelijker aan.”