Tessa de Wekker (1983) is freelance journalist en tekstschrijver. Als sinds haar jeugd is ze verslingerd aan sport, zowel zelf sporten als sport kijken. Na haar studies journalistiek en internationale betrekkingen belandde ze op de sportredactie van het Noordhollands Dagblad. Sinds 2010 gaat Tessa als zelfstandige door het leven. Ze schrijft over onder andere over sport, bestuur en beleid en wetenschap voor (regionale) kranten, tijdschriften, sportorganisaties, onderwijsinstellingen en is sinds een aantal jaar hoofdredacteur voor het Allesovermassage.nl Magazine.

Door Tessa de Wekker

Onafhankelijk en vertrouwelijk luisterend oor

Sinds het begin van dit jaar kunnen NGS-masseurs die te maken hebben met ongewenst gedrag door cliënten terecht bij vertrouwenspersoon Mandy Lagerweij. Zij luistert naar het verhaal van de masseur en geeft advies over de mogelijke vervolgstappen. “Maar alleen je verhaal doen kan ook. Ik ben er voor alle masseurs die te maken hebben met ongewenst of kwetsend gedrag in de omgang en communicatie met cliënten.”

Niet iedere masseur is zich bewust van kwetsbare positie

Drie klachten ontving klachtenfunctionaris Arienne Plaisier het afgelopen jaar van klanten over NGS masseurs. Hoewel elke klacht enorm vervelend is voor de betrokkenen, wil Arienne de NGS-masseurs als groep een compliment geven. “Het aantal ligt in lijn met de jaren hiervoor. Gemiddeld drie klachten per jaar is erg weinig voor toch een risicovol beroep. Als masseur zit je aan iemands lijf, in een één-op-éénsituatie. Bij zorgberoepen ligt het aantal klachten gemiddeld hoger”, zegt Arienne.

Waarom obesitas een ziekte is

Vetweefsel is niet zomaar een laagje blubber. Het is een orgaan. En net als de lever en het hart heeft ook vet belangrijke functies. Er worden hormonen gemaakt en stoffen voor het immuunsysteem. Te weinig vet is niet gezond. De afweer gaat bijvoorbeeld omlaag. Maar te veel vetweefsel is ook niet goed. Dan gaat het vet disfunctioneren en wordt het vetweefsel ziek. De communicatie vanuit het vet met de hersenen en andere organen gaat dan niet meer goed. “Het is niet voor niets dat de WHO obesitas als ziekte aanmerkt’’, zegt professor Liesbeth van Rossum.

Al kan blessures steeds nauwkeuriger voorspellen

De Engelse voetbalclub Queens Park Rangers heeft sinds een aantal jaren een nieuw lid van de medische staf: AI. De computer waarschuwt wanneer spelers meer risico op een blessure zouden kunnen lopen. Die informatie wordt inmiddels meegewogen in de beslissing of een speler wel of niet kan spelen of trainen, al wordt die niet aangepast. “Uiteindelijk is de beslissing mensenwerk. Die ligt nooit bij de computer”, zegt Imtiaz Ahmad.

Het belang van een goede website voor jou als masseur

Een goede website is het visitekaartje van jouw massagepraktijk. Vaak is het de eerste kennismaking van een potentiële cliënt met jou als masseur. Onze hoofdredacteur Tessa de Wekker zocht onlangs een masseur en speurde het internet af. Het bleek dat een goede website maken en onderhouden nog niet zo makkelijk is. Ze neemt je mee op haar zoektocht en geeft tips voor een goede website.

Veelvoorkomende huidaandoeningen

Er bestaan talloze huidaandoeningen. Als masseur ben je er vast al veel tegengekomen. Sommige aandoeningen zijn besmettelijk, andere niet. Dermatoloog Mary-Ann el Sharouni besprak onlangs in een NGS-webinar een aantal veelvoorkomende huidaandoeningen “Huidaandoeningen zijn heel divers. Kijken is key! Je kunt als masseur veel zien en sommige aandoeningen vroegtijdig signaleren”, zegt ze.

Diagnose en behandeling van kruisbandletsel bij kinderen anders dan bij volwassenen

Exacte cijfers uit Nederland zijn er niet, maar kruisbandletsels bij kinderen komen vaker voor dan vroeger. Zeker bij meisjes tussen 13 en 15 jaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de groei van het meidenvoetbal in Nederland. Voetbal is de grootste veroorzaker van kruisbandletsel bij kinderen, blijkt uit recent onderzoek. “Maar ook trampolinespringen in de tuin doet het ‘goed’”, zegt Rob Janssen, orthopedisch chirurg in het Máxima Medisch Centrum. Een kruisbandblessure bij kinderen heeft grote impact, de behandeling is anders dan bij volwassen en de kans op complicaties is groter.

Enkelverstuikingen van A tot Z

Jaarlijks komen in Nederland ruim 4 miljoen sportblessures voor. In vijftien procent van de gevallen gaat het om een enkelverstuiking. Driekwart van de verstuikingen betreft een inversietrauma. Dat zijn dus ongeveer 450.000 inversietrauma’s per jaar. Die ontstaan vaak tijdens een wedstrijd of training. Dikke kans dat een sportmasseur de enige (para)medische begeleider is die aanwezig is. Sportfysiotherapeut Niels Sluijter gaf onlangs voor het NGS een webinar over deze blessure, hoe hij te herkennen is en wat sportmasseurs en verzorgers kunnen doen voor hun sporters.

Massage en Parkinson: een goede combinatie

Zeven jaar geleden merkte Fons Pieters (nu 70) tijdens het spelen op het orgel in de Sint-Gerlachuskerk in Houthem dat zijn rechterpink en -ringvinger aan de toetsen bleven ‘plakken’. In eerste instantie dachten hij en zijn vrouw Inez Freij aan een frozen shoulder, ook omdat zijn schouder pijnlijk was. Na twee jaar zoeken en steeds meer pijnlijke en stijve spieren, kwam de diagnose: Parkinson. Sindsdien masseert Inez Fons elke week. “Ik zit daardoor beter in mijn vel.”

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd

Parkinson treft ook steeds meer jongere mensen. Te genezen is de ziekte (nog) niet. Behandelingen richten zich voorlopig op afremming van de achteruitgang en op het behoud van kwaliteit van leven. Hoewel massage geen officiële behandeling is, geven verschillende patiënten aan er baat bij te hebben. In dit magazine gaan we in op wat de ziekte van Parkinson is, de stand van het wetenschappelijke onderzoek en vertellen patiënten waarom massage hen helpt hun leven zo goed mogelijk te leven.

Sport- en MSK-arts Nando Liem over knieblessures bij wielrenners

Hoewel het totaalaantal blessures in alle sporten al sinds 2011 afneemt, is het aantal wielrenblessures sindsdien met 44 procent gestegen. Dat blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL. MSK-arts Nando Liem heeft een webinar gehouden over veelvoorkomende wielrenblessures. Hij zag er in zijn tijd als ploegarts van onder andere de Vacansoleil wielerploeg veel voorbijkomen

Massage van littekens helpt klachten verlichten

Littekens, iedereen heeft er wel een. Een kleintje, als gevolg van een weggesneden wrat. Of een grote, door een keizersnede of een grote knieoperatie. Zelfs jaren later kunnen littekens klachten geven. Niet alleen op de plek van het litteken zelf, maar ook elders in het lichaam. Met een specifieke massage van het litteken en omgeving kunnen masseurs klachten helpen verlichten. “Scarmanagement is een prachtige aanvulling op het werk van masseurs”, zegt Loes van Schaijik.

Aromatherapie kan gebruik opiaten na operatie halveren

Het gebruik van aromatherapie kan het gebruik van opiaten na een heupvervangende operatie bij mensen die vooraf gespannen waren met de helft terugdringen. Dit blijkt uit een voorlopig onderzoek dat vorig jaar is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC).

"Masseurs, tel jullie zegeningen en onderneem!"

Regelmatig voeren masseurs discussies. Waarom worden wij niet vergoed door de zorgverzekeraars? Tel je zegeningen, zegt fysiotherapeut Anne Middendorp. Zij koos er acht jaar geleden bewust voor om alleen nog maar contractvrije zorg aan te bieden. “Het keurslijf van de zorgverzekeraars begon steeds meer te knellen”, zegt ze.

Hoe behoud je je klanten?

Hoe trek je nieuwe cliënten aan? Een belangrijke vraag voor veel masseurs. En eentje waar, zeker voor beginnende masseurs, veel tijd en moeite in gaat zitten. Door de focus op het bereiken van mogelijke nieuwe cliënten, wordt een ander vraagstuk wel eens vergeten. Namelijk: hoe kun je je cliënten zo goed mogelijk behouden?