Puur Hollands bedrijf Chemodis is met recht een geoliede machine

Hoeveel massageolie ze op jaarbasis produceren bij Chemodis in Alkmaar? Gerry Zwoferink, die al sinds 1996 aan het roer staat bij het bedrijf, moet het antwoord schuldig blijven. “Ik heb het nog nooit uitgerekend”, lacht ze. Dat het een grote hoeveelheid is, staat buiten kijf. Chemodis is sinds jaar en dag namelijk de fabrikant van Chemodol, de meest gebruikte massageolie in massage- en fysiopraktijken.

We hebben een klein team en iedereen is op elkaar ingespeeld

“Maar hoeveel liter we per jaar produceren, durf ik echt niet te zeggen”, zegt Gerry, wanneer ze enthousiast een rondgang maakt door het bedrijf. Wie in eerste instantie het bedrijfspand in Alkmaar binnenwandelt, zal nog niet gelijk de link leggen met oliën, huidverzorgingsproducten of ontsmettingsmiddelen.

Pas wat verder in de kantoorruimte, waar een showroom is, komen de eerste tekenen van de producten die het bedrijf vervaardigt naar voren. De trappen naar beneden leiden naar de opslagruimte, waar een grote hoeveelheid dozen, jerrycans en ketels vol met grondstoffen staat opgesteld. Het is ook de ruimte waar de meeste werknemers aan de slag zijn. De één maakt de pakketjes klaar voor verzending, de ander giet de oliën keurig af in de flesjes. “We zijn niet zo heel groot dat we daar allemaal lopende banden voor hebben”, zegt Gerry lachend.

Vijf personen

Bij Chemodis bestaat het team namelijk slechts uit vijf personen. “We lijken voor de buitenwereld wellicht een heel groot bedrijf, maar dat zijn we eigenlijk niet. We hebben een klein team en iedereen is op elkaar ingespeeld. Het grootste gedeelte doen we bovendien zelf.” Van bereiden en maken, tot vullen en verkopen van de producten. “Dat hebben we eigenlijk altijd zo gedaan. Het is ook echt nog nooit in ons opgekomen om de producten elders te laten maken, omdat alles op rolletjes loopt.”

Even verderop tonen de grote ketels aan wat er nodig is om de producten, van massageolie tot cosmetica voor zusterbedrijf Corrective Cosmetics, te vervaardigen. “Hier wordt de paraffineolie in gedaan”, vertelt Gerry, wanneer ze naar een van de ketels wijst. “Dat komt vervolgens in een grote wagen en die levert dan de preen. Dat gaat vervolgens via leidingen naar de afzonderlijke ketels. De drie grotere ketels die hier staan worden gebruikt voor de Chemodisproducten, de kleinere zijn bedoeld voor de producten van Corrective Cosmetics, waarvoor we crèmes en cosmetica maken.”

Als we inzichten hebben dat iets op een andere manier moet, passen we dat toe

Recepturen

In het kamertje naast de ketels staan de computers die een belangrijke schakel vormen in de productie. “We werken al sinds 1994 met een computersysteem waarin de recepturen staan. In het systeem kun je aangeven hoeveel kilo je wilt produceren en daarna wordt er keurig vermeld hoeveel je van elke grondstof nodig hebt. Op de weegschalen wordt alles vervolgens afgemeten.” Gerry wijst naar een blaadje naast de weegschalen. “Kijk, dit is bijvoorbeeld een receptuur van de massageolie. Hierop zie je precies wat er allemaal nodig is. Op kantoor checken we vervolgens ook nog of alles klopt.”

Het enige dat Chemodis uitbesteedt, is het testen van de producten. “Van elk product worden monsters genomen die naar het laboratorium gaan. Zij kijken voor elk product of er geen gisten of schimmels in zitten en of ze voldoen aan de eisen. We zorgen altijd dat er ingrediënten in zitten waar geen discussie over is.” Degene die de meeste producten bereidt, werkt al sinds 1977 bij het bedrijf. “Hij is op zeventienjarige leeftijd bij ons binnengekomen en nooit meer weggegaan. Hij kent de bereidingswijze door en door. Natuurlijk is het recept in de loop der jaren wel wat veranderd, want je moet wel met de tijd meegaan. Eigenlijk hebben we alles in eigen hand. Dat is heel belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf, maar ook voor de klanten.”

En dat wil ze graag zo houden. Chemodis, dat sinds 2001 huisvest in Alkmaar, bestaat immers al sinds 1947 en is met recht een geoliede machine te noemen. “Wij kunnen heel snel schakelen. We hebben heel goede contacten met onze leveranciers en hebben daarom ook nooit problemen met grondstoffen. Dat was vooral tijdens de coronaperiode heel fijn.”

Tussenvloeistof

Het meest geproduceerde product, Chemodol, ligt bovendien nog altijd goed in de markt. De reden? “Wat ik veel terug hoor, is dat het gewoon lekker werkt”, zegt Gerry. “Chemodol is eigenlijk een soort tussenvloeistof. Uiteindelijk moeten de handen van een masseur het werk doen. Chemodol zorgt ervoor dat de handen makkelijker glijden.”

Naast Chemodol biedt Chemodis nog een serie andere producten aan voor masseurs en fysiotherapeuten, waaronder enkele volledig plantaardige oliën. “Daarmee laten we zien dat je ook op de natuurlijke manier kunt werken.” Daarnaast vervaardigt het bedrijf middelen voor bij blessures, warmte- en ultrageluidstherapie en maakt het ook handverzorgingsproducten en ontsmettingsmiddelen.

“Bij onze producten houden we overal rekening mee”, legt Gerry uit. “Bijvoorbeeld met mensen met een behaarde huid. We hebben een speciale olie, Chemovine, die zorgt dat de haarzakjes er niet uit worden getrokken tijdens een behandeling. Als we inzichten hebben dat iets op een andere manier moet, passen we dat toe. Omdat we tevreden zijn over ons bestaande pakket, zijn we niet heel erg bezig met nieuwe producten. Wel vernieuwen we regelmatig wat we hebben.”

Een deel van de producten bestaat uit cosmetica voor schoonheidsspecialisten. “Dat is weer een heel andere tak dan de massageproducten. Bij de schoonheidsproducten hebben we veel meer te maken met crèmes voor een vette, normale of droge huid. Die producten moeten tijdens een schoonheidsbehandeling bovendien ook nog op een bepaalde manier reageren. Dat vraagt een andere benadering voor ons als producenten.” Bij massageolie is dat toch anders, erkent Gerry. “De massageproducten zijn heel huidvriendelijk en daarom maakt het niet uit wat voor soort huid je hebt. Voor een heel vettige huid hoeft de masseur bovendien ook niet per se een olie te gebruiken.”

We zorgen altijd dat er ingrediënten in zitten waar geen discussie over is

Bestellingen

Haar blik gaat weer terug naar de dagelijkse gang van zaken. “We hebben bij ons bedrijf een bepaalde voorraad en die moet steeds aangevuld worden. We hebben ook klanten die heel grote bestellingen doen, dus dan heb je wel eventjes tijd nodig om alles weer te maken”, weet Gerry. Toch is het niet zo dat er in Alkmaar hele magazijnkasten vol met producten te vinden zijn. “We produceren echt op basis van de bestellingen die binnenkomen. We zijn in dat opzicht ook wel een uniek bedrijf. Eigenlijk zijn we onze huidige locatie al bijna ontgroeid. Om die reden hebben we op een bedrijventerrein nog een groot magazijn, waar de lege flesjes en verpakkingsmaterialen staan.”

“Het is jammer dat we er bij onze verhuizing in 2001 niet nog een stukje grond bij hebben gekocht”, verzucht Gerry. “Nu moet steeds iemand spullen ophalen van de andere locatie. Dat is lastig, maar aan de andere kant heb je ook niet zo gauw een nieuwe plek. Die hele productie overzetten, met alle ketels, is nogal een crime. Bovendien mag je ook niet overal zomaar produceren. Dan krijg je weer te maken met bestemmingsplannen. Daarom zitten we hier voorlopig nog wel.”

Vanuit Alkmaar wordt overigens niet alleen de Nederlandse markt van producten voorzien. Ook in onder meer Portugal, Spanje, België, Duitsland en Engeland worden de producten van Chemodis gebruikt. “De markt op voor nieuwe klanten doen we nu niet meer zo gauw, hoewel nieuwe klanten natuurlijk altijd welkom zijn. Maar het moet ook behapbaar blijven. We zijn een klein bedrijf met een relatief kleine accommodatie. Daar kun je wel meer medewerkers inzetten, maar dan ga je elkaar in de weg lopen. Bovendien willen we vooral bij ons eigen recept blijven”, besluit Gerry.

We produceren echt op basis van de bestellingen die binnenkomen

Neem hier een kijkje bij Chemodis