Welke producten mogen niet ontbreken in de tas van een wielersoigneur?

Morgen (zaterdag 24 februari) start het klassieke wielervoorjaar met Omloop Het Nieuwsblad. Welke producten mogen niet ontbreken in de tas van een wielersoigneur? Albert Peters, al twaalf jaar werkzaam bij FRAMO, geeft antwoorden

“De meest gebruikte producten door wielrenners zijn startolie, zitvlakcrème en voetdeo. Startolie is een verwarmende massageolie. Voor de start van een etappe worden wielrenners losgemasseerd. Dat gebeurt vaak met startolie van Sixtus. Het verwarmende effect kun je zien als ondersteuning van de warming-up. Zo gaan renners lekker warm de etappe in. Dennenextract, rozemarijn, pepermunt en kamfer zorgen voor het verwarmende effect.

Zitvlakcrème is een crème die gebruikt wordt tegen schuurplekken. We noemen het zitvlakcrème omdat dat de plek is die qua schuren het meest te verduren krijgt tijdens een etappe. De crème wordt daarom ook wel broekenvet genoemd. Maar ook liezen, benen en voeten kunnen ermee worden ingesmeerd. In de crème zitten onder andere goudsbloem en kamille. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de huid lekker zacht, soepel en elastisch wordt. Daardoor voorkomt de crème het doorschuren van de huid tijdens het sporten. Naast door wielrenners wordt deze crème ook veel gebruikt door wandelaars, ruiters en roeiers. De werkzame stoffen maken ook de zitvlakcrème uitermate geschikt ter voorkoming van blaren.

Als derde mag voetdeo niet ontbreken. Veel wielrenners krijgen tijdens het fietsen last van een branderig gevoel in hun voeten. Ook bij wandelaars is dit trouwens een veelvoorkomende klacht. De schoenen gaan op een gegeven moment knellen. De voetdeo van Sixtus heeft een verkoelend effect. Dit komt door het alpenhooi extract, de citrus-, lavendel,- en rozemarijnolie en de menthol die erin zitten. Voorafgaand aan een wedstrijd of training is het raadzaam de voeten, de binnenkant van de schoenen en de sokken met de spray in te spuiten. Tijdens de race kun je dat eventueel herhalen. Je ziet regelmatig soigneurs uit de ploegleiderswagen hangen om de voeten van renners in te spuiten. De spray koelt, verfrist en deodoriseert de brandige voeten langdurig, vooral op warme dagen.”

Sportmassagewebshop FRAMO is dé gespecialiseerde groothandel met producten voor masseurs, fysiotherapeuten en sportverzorgers. Leden van het NGS krijgen tien procent korting op Sportmassagewebshop.com van Framo.