De meest voorkomende blessures bij masseurs

Stijve spieren, last van je rug, een blessure voorkomen. Allemaal goede redenen om eens naar de masseur te gaan. De masseur helpt andere mensen gezond te blijven. Maar wat als de masseur zelf geblesseerd is? Met name rug-, pols- en duimklachten komen regelmatig voor bij masseurs, als een direct gevolg van het masseren. Wij zetten de meest voorkomende blessures en wat je eraan kan doen op een rij.

Zadelgewricht duim

Pijn in de duim is een van de meest voorkomende klachten bij mas-seurs. Vaak is het zadelgewricht door een combinatie van over-belasting en een verkeerde houding pijnlijk. Hoe ‘haakser’ de duim op de arm staat tijdens het masseren, hoe groter de torsie en hoe groter het risico op blessures. De beste oplossing is dan ook om een techniek aan te leren waarbij de duim in lijn is met de onder-arm. Een andere mogelijkheid is om duim te koppelen aan de andere duim, in elk geval tijdens diepe massages.

Tenosynovitis

Tenosynovitis is een ontsteking aan de peesschede. Bij mas-seurs komt irritatie aan de onderkant van de duim, bij de pols, het vaakst voor. Dit wordt ook wel de Ziekte van De Quervains genoemd. De pijn zit aan de duimzijde van de pols en wordt erger als je je pols beweegt. Met de Finkelstein’s test (met de duim in je handpalm je vuist zijwaarts naar de pink buigen, ulnairflexie) is de diagnose te stellen. Rust is de beste remedie. Daarnaast kan een injectie met corticosteroïden uitkomst bieden. Ook een operatie is mogelijk. Hierbij wordt de peesschede verruimd. Er bestaan oefeningen om verergering te voorkomen, zoals stretch oefeningen na elke massage.

Carpaletunnelsyndroom

Bij het carpaletunnelsyndroom (CTS) is de middelste zenuw in de pols bekneld. Symptomen zijn onder andere (nachtelijke) tintelingen en pijn in de hand en een onverminderd gevoel in duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting van pols en vingers door steeds dezelfde beweging, bijvoorbeeld typen en masseren. De volledige extensie van het polsgewricht in combinatie met flexie van de vingers, een houding die veel voorkomt bij het masseren met de palm van de hand, is een risicofactor. Een mogelijke manier om te voorkomen dat je te veel met je handpalm masseert, is om

Masseur aan het woord: Eline Linssen

Eline Linssen kan weer masseren dankzij duimspalk. Eline Linssen (48) is sportmasseur. Bijna elk weekend is ze op pad. Ze behandelt met name mountainbikers en gaat regelmatig als soigneur mee naar buitenlandse wedstrijden. Steeds vaker kreeg ze na een druk weekend last van haar duim. “Met tapen en ook met masseren houd ik mijn duim te veel naar achteren. Ik weet heel goed dat mijn houding fout is, maar als je eenmaal een bepaalde manier van masseren hebt, is dat moeilijk af te leren”, zegt ze. Het zeurende gevoel werd steeds erger; ook op haar andere werk. Eline werkt drie dagen in de week als receptioniste bij het Handencentrum in Venlo. Daar werken fysiotherapeuten, ergotherapeuten en revalidatieartsen die gespecialiseerd zijn in hand- en polsproblematiek. “Voor mij is het een mooie combinatie met masseren. Met alleen masseren in het weekend kun je geen maandsalaris bij elkaar verdienen”, zegt Eline lachend.

In het geval van haar duimblessure bleek haar werk op het Handencentrum een uitkomst. “Ik vertelde tegen een collega dat ik komend weekend weer moest opletten bij het masseren in verband met mijn duim. ‘Wat heb je dan?’, vroeg ze, en ik legde het haar uit. ‘Dat gaan we meteen oplossen, ik zal snel een spalkje voor je maken’, zei ze.”Zogezegd, zo gedaan. Het spalkje zorgt ervoor dat Eline haar duim niet meer kan overstrekken.

“Mijn collega begreep dat rust nemen niet echt een optie was. Weken niet masseren kan gewoon niet. ”

Nu kan ik toch masseren, zonder dat ik mijn duim te veel belast. In het begin was het wel even wennen voor haar om met dat spalkje te masseren en te tapen. Gelukkig is de spalk vrij soepel. Hij ondersteunt haar duim slechts op minimale plaatsen. Eline: “De spalk is gemaakt van een nieuw soort materiaal. Normaal zijn zulke spalkjes van een thermoplastisch materiaal. Dat is vrij hard. Daarmee kun je niet masseren. Met dit spalkje kan dat wel.” In drukke weekends draagt Eline haar spalk consequent. Laatst was ze bijvoorbeeld voor een meerdaagse mountainbikewedstrijd in Kroatië. “Toen had ik hem aldoor om. Je bent dan continu aan het rijden, tapen en masseren. Als ik hem dan niet draag, krijg ik zo weer last.”Ze is blij dat haar blessure met een relatief simpele oplossing verholpen is. En dat dankzij de oplettendheid van haar collega in het Handencentrum. Ze raadt collega’s aan niet te lang met pijntjes te blijven lopen en tijdig een specialist op te zoeken. “We weten het als masseurs zelf vaak wel als we iets fout doen, als onze houding verkeerd is. Maar je moet ook openstaan voor oplossingen van anderen. Als je langer met een blessure rondloopt, wordt de schade alleen maar groter. Zorg niet alleen voor je sporters, maar ook voor jezelf.”