Anouk wil graag zonder pijn in haar enkel kunnen voetballen

Anouk Beens (24) is docent LO op een middelbare school in Amsterdam. Naast haar werk doet Anouk twee keer per week aan voetbal (één keer training en één wedstrijd) en twee keer in de week aan crossfit. Sinds zes maanden heeft ze last van haar rechterenkel. Ze is behandeld bij de fysiotherapeut en mag het trainen gaan opbouwen. Ze ondervindt hierbij last. Ze is nooit eerder bij een sportmasseur geweest, maar komt nu met pijn in haar enkel bij jou en wil graag over zes weken pijnvrij wedstrijden kunnen spelen. Aan de hand van het NGS-cliëntendossier lopen we een aantal zaken door.

Sociale anamnese

Docent LO op een middelbare school in Amsterdam, vijf dagen per week. Houdt van haar werk. Het beroep is afwisselend staand en zittend. Ze houdt van sporten en uitgaan. Cliënt is alleenstaand, zelfstandig in de huishouding en heeft geen kinderen. Ze gaat met de auto naar haar werk. Huisarts is dokter Gerritsen van de Zonnepraktijk.

Sportbelasting

Voetbal: speelt recreatief, traint één keer in de week twee uur. Daarnaast een wedstrijd op zaterdag van 90 minuten (15 minuten rust). Crossfit: twee keer in de week een uur. Voor cliënt is sport een middel om fit te blijven. Beide sporten doet ze in haar woonplaats. Het voetbal is meestal op kunstgras. Hoge intensiteit. Bij beide sporten doet ze een warming-up en cooling-down. Bij crossfit rekt ze dynamisch. Crossfit is onder begeleiding, voetbal niet.

Blessure heden

Zes maanden geleden inversietrauma (re). Ze heeft geen knakkend gevoel gehad of een naar geluid gehoord. Er is direct EHBSO toegepast (twintig minuten koelen), daarna Medical taping aangelegd door verzorger. De pijnscore toen was 8/10. Er was veel zwelling en de enkel was blauw. Er is een MRI gemaakt, hieruit kwam bone bruise naar voren. Nu is de pijnscore 2/10. Ze heeft moeite met het afwikkelen van het laatste stukje. Tijdens de zomer rust gehad en Anouk kan pijnvrij wandelen en rustig rennen. Nu gaan de trainingen weer beginnen en ze voelt zich nog een beetje onzeker en instabiel met bewegen. Verder geen huidige beperkingen. Bij fysio geweest voor revalidatie. Twee maanden geleden daar gestopt, ze mocht trainen weer opbouwen. Het trainen behelst veel wenden, keren en springen. Veel schokbelasting. Anouk wil graag over zes weken pijnvrij een wedstrijd kunnen voetballen.

Blessureverleden

Niet gevallen en geen ongeluk gehad. Ze heeft last van de onderrug gehad (overbelasting) in oktober 2020. Behandeld door fysio in combinatie met rust. Geen restklachten. Inversietrauma links (2004), behandeld door fysio, geen restklachten. Verder geen operaties of andere ingrepen gehad.

Als de mechanica van het enkelgewricht verstoord is door de blessure, zullen de pijnklachten aanhouden

Gezondheid

Bewust bezig met gezond eten en sporten, lifestyle is belangrijk, maar houdt ook van een feestje. Neemt elke dag vitamine C en D en na de training eiwitten. Weinig stress in het dagelijks leven, rookt niet, drinkt wel, gebruikt geen drugs. Gebruikt geen medicijnen. Geen allergieën. Geen familiaire ziektes/aandoeningen. Nachtrust is goed en wordt uitgerust wakker.

Inspectie

Ster: locatie van de klacht
Pijlen: statistiek