Jasper wil graag pijnvrij de alternatieve Elfstedentocht rijden

Jasper is marathonschaatser op het hoogste recreatieve niveau (masters). Hij is aan het trainen om de Alternatieve Elfstedentocht (200 kilometer) op de Weissensee in Oostenrijk te gaan rijden. Daarnaast rijdt hij daar nog twee wedstrijden van 100 kilometer. Deze drie wedstrijden zijn in tien dagen tijd. Hij komt vier weken voor vertrek bij jou. Aan de hand van het NGS-cliëntendossier lopen we een aantal zaken door.

Client

Naam: Jasper Verkuil

Geboortedatum: 26 januari 1975

Beroep: Makelaar

Reden bezoek: Stijfheid en soms pijn in de lage rug (re)

Sociale anamnese

48 jaar, getrouwd, vrijstaande woning met grote tuin, drie kinderen in puberleeftijd, de oudste geeft wat kopzorgen, eigen makelaarsbedrijf, werkt 50 uur in de week, houdt van tuinieren, is organisator van goededoelenevenement op de Weissensee.

Sportbelasting

Schaatsen (hoogste niveau recreatief marathon), fietsen (ter voorbereiding en conditie voor het schaatsen), hardlopen (om het hoofd leeg te maken). Schaatsen: twee trainingen per week van elk 1,5 uur (één keer techniektraining, één keer duurtraining). Eén tot twee wedstrijden in het weekend (1,5 uur per wedstrijd). In de winter één keer per week fietsen, in de zomer drie keer per week. Hardlopen één keer per week 10 kilometer. Voor elke sportbelasting warming-up en na afloop cooling-down. Sport om in conditie te blijven en voor een gezonde leefstijl. Heeft er normaal gesproken plezier in, maar begint door de klachten tegen de wedstrijden op te zien.

Blessure heden

Sinds drie weken lagerugklachten (re), langzaam ontstaan, pijnscore 4 (0-10), voornamelijk bij lange afstanden wandelen, bij opstaan na lang achter de pc zitten en aan het eind van de wedstrijd tijdens het schaatsen. Hardlopen gaat op dit moment ook geen 10 kilometer. Na 3 kilometer klachten in de rug. Geen last bij hoesten, niezen of persen. Ook geen uitstraling in de benen. Geen arts/fysio bezocht. Wil over vier weken klachtenvrij kunnen schaatsen.

Blessureverleden

Heupklachten na val schaatsen (2020), snijwond in scheenbeen na valpartij Weissensee (2012). Geen restklachten aanwezig.

Gezondheid

Gezonde leefstijl, extra vitamine C en D en omega 3. Smeert na de trainingen magnesium. Drinkt één keer per week drie glazen bier, geen drugs/roken. Geen allergie, geen familiaire aandoeningen/ziekten, slaapt maximaal zeven uur en soms wat onrustig. Ervaart van het werk stress en frustreert zich over het feit dat het sporten niet optimaal gaat.

Inspectie

Ster: locatie van de klacht

Ster: locatie van de klacht

Pijlen: statistiek

Onderzoek

Ventraal: loodlijn asym, mediale maleolus (re) valgus, Art. genus (re) hoger/rotatie, spiervolume quadriceps (re)li.

Lateraal (li): loodlijn asym, bij uitstappen voetgewelf re afgezwakt, hoofd anteropositie.

Dorsaal: loodlijn asym, mediale maleolus (re) valgus, Art. genus (re) hoger/rotatie, spiervolume quadriceps (re)li.

Lateraal (re): loodlijn asym, grote moedervlek tov tracus, hoofd anteropositie. Handdoekje van de grond pakken verloopt verstoord.
Gewricht: romp

Toelichting (pijn, krachtsverlies, bewegingsbeperking)
Stijf gevoel bij handdoek van de grond pakken na inspectie

Spierlengtetest
Niet van toepassing.

Bandentest
Niet van toepassing.

Palpatiegegevens
Huidkwaliteit
Normale temperauur, elasticiteit van de huid norm, cap refil norm.

Spierkwaliteit
Hypertonie, m. erector spinae lumbaal re, twk li, m. trap desc re, m. trap asc li.

Stappenplan
Beroepsspecifiek onderzoek: samenvatting
In het cliëntendossier worden hier de belangrijkste punten uit het gehele beroepsspecifieke onderzoek samengevat inclusief de hulpvraag/zorgvraag. De inhoud daarvan is net beschreven.

Beroepsspecifiek onderzoek: contra-indicaties
Geen.

Doorverwijzing
MSK-arts: onderzoeken wervelkolom, bekken (scheefstand/rotatie), rotatie knie, mediale maleolus. In verband behandelen, rekening houdend met positie voet op de schaats. Graag evaluatie en terugkoppeling.

Fysiotherapeut: trainen rompstabiliteit/ belastbaarheid onderste extremiteit, dry needling bilmusculatuur. Graag evaluatie en terugkoppeling.

Podotherapeut: een mogelijke optie na overleg MSK-arts en fysiotherapeut.

NGS-masseur ® Wellness: stresscomponent aanpakken. Graag evaluatie en terugkoppeling.

Sportpsycholoog: mogelijk voor ondersteuning voor mentale belasting.

Behandeling
Massageplan

Sederende massage van de hele rug met het accent op m. erector spinae lumbaal re, twk li, m. trap desc re, m. trap asc li.

Tapen en bandageren
Niet van toepassing.

Motivatie/onderbouwing
Door de sederende technieken ontstaat er een ontspanningsprikkel in de musculatuur. Tevens worden de afvalstoffen afgevoerd en de doorbloeding gestimuleerd waardoor herstel plaats kan vinden.

Tijdsplan (duur/aantal/frequentie)
Gedurende twee weken na elke sportbelasting masseren. Na elke behandeling evalueren.

Aanwijzingen/advies aan de trainer en/of sporter
Sporter: afspraak maken MSK-arts en fysiotherapeut.
Trainer: in overleg met sportmedisch team trainingsintensiteit aanpassen voor doel over vier weken.

Toelichting

Jasper is marathonschaatser op het hoogste recreatieve niveau (masters). Hij is aan het trainen om de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk te gaan rijden en daarnaast nog twee wedstrijden van 100 kilometer. Hij komt vier weken voor vertrek bij jou. Vanuit de NGS-masseur ® die beginnend beroepsbeoefenaar is, is de beschreven casus een logische invulling. Deze casus wordt belicht vanuit meerdere visies. NGS-masseur® Sport Vanuit deze visie is een aantal aangrijpingspunten in deze casus interessant:

  • de masseur in de casus heeft geen onderzoek gedaan. Wanneer je de rug gaat onderzoeken, zul je bevestiging vinden voor de klachten van deze schaatser en tevens tot de conclusie komen dat de klachten de uiting zijn van iets wat door meerdere zorgprofessionals behandeld dient te worden;
  • de masseur doet spierlengtetesten van de hamstrings;
  • de masseur meet mogelijk volgens het blessurepreventieformulier de betrokken structuren in de wervelkolom en de regio;
  • de masseur neemt naast de functionele eenheid van de rug ook de gluteaalstreek mee;
  • de masseur wil graag met elastisch tapen werken;
  • de masseur adviseert rekoefeningen.


NGS-masseur® Sportzorg
Vanuit deze visie is een aantal aangrijpingspunten in deze casus interessant:

  • meten van de wervelkolom en onderste extremiteiten (onder andere teken van Schöber, ruit van Michaelis, lengte hamstrings, beenlengteverschil, et cetera);
  • aanvullende onderzoeken: onderzoek LWK, scheefstand bekken en tordering bekken;
  • specieel: straight legg raise (actief), stabiliteit heup, knie, enkel;
  • training: buik, bil, rompmusculatuur en hamstrings (excentrisch);
  • rekoefeningen: bil, hamstrings.

Belangrijk in deze casus is het samenwerken van de keten en de rol die jij als masseur vervult als jij de eerste in de keten bent waar deze cliënt bij komt. Duidelijk wordt in het basiscliëntendossier dat er meerdere aangrijpingspunten zijn om vanuit te behandelen. Eén ding is wel heel zeker: als de mentale/stresskant in deze casus niet aangepakt wordt en de mechanische oorzaak van deze klacht niet, gaat deze schaatser geen 200 kilometer op de Weissensee schaatsen zonder klachten en al helemaal niet herstellen op lange termijn.

NGS-masseur® Wellness
Vanuit deze visie is een aantal aangrijpingspunten in deze casus interessant:

  • zorgen om kind, werkweek in uren, werkdruk, organisatie van een evenement, onrustig slapen, afname plezier in sport. Bespreekbaar maken en zorgen voor ontspanning;
  • hypertonie in rug/nek musculatuur;
  • hoofd-, nek-, schouder-, decolletémassage;
  • hotstonemassage;
  • aromamassage;
  • ademhalingsoefeningen ter ontspanning.