Johanna van Veen nam de praktijk waarin ze werkte over en heeft vier masseurs in dienst

“Uiteindelijk moet je het gewoon doén en er voor gaan”

Toen Johanna van Veen twee jaar geleden de kans kreeg om SportmassageHRO over te nemen, twijfelde ze. Ondernemen, was dat wel iets voor haar? Kon ze dat wel? Ze was al vier jaar werkzaam in de Apeldoornse praktijk en was terughoudend over de uitdaging die haar werd aangeboden. Na veel gesprekken met mensen uit haar omgeving waagde ze tóch de sprong in het diepe. Inmiddels geniet ze volop.

Wanneer Johanna het over haar sprong in het diepe heeft, komt al gauw Pippi Langkous ter sprake. “Haar quote, ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, is wel op mij van toepassing”, lacht ze. “Uiteindelijk moet je het gewoon doén en er voor gaan. Dat is precies hoe ik het ook heb gedaan.”

Johanna behaalde in 2005 haar massagediploma’s en combineerde het masseren sindsdien vooral met een kantoorbaan. In 2018 voegde ze zich bij SportmassageHRO, waar ze inmiddels dus eigenaar van is. “Ik ben het bedrijf niet zelf begonnen, maar heb het overgenomen. Die kans deed zich voor toen de toenmalige eigenaar besloot de zaak te verkopen”, legt ze uit.

Omdat SportmassageHRO al een begrip was in Apeldoorn en omgeving, besloot ze om de zaak over te nemen. “Het was zonde om het uit onze handen te laten glippen. We hadden met zijn allen een naam opgebouwd, mensen kenden onze praktijk. We hebben toen veel gesproken over een overname. Ik had alleen geen ervaring in het ondernemerschap en twijfelde daarom enorm.”

Het was zonde om het uit onze handen te laten glippen

Passie

Door positieve aanmoedigingen van mensen uit haar omgeving durfde Johanna toch de gok te wagen. “Ik had nog nooit personeel gehad of een bedrijf gerund. Dat vond ik een enorme uitdaging. Het was bovendien echt een struggle om alle ballen constant in de lucht te houden”, lacht ze.

Maar wat als een paal boven water stond, was het feit dat ze mensen uit de regio wilde helpen. “Hoeveel het me allemaal oplevert, vind ik totaal niet interessant. Het gaat mij erom dat ik het leuk vind én dat ik mensen dolgraag wil helpen naar een fit en pijnvrij leven. Dat er zoveel mensen zijn die profijt hebben van een massage, was voor mij de reden om door te gaan. Het is de passie voor het massagevak die me dagelijks drijft.”

Als kersverse ondernemer hoefde ze bovendien het wiel niet geheel opnieuw uit te vinden. “Ik heb jarenlang administratief kantoorwerk gedaan, heb veel bedrijven van binnen gezien. Daar heb ik veel van geleerd. Maar aan de andere kant was dat, als ik er nu op terugkijk, ook een makkelijke manier van geld verdienen.”

Elke dag feest

In haar eigen praktijk werkt dat wel anders. “In de massagewereld moet je elk uur knallen. Je kunt niet op halve kracht masseren. Bij iedere klant moet je opnieuw honderd procent geven. Dat maakt het ook wel mooi.”

Inmiddels staan er wekelijks vele vaste en nieuwe klanten op de stoep in Apeldoorn. “Zelf masseer ik vier dagen en spendeer ik één dag aan de administratie. Eigenlijk is het vier dagen hobbyen en één dag verplicht werken”, lacht ze. “In de praktijk zijn we met zijn vijven. Alle masseurs die bij mij werken, hebben er nog een andere baan naast. Daar heb ik heel bewust voor gekozen, omdat ik niet weet hoeveel massages er wekelijks op de rol staan. Dat maakt het lastig om mensen vastigheid te geven.”

Als aanspreekpunt is Johanna inmiddels dag en nacht met de praktijk bezig. “Ook als ik niet werk, sta ik aan. Ik moet berichten beantwoorden, administratie doen. Het is niet klaar als ik de praktijk sluit. Toch vind ik het elke dag een feest.”

Heb geduld en doe het stap voor stap. Dan laat je je praktijk pas écht bloeien

Winst

Ook droomt ze al verder. “Het liefst wil ik nog bekender worden in de regio. Dat mensen zich nog meer bewust worden van hun gezondheid en hun lichaam. Ik hoef geen groot bedrijf of een enorme omzet, maar wil gewoon een mooie groep mensen bij elkaar hebben die hun passie uitoefenen.”

Masseren is volgens Johanna ook een stukje verbinding. “Er is al zoveel onrust in de wereld. Met masseren kunnen we de mensen een beetje tot rust krijgen, ze zich fijner laten voelen. Het liefst wil ik dat iedereen honderd kan worden zonder klachten. Dat zou toch geweldig zijn. Er is nog zoveel winst te behalen.”

Daarin wil ze ook andere ondernemers inspireren. “Wat het belangrijkste is, is dat je geduld hebt. Doe je werk goed, wees eerlijk en bouw vertrouwen op. Je werkt als masseur immers wel met mensen die zich uitkleden en jou dus vertrouwen. Het is een kwetsbaar beroep, waarin je vooral kilometers moet maken als ondernemer.” Het gaat met vallen en opstaan. “Maar je moet vooral niet alles tegelijk willen. Heb geduld en doe het stap voor stap. Dan laat je je praktijk pas écht bloeien.”