Cupping zorgt voor ontspanningen genezing

De kracht van een eeuwenoude oosterse geneeswijze

Als zesjarig jongetje leerde hij de kneepjes van het vak. Van zijn grootmoeder. Net als zijn oma had hij – als enige uit een gezin van acht kinderen – grote liefde voor massage en cupping. “Ik had een heel lieve oma. Ze was een goede medicijnvrouw. Ze had geen kennis van anatomie, maar deed alles op gevoel en ervaring. Ze heeft me de beginselen geleerd”, vertelt Mehdi Tajeddin (52).Nadat hij Iran had verlaten om in Japan zijn interesse in de oosterse geneeswijzen te volgen, zou na vijf jaar zijn volgende

Mehdi is oprichter en eigenaar van Ziyuli Academie voor Oosterse en Westerse Massage in Almere. Hij kan zich nog goed herinneren hoe hij als kleine jongen vol bewondering zag hoe zijn oma de traditionele behandelwijze cupping uit zijn geboorteland Iran met veel gevoel toepaste. “Op vrije dagen was ik bij haar, ze gebruikte onder meer een olielampje om de cups te verwarmen. Ik heb het spelenderwijs geleerd. Later ging ik één keer per week naar een badhuis. Een badmeester heeft me verder geholpen.”

Grote liefdes

In Iran volgde Mehdi de studies biologie en anatomie. 26 jaar geleden kwam hij naar Nederland, niet met als doel te blijven. Nadat hij Iran had verlaten om in Japan zijn interesse in de oosterse geneeswijzen te volgen, zou na vijf jaar zijn volgende thuishaven Canada worden. Nederland zou slechts voor enige tijd een tussenstop zijn. “Na een paar maanden vond ik Nederland zo’n prachtig land, dat ik heb besloten om te blijven. Japan heeft een mooie cultuur, maar qua uiterlijk val je op. Er is niet veel mengeling van rassen. Hier val ik op straat niet op, in Tokio wel. In de Nederlandse cultuur voel ik me op m’n gemak.”

Hij ging na een studie aan de slag als tandtechnicus, maar miste het échte contact met zijn patiënten. Mehdi keerde terug naar zijn grote liefdes: sport, massage en welzijn. Hierbij is de eeuwenoude geneeswijze cupping een belangrijk onderdeel geworden van zijn behandelingen. Verwarmde cups worden op de huid geplaatst, vacuüm gezogen en over de huid gestreken. Dit zorgt voor een ontspannen en herstellende werking van spieren en andere lichaamsdelen.

Vacuüm

Met de kennis van alle onderdelen van je lichaam kun je heel doelgericht aan de slag. In de westerse wereld wordt meestal curatief gewerkt. Maar niet voor niets kennen we de uitdrukking: voorkomen is beter dan genezen. In het deel van de wereld waar ik vandaan kom, is het niet ongebruikelijk om dagelijks naar een badhuis te gaan om je lichaam en geest te laten ontspannen. Dat kan heel goed door middel van cupping. Cups op je huid stimuleren de doorbloeding. Genezend werkt het ook heel goed. Stijve spieren bijvoorbeeld, kun je met cups heel goed los masseren.”

Mehdi geeft aan dat er twee soorten cupping zijn: droge (dry cupping) en natte (wet cupping). Bij de natte vorm worden er sneetjes in de huid gemaakt, waarna de behandelaar de cups op deze snijvlakken plaatst. Door het vacuüm komt er bloed naar buiten. Dat is niet de behandeling die Mehdi voorstaat. ‘Natte cupping is in sommige religies zeer gebruikelijk. Ik doe er niet aan. Ik wil beschadigingen voorkomen.”

Bij droge cupping komt er geen bloed uit het lichaam. Deze behandelwijze kent ook weer twee vormen: still cupping en moving cupping. Bij still cupping blijven één of meerdere cups op dezelfde plek op het lichaam staan, bij moving cupping wordt olie gebruikt om met de cups over het lichaam te kunnen bewegen (masseren). Op bijna alle plekken op het lichaam kan een cup worden geplaatst.

“In Iran is het niet ongebruikelijk om dagelijks naar een badhuis te gaan om je lichaam en geest te laten ontspannen”

Preventieve werking

“Voor negentig procent pas ik moving cupping toe. Dat heeft veel meer resultaat, omdat je hierdoor spanning van de spieren af kunt halen. Nee, pijn doet het zeker niet. Een lichaam kan ook veel aan. Het mooie van deze behandelwijze in vergelijking met massage met de handen is dat er negatieve druk ontstaat door de vacuümkracht. Met je handen geef je druk op het lichaam wat juist wél pijn kan doen. Het grootste pluspunt is dat je door de negatieve druk de pijn of spanning als het ware uit het lichaam trekt. Ook voor de behandelaar is het minder belastend. Het is eigenlijk een heel slimme behandeling. In de oosterse wereld wordt het al duizenden jaren toegepast. Voor het westen zou ik zeggen: beter laat dan nooit!”, zegt Mehdi lachend.

Hij benadrukt nogmaals de preventieve werking van cupping. “Door een drukke baan en andere werkzaamheden worden we fysiek en mentaal vaak behoorlijk belast. Stress kan worden opgeslagen in je lichaam. Het is goed om regelmatig de spanning weg te masseren.”

Om vertrouwen te bieden aan de cliënt, plaatst hij eerst zijn handen. Met behulp van olie en een aantal strijkingen wordt de bloeddoorstroming op gang gebracht. “Cupping kan een enorm goede aanvulling zijn op een fysiotherapiebehandeling. Met je handen kun je soms tekortkomen. Onder meer bij littekens en bindweefselverklevingen werkt cupping heel goed. Door steviger of minder stevig in de cup te knijpen, kun je de druk doseren. Cursisten kunnen bij mij de techniek binnen vijftien tot twintig minuten leren, maar het vereist wel een bepaalde kennis van het lichaam.”

Cupping vereist een bepaalde kennis van het lichaam

Intensief

Docent Mehdi Tajeddin krijgt veel positieve reacties. “Van bijna alle masseurs en fysiotherapeuten hoor ik: ‘Ik zou willen dat ik het tien jaar eerder had geleerd.’ Ze denken terug aan cliënten bij wie hun behandeling een doodlopende weg was. Ze zeggen: ‘Als ik cupping had kunnen toepassen, had ik nog iets voor die mensen kunnen betekenen.’”

Net als bij veel andere therapieën kent ook cupping gevallen waarbij gebruik van de behandeling wordt afgeraden. Bij bepaalde vormen van kanker, bloed- en huidziekten is Mehdi zeer terughoudend. “Daar is het te intensief voor. Sowieso leg ik van tevoren altijd exact uit wat ik ga doen. Het gebeurt dat ik een cliënt voor een klacht behandel en tijdens de behandeling voorstel over te gaan op cupping. Onlangs had ik een cliënt met schouderklachten. Zij dacht dat ze bij me kwam voor manuele therapie. Ik gaf aan dat ik een andere techniek had, waarvan ik dacht dat die betere resultaten zou laten zien bij deze kwetsuur. Ze vond het een beetje eng. Ik heb het eerst laten zien op mijn eigen onderarm. Ze heeft het geprobeerd en vond het heel prettig. Volgende keer wil ik het graag weer, zei ze. Voor een klacht zijn meerdere behandelingen mogelijk. Het is als een technicus die bij je thuiskomt; die heeft ook meer in zijn gereedschapskist dan alleen een kruiskopschroevendraaier.”

Geaccrediteerde scholingen

•Ziyuli Academie voor Oosterse en Westerse massage (www.ziyuli.nl);

•WellnessInstituut (www.wellnessinstituut.nl/);

•Bellabaci Nederland (www.bellabaci.nl/).