Bamboemassage bezig aan een opmars in Nederland

Als kind in Suriname groeide Christina Soemarnie Blei­Amatdoelrasit op met bamboe. Ze speelde ermee, ze at de scheuten in heerlijke Javaanse stoofpotten en ze leerde er van haar pleegmoeder mee masseren. In Nederland is ze daarmee doorgegaan en ze merkt dat collega­masseurs en cliënten langzaam maar zeker net zo enthousiast worden van bamboemasssage als zijzelf. “Bamboe is een perfect hulpmiddel om masseurs te ontlasten”, vertelt ze.

“Het is alsof de cirkel rond is”, zegt de 46-jarige Christina, die sinds haar achttiende in Nederland woont. Ze denkt nog vaak terug aan haar kinderjaren in Suriname. Bamboe was overal. De kleine Christina speelde in bamboebossen, ze bouwde met de stokken. “En bamboe is hol, dus je maakt er perfecte blaaspijpen van”, vertelt ze lachend. Toen ze zes was, leerde ze masseren van haar pleegmoeder. Ook bij die massages werden bamboestokken gebruikt, van verschillende lengte en dikte. “Massage is in onze cultuur heel belangrijk. De technieken worden van generatie op generatie doorgegeven.”

Toen Christina 28 jaar geleden naar Nederland kwam, was het voor haar niet meer dan logisch om als masseur aan de slag te gaan. Van masseren met bamboe had hier echter nog niemand gehoord. Tot ze in 2007 las over een cursus bamboemassage. “Ik was nieuwsgierig en heb me opgegeven.” Tot Christina’s teleurstelling werd er tijdens de cursus echter niet met bamboe, maar met grenen stokken gemasseerd. Omdat zij bamboe zo goed kende, zag en voelde ze meteen het verschil. “Bamboe is een uniek materiaal. Het is mooi hout, soms wat ribbelig en niet altijd recht. Elke stok is anders.”

Stoelmassage

Bamboe is niet alleen geschikt voor massages op een tafel. Ook voor stoelmassages is bamboe een handige tool, zegt Christina Blei. Ze geeft bij een aantal oplei­dingsinstituten cursussen bam­boestoelmassage. “Als de stokken goed gepolijst zijn, kun je er prima mee over kleding heen masseren. Wel zorg ik er altijd voor dat ik een dunne sjaal of doek heb, die ik over de kleding heen leg om de kleding te beschermen.”

WK masseren

Inmiddels zijn we dertien jaar verder en bamboemassage wordt steeds bekender in Nederland. Christina snapt heel goed waarom bamboemassage in ons land bezig is aan een opmars. “Masseren met bamboe is bedoeld om de behandelaar te ontlasten. Als je de juiste technieken hebt geleerd, kun je er alle massages over het hele lichaam mee geven.”

Christina geeft in haar eigen praktijk bamboemassages en doceert de technieken ook aan collega’s. In 2017 heeft ze een gouden medaille gewonnen op het WK masseren in Kopenhagen. Nu is zij hoofd van de jury die de bamboemassages tijdens het WK beoordeelt. “Ik adviseer bamboemassage aan collega’s als afwisseling. Zelf gebruik ik het vaak bij massages van een uur of langer. Of als ik vier of zes cliënten achter elkaar heb. Dan wissel ik masseren met mijn handen af met bamboe om mijn duimen, handen en armen te ontlasten. Veel klanten merken niet eens het verschil. Als je het goed doet, dan ben je je stok.”

Techniek

Alle massages kun je met bamboestokken geven, zegt Christina. Van zachte effleurages waarbij je bijna geen kracht zet tot deep-tissue-massages, waarbij de bamboe een perfect hulpmiddel is om diep de sterke spieren in te kunnen gaan. Christina: “Bamboe is een heel goede tool om te gebruiken bij sterke, gespierde lijven. Als iemand heel gespierd is, is het heel zwaar om met je duimen erdoorheen te komen. Met bamboe gaat dat makkelijker.”

Het is wel belangrijk om de juiste techniek te beheersen. Voor de cliënt, want uitschieten met zo’n stok mag echt niet. “Het lichaam zit vol kwetsbare plekken. Daar moet niet per ongeluk de punt van een stok in komen.” Ook voor de masseur zelf is een goede techniek onontbeerlijk, zegt Christina. “Anders raak je alsnog overbelast.”

Bamboe is een heel goede tool om te gebruiken bij sterke, gespierde lijven

Zelfmassage

Christina merkt tijdens haar cursussen dat masseurs zeker in het begin bang zijn om te hard te masseren. Het duurt een tijdje voor je het juiste gevoel in de bamboe kan leggen, zegt ze. “Daarom is het belangrijk veel op jezelf te oefenen. Dan ervaar je zelf hoe hard het aanvoelt, hoe diep je komt en hoe de verschillende stokken voelen. Het zelf ervaren geldt voor elke tool die je gebruikt. Je moet leren spelen met je tool.”

Die zelfmassage met bamboe heeft nog een voordeel: het onderhouden van het eigen lichaam van de masseur. Dat doet Christina dagelijks. Met bamboe doet ze ‘opschoonwerk’ aan haar eigen duimen, handen, armen en liezen. En niet te vergeten haar buik. “Het buikgebied zit vol vitale organen, hiermee begin ik met zelfonderhoud. Bamboe is mijn maatje en heel geschikt om jezelf mee te masseren. Wij masseurs hebben een heel fysiek beroep. Ik masseer regelmatig van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds. Dat hou je niet vol als je jezelf niet onderhoudt. Met bamboe zorg ik ervoor dat ik aan het eind van de dag nog fris en fruitig ben.”

Elf stokken

Christina Blei heeft een set van elf verschillende bam­boestokken. Ze heeft zowel holle stokken als massieve. Deze zijn gemaakt van geperst bamboe. De kleinste is zo dun en kort als een buigrietje, de langste is anderhalve meter lang. “Dunne, korte stokken gebruik je voor het gezicht en de vingers, langere en dikkere stokken voor andere lichaamsdelen”, vertelt Christina.

Ze werkt samen met Randijk Bamboe en Hoveniers in Leusden. “Ze hebben daar een fantastische hout­bewerker. Elke stok wordt met de hand gepolijst en bewerkt. Hij levert vakwerk. Hij houdt het materiaal zo puur mogelijk. Ik heb in het begin wel eens een set in China besteld, maar die was zo dik gelakt dat het gevoel van bamboe helemaal weg was. Een handgemaakte set is een flinke investering, maar dan heb je wel iets goeds.”

Warmte en olie

Bamboestokken zijn goed te verwarmen voor gebruik, waardoor de behandeling weldadig aanvoelt. Ook kan gewoon met olie gemasseerd worden. Christina gebruikt graag honderd procent kokosolie of honderd procent drui­venpitolie. Vaak voegt ze daar zelf een beetje etherische olie aan toe. “Het ligt aan de cliënt welke soort. Ook gebruik ik graag citrus, gember of kruidnagel in mijn basisolie. Die recepten heb ik als kind geleerd van mijn pleegmoeder. Zij maakte alles wat we aten of op ons lijf smeerden zelf, van zaadje tot eindproduct. Dan wisten we wat we binnen­kregen.”

Het is belangrijk om de bamboestokken na elk gebruik goed te reinigen. Dat kan met water en zeep. Christina: “Gebruik liever geen alcohol, want dat droogt het mate­riaal uit. Als je het toch wilt gebruiken om te ontsmetten, smeer de stokken dan daarna weer in met olie. Daarnaast moet je de stokken voor elke massage controleren op splinters of andere beschadigingen. Het is en blijft een natuurproduct en het kan kapot.”

Als je het goed doet, dan ben je je stok