Is jouw praktijk winterklaar?

Tip van Albert

Albert Peters is al elf jaar werkzaam bij sportmedische groothandel FRAMO. In die elf jaar heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. In deze tip: waar moet je op letten als het kouder wordt?

Ik maak mijn auto altijd winterklaar, maar kan ik mij als masseur ook ‘winterklaar’ maken? Waar moet ik op letten als het straks kouder wordt?

“Zeker zijn er manieren om je als masseur voor te bereiden op de winter. Ten eerste door te zorgen voor een extra voorraadje afdekmaterialen, het liefst van pluche. Dit kunnen speciale afdekdekens zijn, maar pluchen handdoeken werken ook prima. Misschien een open deur, maar wat je niet moet doen, is de verwarming hoger zetten. Als masseur zweet je je dan binnen de kortste keren rot. Jij bent immers lichamelijk heel actief bezig. Het moet voor zowel cliënt als masseur aangenaam zijn. Extra afdekdekens voor de cliënt werken dan het best.

Daarnaast kun je je massageolie een beetje verwarmen. Pure oliën zijn daar uitstekend geschikt voor. Dit kan heel eenvoudig met een flessenwarmer die voor babyflessen worden gebruikt. Daar past een fles massageolie uitstekend in. Je kunt ook speciale, iets verwarmende, producten gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Chemotherm massageolie emulsie. Daar zitten stofjes in die een lichtverwarmend gevoel geven. Vooral oudere mensen vinden dat prettig. Chemotherm bevordert de doorbloeding, waardoor het warm aanvoelt.

Het is belangrijk goed te letten op het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Cliënten komen kouder binnen en ze gaan na de behandeling ook weer de kou in. Probeer het temperatuurverschil niet te groot te maken en bouw rustig op. Als je vlak voor het einde de spieren nog eens extra gaat verwarmen, gaan mensen als een vuurbal weer de kou in. Dat is heftig en natuurlijk niet bevorderlijk. Het is heel logisch allemaal, maar het is na de zomer toch goed om hier nog even extra op te letten. Tot slot is het ontzettend belangrijk goed te blijven ventileren, ook al is het buiten misschien koud. Ventilatie is altijd belangrijk, niet alleen vanwege corona. Tijdens het masseren komt van alles los. Dat moet uit de behandelruimte weg kunnen.

Zie https://sportmassagewebshop.com voor alle informatie en producten.