Eerste hulp bij brandwonden in de sport

Tip van Albert

Albert Peters is al twaalf jaar werkzaam bij FRAMO. In die tijd heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenkomen in de dage-lijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. Daarom geeft hij elke editie een handige tip.

Vraag: ik heb als voetbalverzorger regelmatig spelers die na een sliding een brandwond hebben. Er is niet altijd stromend water in de buurt. Wat kan ik dan doen?

“Bij een brandwond is het heel belangrijk om snel de warmte eruit te halen. Koelen vermindert zowel de diepte als de grootte van een brandwond. Wij hebben producten van BurnCare in ons assortiment. We hebben zowel gels, sprays als dressings. Dat zijn een soort kompressen die op de brandwond kunnen worden aangebracht. Die hebben we in 5x5centimeter, 10x10centimeter en 20x20centimeter.

Zeker sinds de opkomst van kunstgras zien we meer brandwonden in de (amateur)sport. De kwaliteit van het kunstgras verschilt nogal. Met name bij oudere generaties kunstgras, liggen brandwonden op de loer. Bijvoorbeeld na slidings. Spelers glijden meters over het kunstgras. Door de wrijving ontstaat warmte. Binnen een paar seconden kan een brandwond ontstaan.

Spelers onderschatten een brandwond vaak. Mede door de adrenaline voelen ze in eerste instantie weinig pijn. Ze denken vaak dat het een schaafwondje is. Maar een brandwond is geen schaafwondje. De hitte tast diepere huidlagen aan en zorgt voor vochtophoping.

Door snelle en langdurige koeling zorg je ervoor dat de hitte niet dieper komt. Vaak wordt er gekoeld met stromend water. Maar dat is niet altijd bij de hand en bovendien koel je daarmee een veel groter gebied dan alleen het aangedane deel. Daardoor ligt onderkoeling op de loer. Met BurnCare kun je heel lokaal en snel koelen.

Kompressen en gels van Burncare zorgen ervoor dat na ongeveer vijf tot vijftien minuten de huidtemperatuur stabiliseert op een niveau dat op 4 à 5°C onder de normale huidtemperatuur ligt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de effecten van BurnCare overeenkomen met het koelen met lauw, stromend water.

Bij brandwonden bestaat er gevaar op infectie. De huid die voorkomt dat bacteriën het lichaam binnendringen, is er immers niet meer. Daarom moeten brandwonden na koeling steriel worden afgedekt. Wijs spelers er vooral op dat er geen zalf of crème op de wond moet worden aangebracht. Vaak onderschatten mensen de ernst van een brandwond. Brandwonden groter dan ongeveer een euromunt moeten altijd door een arts beoordeeld worden, met name vanwege het infectiegevaar.”