Samenwerken is kans, maar misschien zelfs wel noodzaak

Fysiotherapeut Hidde Heddema

Hidde Heddema werkte jarenlang in een grote, hoofdstedelijke groepspraktijk met liefst veertig fysiotherapeuten, het Sport Medisch Centrum Amsterdam. Daarna nam hij de praktijk van zijn moeder over in Wezep. “Dat beviel goed, maar ik was daar eigenlijk altijd in mijn eentje aan het werk. Terwijl ik het leuk vind om samen te werken. En ook besef dat dat absoluut een meerwaarde heeft, voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten.”

Zoekend naar de gezelligheid en verbinding, realiseerde Hidde zich dat hij zelf de stoute schoenen aan moest trekken. Toen het clubhuis van de plaatselijke korfbalvereniging vrijkwam, diende hij dan ook een plan voor de aankoop en verbouwing van het pand in, en realiseerde hij een heus Mediplein. “Het is een gezondheidscentrum met een sociaal maatschappelijk karakter. Naast fysiotherapie, podotherapie, medische pedicure, lifestyle coaching, pilates en yoga, hebben we ook een sportmasseur, Erna van Es, in huis.’’

Iedereen heeft zijn eigen ‘winkeltje’. Maar het is niet de bedoeling dat je alleen maar in je eigen kamertje blijft met je eigen cliënten, zegt Hidde. “Vanaf het eerste moment hebben we ons ten doel gesteld elkaar te helpen. Zo stuur ik weleens een patiënt door naar een collega als ik in de overtuiging ben dat een andere behandeling meer baat heeft. Zo zou het altijd moeten zijn, je wilt immers het beste voor de patiënt. Vaak bespreken we ook, zonder natuurlijk direct te zeer op persoonlijke zaken in te gaan, het behandeltraject met elkaar. Twee weten nu eenmaal meer dan één.’’


Samenwerken heeft absoluut een meerwaarde. Voor de behandelaar, maar ook voor de patiënten

Hidde Heddema

Samenwerking Essentieel

“Zet de deur van je behandelkamer open en laat een collega, uit dezelfde óf een andere discipline, even meekijken. Wees open in wat je doet en leg uit wat je doet. En wees ook geïnteresseerd in wat een ander te bieden heeft. Erna heeft bijvoorbeeld recent een cursus bindweefselmassage gedaan. Daar heb je het dan over. Krijg ik een patiënt waarvan ik denk dat die daar baat bij zou kunnen hebben, dan verwijs ik deze door naar haar. En andersom krijg ik via haar zo nu en dan sporters die gebaat zijn bij extra fysiotherapie.”

Voor Hidde is een persoonlijke band met collega-behandelaars belangrijk. “Toen ik kennismaakte met Erna, om te kijken of ze een aanvulling zou zijn op ons Mediplein, hebben we heel nadrukkelijk onze interesses afgetast. Erna is enorm sportief, ze rent lange afstanden. Bovendien is ze heel ervaren, wat voor ons ook belangrijk was. Ik merkte direct, behalve die raakvlakken op sportief gebeid, een goede klik.”

Hij onderschrijft het belang van (sport)massages. Vaak stuurt hij cliënten die door hem zijn ‘ontslagen’ omdat de klachten over zijn, toch door naar de masseur. “Hun probleem is voor dat moment dan vaak wel over, maar mensen blijven toch hetzelfde werk doen en veranderen hun houding niet. Als je gedragingen niet veranderen, is de kans natuurlijk groot dat de klachten terugkomen. Dan is onderhoud door een masseur geen slecht idee.”

Dat fysiotherapie – tot op zekere hoogte – in de regel wel door verzekeraars wordt vergoed, maar een sportmassage niet, kan er wel voor zorgen dat behandeltrajecten na het bezoek aan de fysio stoppen. Hidde: “Ik kan natuurlijk niet over andermans portemonnee beslissen, hooguit aangeven dat het wel een zinvolle uitgave is. Mensen moeten er, denk ik, nog steeds een beetje aan wennen. Dat ze niet alleen voor hun kapper betalen, maar ook voor de gezondheidszorg. Als mensen dat ook als normaal gaan beschouwen, dan liggen er – zeker nu de vergrijzing doorzet – enorme kansen voor masseurs. Daar komt bij dat er in de toekomst een enorm tekort aan fysiotherapeuten dreigt. De sportmasseurs kunnen dat gat goed opvullen. Samenwerken is in de toekomst niet eens zozeer een kans, of een mogelijkheid, maar misschien zelfs wel een noodzaak.”

Wees geïnteresseerd in wat een ander te bieden heeft

Hidde Heddema