''Veel sporters krijgen spierblessures omdat ze niet goed lopen''

Oud-atleet Errol Esajas helpt (top)sporters met coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid

© SPORT PERFORMANCE CENTRE RIJNMOND

Dat hij al 62 jaar jong is, valt niet aan hem af te zien. Errol Esajas oogt fit en soepel, precies wat hij ook aan zijn cliënten hoopt over te brengen. Als een voormalig sprinter die wegens een blessure te vroeg moest stoppen, houdt Errol het simpel: “Lopen is de basis van alle sporten.”

Errol is de eigenaar van het Sport Performance Centre (SPC) Rijnmond in Rotterdam, op een kort sprintje gelegen van De Kuip. Daar begeleidt hij een heel scala aan sporters of andere mensen die willen of moeten bewegen. Hij heeft bekende sporters begeleid. Voetbalinternational Denzel Dumfries schakelde, tot grote tevredenheid, de hulp van Errol in, net als in de loop der jaren bijvoorbeeld Edgar Davids, basketballer Francisco Elson en tennisster Kiki Bertens.

Rol

“Tegenwoordig wil elke voetbalclub lopers hebben”, zegt Errol in zijn sportcentrum dat bestaat sinds 2015. “Dat is niet altijd zo geweest. Willem van Hanegem was een fantastische voetballer, maar veel lopen deed hij niet in een wedstrijd. Nu maken die jongens twaalf of dertien kilometer, dan moet je goed lopen. Je hele carrière, anders raak je geblesseerd.

”Het fysieke gedeelte in de topsport is belangrijker dan ooit. Clubs werken met data-analyse en brengen alles in kaart. “Je moet aan bepaalde waarden voldoen. Haal je die niet, dan heb je een probleem. Want dan speel je niet. Lopen is zo belangrijk geworden. Ik geef ze schema’s en leg uit hoe ze niet geblesseerd kunnen raken. Veel mensen krijgen spierblessures omdat ze niet goed lopen.

”Errol constateert dat met name de voetbalsport nog stappen te maken heeft. “Voetbal loopt met alles achter eigenlijk. De waarde van de spelers stijgt, maar er gaan talenten verloren omdat ze niet goed begeleid worden. Ik heb Denzel Dumfries van dichtbij meegemaakt en gezien hoe hij zich heeft ontwikkeld. Als voetballer, maar ook als mens. Als trainer heb je ook een rol om de sporter op die manier te vormen. Een publiek persoon wordt anders bekeken. Er worden dingen van je verwacht. Je moet spelers aan hun hand meenemen, ze coachen zodat ze overweg kunnen met de aandacht.

”De vraag naar zijn diensten is vrij groot. “Ik krijg veel vragen van spelers, of van hun managers, of ik ze kan begeleiden. Die zien de meerwaarde van een goede looptraining ook in. Er zijn ook echt dingen die trainbaar zijn. Snelheid bijvoorbeeld tot 35 procent. Startsnelheid, springen, wenden en keren. Daar zijn wij in gespecialiseerd.”

“Er gaan talenten verloren omdat ze niet goed begeleid worden”

Errol Esajas

CLUKS

Hij zegt wij, want in het SPC Rijnmond, een bewegingscentrum en geen sportschool zoals hij het omschrijft (zo min mogelijk werken met apparaten en machines, de focus op de eigen kracht van het lichaam), werkt hij niet alleen. “Als je hier komt, ben je altijd onder begeleiding bezig”, zegt Errol. Er werken (persoonlijke) bewegingstrainers en het centrum wordt ondersteund door fysiotherapeuten van FysioHolland en masseurs van PREAZ.

“Massage is een prima ondersteunend middel”, zegt Errol. “Veel sporters zijn er niet aan gewend. Atleten zeker wel, wielrenners ook. Een atleet weet dat-ie minstens één keer per week op de massagetafel moet liggen. In het voetbal en hockey is dat besef er nog niet. Die mindset moet er bij sporters in komen, en wij hebben ook een rol om de vooroordelen te doorbreken. Je bent geen watje als je op de tafel gaat liggen. Voor masseurs is er ook een rol om dat duidelijk te maken aan de sporters. En van coaches en ouders. Een stukje bewustzijn kweken.”

De slogan van zijn SPC Rijnmond is ‘Focus on Movement’. Bewegen, lopen, is de basis van alles. “Via bewegen werken we aan vitaliteit, gezondheid en revalidatie.

”Topsporters als Dumfries en Bertens zijn natuurlijk in het oog springende cliënten van het team van Errol, maar zij zijn bij lange na niet de enigen die in het SPC Rijnmond terecht kunnen. Hij begeleidt ook breedtesporters, mensen met overgewicht of burn-outklachten, jongeren en ouderen, zij die willen stoppen met roken, bedrijventeams, mindervaliden en mensen die moeten revalideren. “Ik werk volgens het principe van CLUKS”, vertelt hij. “Coördinatie, Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid. Vergelijk het maar met de Schijf van Vijf. Als je niet voldoet aan die grondwaarden, krijg je problemen in je sport of überhaupt met je algehele gezondheid. CLUKS is de basis voor presteren.”

“Een atleet weet dat-ie minstens één keer per week op de massagetafel moet liggen”

Errol Esajas

Olympische Spelen

Zelf was hij vroeger een goede atleet, een sprinter, die te vroeg moest stoppen vanwege een zware blessure. “Ik ben geboren in Suriname en toen ik tien jaar was, ging ik daar op atletiek. Op mijn twaalfde zijn we naar Nederland verhuisd, en omdat er geen clubs in de buurt waren, stopte ik toen. Mijn vader was voetbalinternational voor Suriname, dus ik ging ook op voetbal, hopende pa te kunnen nastreven. Ik heb het vijf jaar gedaan, maar was niet zo goed als hij. Ze zeiden: ‘Jij moet op atletiek gaan, daar ben je goed in.’ Dat heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik was een uitblinker en leerde om met mijn eigen lichaam om te gaan. Als mens heb ik me kunnen ontwikkelen door mijn atletisch bewustzijn.

”Hoewel aan zijn actieve carrière te snel een einde kwam, wist hij wel wat hij met zijn verdere leven wilde. Hij ging, in allerlei hoedanigheden, sporters van verschillend niveau en mensen uit alle lagen van de samenleving, begeleiden met bewegen. Dat bracht hem onder meer naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking en die van 2012 in Londen, als coach van enkele atleten. “Dat heeft me veel bijgebracht. In het Olympisch Dorp zijn zoveel sporten bijeen. Het ruikt er naar fanatisme en adrenaline. Naar de winnaarsmentaliteit. Het heeft me gevormd, en ik zag allemaal gelijken. Mensen die ook zo gek zijn als ik.”

“Wat je om je heen ziet, beïnvloedt je”

Errol Esajas

Wie is Errol Esajas?

Errol Esajas werd op 5 december 1959 geboren in Suriname. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland, waar hij uitgroeide tot een succesvol sprinter. Na zijn carrière als atleet is hij lange tijd werkzaam geweest bij verschillende sportbonden, waaronder de Koninklijk Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). Hij was daar vijf jaar bondstrainer op het onderdeel estafette. Daarna heeft hij vier jaar als districtsconditietrainer gewerkt bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB).Vervolgens maakte Errol de overstap naar de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), waar hij aan de slag ging als conditietrainer van de selectie voor de Spelen van Sydney in 2000. Hij was toen ook actief als loop- en conditietrainer bij meerdere betaaldvoetbalclubs, waaronder Excelsior en FC Dordrecht.

In 2008 (Peking) en 2012 (Londen) was Errol actief als coach tijdens de Olympische Spelen. Hij begeleidde daar twee atleten. Tevens is hij in een aantal sociale functies actief (geweest), onder andere bij een woningcorporatie, de stichting Ambition by Sport en de Raad van Advies Rotterdam. Hij heeft de Aanvoerdersband van Rotterdam gekregen. In 2015 richtte hij het Sports Performance Centre Rijnmond op, waarvan hij nog altijd eigenaar is.