Sporters met problemen aan de voeten

Tip van Albert

Albert Peters is al twaalf jaar werkzaam bij FRAMO. In die tijd heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. Daarom geeft hij elke editie een handige tip.

Vraag: masseurs krijgen veel hardlopers, wandelaars en andere sporters op de tafel die problemen aan hun voeten hebben. Kunnen zij bepaalde producten adviseren aan hun cliënten of heb je andere tips?

“Dit vind ik een leuk en belangrijk onderwerp! Voeten zijn in de sportverzorging nog altijd een ondergeschoven kindje, bijna letterlijk en figuurlijk. Men geeft veel geld uit aan luxe hardloopschoenen, maar 32 euro voor een pedicure behandeling vinden sporters te duur. Terwijl ze daar vaak meer baat bij hebben dan bij dure schoenen.

Veel blessures ontstaan vanuit de voeten. Als je daar problemen mee hebt, kun je anders gaan lopen en dat kan weer leiden tot allerlei andere problemen. Goede voetverzorging is enorm belangrijk.

Gelukkig zijn er steeds meer sportverzorgers die dat belang onderkennen. Een van de eerste was de vorig jaar helaas overleden verzorger van Feyenoord, Fred Zwang. Hij schoolde zich jaren geleden al bij tot sportpedicure en heeft daarmee veel voetballers kunnen helpen. De huidige verzorger van Go Ahead Eagles is naast masseur ook sportpedicure. Mijn grootste tip zou zijn om die opleiding te volgen als je interesse ook op dat vlak ligt. Het maakt je een heel complete sportverzorger.

Een andere optie is om in je eigen omgeving de same-werking te zoeken met een goede sportpedicure. Dat werkt twee kanten op: jij kunt je cliënten met voetproblemen verder helpen door ze door te verwijzen, maar een sportpedicure ziet ook veel cliënten met andere blessures, die hij of zij weer naar jou kan verwijzen.

Een veelvoorkomend probleem bij hardlopers en wandelaars is droge voeten. Daarmee kun je gaan glijden in je schoenen, wat blaren kan veroorzaken. Een goede voetbalsem kan uitkomst bieden. Let daarbij wel op de ingrediënten! Een balsem met als een van de belangrijkste ingrediënten paraffine liquide of vaseline is vaak heel vet. Het maakt de huid weliswaar zachter en minder droog, maar door de vettigheid kunnen sporters juist gaan glijden in hun schoenen. Een voetbalsem met als belangrijkste ingrediënt water of ureum is een beter alternatief. Het allerbelangrijkste is dat de sporter zich goed laat voorlichten, het liefst door een pedicure met de specialisatie sport.”