Albert Peters is al twaalf jaar werk-zaam bij FRAMO. In die tijd heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenko-men in de dagelijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. Daarom geeft hij elke editie een handige tip.
Vraag: er bestaan allerlei producten tegen of bij blaren, zoals blaarpleisters, blaartape en blaargel. Wanneer gebruik je wat?
“Blaren ontstaan door wrijving. Ze kunnen ontstaan doordat de veters niet goed gestrikt zijn, door drukpunten in de schoenen of door verkeerde schoenen. De meeste wandelaars, zeker die de 4Daagse lopen, kennen de zwakke punten op hun eigen voeten wel. Het belangrijkste is om te voorkomen dat die wrijving ontstaat.
Hiervoor kun je een voetbalsem met chlorofyl gebruiken. Dat houdt de huid soepel en zacht. Ook is het raadzaam bekende plekken preventief in te tapen met bijvoorbeeld Leukoplast fixatiepleister. Ouderwets dakpansgewijs tapen voorkomt dat er wrijving op de huid ontstaat. Leukoplast is verkrijgbaar in drie breedtematen: 1,25, 2,5 en 5 centimeter. Ook Nexcare Active blarentape kan helpen blaren te voorkomen. Dit is heel dunne tape. De tape past zich aan het lichaam aan en blijft zelfs op een natte of bezwete huid zitten.
Ter voorkoming van blaren, maar ook als er toch een blaar is ontstaan, bestaat Skin-on-Skin. Dit is een verband met hydrogel kussentjes erin. Dit is een zogenaamde ‘tweede huid’ die wordt gebruikt ter voorkoming en behandeling van blaren. Met Skin-on-Skin is het mogelijk om zelf een blarenpleister te maken in de gewenste vorm. Deze vochtige kompressen zijn voorzien van een comfortabele vochtige laag om de huid schoon te houden, gelijktijdig bescherming te bieden tegen druk, wrijving en blaren te genezen. Het hecht niet aan de huid en werkt kalmerend, verkoelend en hydraterend. De hydrogellaag wordt afgedekt met afdek-pleisters. Hiervoor kan ook Fixomull Stretch worden gebruikt. Skin-on-Skin is verkrijgbaar in ‘Squares’ en ‘Circles’ en moet elke dag vervangen worden.
Ten slotte zijn er nog blaarpleisters van bijvoorbeeld Compeed, Hekaplast of Benped. Deze verlichten de pijn van blaren, werken als een tweede huid en creëren een optimale omgeving voor het herstel van de huid. De pleisters kunnen een paar dagen blijven zitten.
Het beste advies is echter het voorkomen van wrijving. Hiervoor is een goede voetverzorging gedurende het hele jaar essentieel.”