Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Een AOV is een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers. In dit artikel leggen we uit wat een AOV inhoudt en hoe deze verzekering relevant is voor jou als ondernemende masseur.

Je bent arbeidsongeschikt wanneer je door fysieke of psychische klachten (tijdelijk) je werk als zzp’er niet meer kan uitvoeren. Als je in loondienst bent bij een bedrijf kun je in het geval van arbeidsongeschiktheid een WIA uitkering aanvragen. Hiermee worden de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid beperkt. Zzp’ers komen echter niet in aanmerking voor een WIA uitkering. Daarom is verstandig om je als ondernemer te verzekeren met een AOV.

Een AOV keert uit als je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt. Op die manier kan je toch je rekeningen blijven betalen als je tijdelijk niet kunt werken. Wel zo fijn!

Waarom is een AOV belangrijk?

Arbeidsongeschiktheid komt vaker voor dan veel mensen verwachten. Er is namelijk 50% kans dat je gedurende je werkzame leven voor een periode langer dan 3 maanden niet meer kunt werken. Masseurs, die veel lichamelijk werk en lichte handenarbeid verrichten, lopen ook een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid.

Wat veel ondernemers zich niet realiseren is dat de meeste ongevallen buiten het werk gebeuren. Slechts 1,4% van de ondernemers wordt arbeidsongeschikt door ongevallen op het werk. Dit betekent dat je zelfs met een relatief veilig beroep nog steeds een aanzienlijk risico loopt op arbeidsongeschiktheid.

Ondanks de kans op arbeidsongeschiktheid kan maar liefst 69% van de ondernemers nog geen 12 maanden rond komen van eigen spaargeld. Om jezelf (en ook je partner of gezin) te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid kun je als zzp’er het beste een AOV afsluiten.

Wat kost een AOV?

Een AOV is een van de duurste verzekeringen die een ondernemer nodig heeft. De hoogte van de premie voor een AOV wordt door een aantal factoren beïnvloed.

Bij het afsluiten van een AOV bepaal je zelf hoe lang je een uitkering wil ontvangen. Bij veel verzekeraars kan dit 2 jaar, 5 jaar of tot je pensioenleeftijd zijn. Hoe korter de uitkeringsduur, hoe lager de maandelijkse premie.

Je kiest ook zelf wanneer de uitkering begint. Als je bijvoorbeeld genoeg spaargeld hebt om een jaar zelf rond te komen, dan kun je er voor kiezen om de uitkering pas een jaar nadat je arbeidsongeschikt bent geraakt te laten starten. In zo’n geval is de premie voor de AOV lager dan wanneer je er voor kiest om direct uit te keren.

Bij sommige verzekeraars krijg je de optie om psychische klachten ook mee te verzekeren in je AOV. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out of depressie. Als je deze klachten ook wilt laten verzekeren dan stijgt de premie voor de AOV.

Door inflatie daalt de waarde van je geld elk jaar. Als je bij een AOV kiest voor indexering, stijgt elk jaar je verzekerde bedrag, premie en uitkering met een vast percentage. Je uitkering stijgt als het ware mee met de inflatie. Zo voorkom je teleurstelling als je bijvoorbeeld over 10 jaar arbeidsongeschikt raakt en je uitkering niet hoog genoeg meer blijkt te zijn om je vaste lasten te betalen.

Welke AOV past bij mij?

De juiste AOV ziet er voor elke ondernemer anders uit. Dit kan soms voor verwarring en onduidelijkheid zorgen.

Bij Insify sluiten ondernemers volledig zelfstandig online hun AOV af. Jij kent immers jouw bedrijf het beste! De Insify website geeft ondernemers direct inzicht in hun premie en de bijbehorende opties, maar ook de info die zij nodig hebben om een weloverwogen keuze te maken.

Naast eenvoudig is een AOV via Insify ook nog eens zeer voordelig. Omdat er geen advies wordt gegeven en het proces volledig online is, rekent Insify geen advies- of afsluitkosten. Dit kan in sommige gevallen honderden euro’s schelen. Daarnaast is de AOV die je via Insify kan afsluiten recent door het onafhankelijke onderzoeksbureau Moneyview beoordeeld met 5 sterren in de categorie prijs.

Ben je benieuwd naar jouw AOV premie? Klik hier om jouw AOV premie binnen 1 minuut te bereken.

Lid van het NGS? Dan krijg je een mooie korting op je AOV premie, kijk snel in je NGS-portaal bij de ledenvoordelen.