Regelgeving: dit verandert er per 1 januari voor jou als zzp’er

Als masseur is masseren uiteraard je belangrijkste bezigheid. Maar als je een eigen praktijk hebt, ben je vaak ook ondernemer. Voor ondernemers veranderen per 1 januari een aantal zaken. We zetten ze voor je op een rij. Daarnaast leggen we je uit wat het energieplafond voor jou betekent als je een praktijk aan huis hebt.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid, en schijnzelfstandigheid ligt in veel situaties op de loer. Het kabinet voert wijzigingen door, die de kansen en belastingdruk voor zelfstandigen en werknemers in loondienst beter moeten balanceren. Wat dat voor jou betekent, leggen we uit aan de hand van 6 veranderingen in regelgeving die per 1 januari ingaan.

1. Minder zelfstandigenaftrek

We beginnen met slecht nieuws: het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek tot en met 2027 stapsgewijs af. De eerste stap vindt al per 1 januari 2023 plaats. De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost tijdens de aangifte inkomstenbelasting, die je jaarlijks doet. In 2022 bedroeg de aftrek nog €6.310. Dat is in 2023 nog €5.030. Uiteindelijk wordt de aftrek afgebouwd naar slechts €900.

Rekenvoorbeeld

Maakte je in 2022 bijvoorbeeld €22.000 brutowinst als zzp’er? Los van andere aftrekposten mocht je met de zelfstandigenaftrek €6.310 aftrekken. Dat betekent dat je nog maar over €15.690 belasting betaalt. Bij 37 procent belasting (in de eerste schijf) gaat het om €5.805,30.

In de nieuwe situatie betaal je na aftrek van de zelfstandigenaftrek nog belasting over €16.970. Bij 37 procent belasting (in de eerste schijf) gaat het om €6.278,90. Dat betekent dat je onderaan de streep €473,60 extra belasting betaalt.

2. Geen middelingsregeling meer

De middelingsregeling wordt per 1 januari afgeschaft. Het was een regeling om wisselende inkomens door de jaren heen te middelen, zodat je gemiddeld genomen een zo laag mogelijk percentage aan inkomstenbelasting betaalde. Gunstig, als je een jaar een lagere omzet had om welke reden dan ook. Als masseur weet je waarschijnlijk nog goed hoe streng de coronaregels af en toe waren. En dat je de praktijk noodgedwongen een aantal keer moest sluiten. Dit heeft geleid tot sterk wisselende inkomens. Het kabinet heeft daarom besloten om de regeling af te schaffen.

Voor jou als masseur betekent het dat je in de toekomst sterk wisselende inkomens per jaar niet meer kunt middelen. Je mag het inkomen over 2022 wel middelen met eerdere jaren. Je kunt op de site van de Belastingdienst lezen wat de regeling precies inhoudt en berekenen of dit in jouw geval voordeel oplevert.

3. Hogere onbelaste reiskostenvergoeding

Werk je als masseur op locatie en maak je daarvoor zakelijke kilometers (met jouw privé-auto)? Per 1 januari gaat de onbelaste vergoeding voor reiskosten omhoog. Het kabinet verhoogt de vergoeding die je zakelijk mag opvoeren van €0,19 naar €0,21 per kilometer. Dat lijkt misschien weinig, maar het is een verhoging van 10,5 procent. Per 1 januari 2024 gaat de vergoeding nogmaals omhoog, naar €0,24 per kilometer.

Tip: wil je alle administratie zo eenvoudig mogelijk goed bijhouden? Gebruik bijvoorbeeld MoneyMonk, waarin je bovendien kunt samenwerken met jouw boekhouder.

4. Afschaffing van de FOR

Per 1 januari kun je als zzp’er geen fiscale oudedagsreserve (FOR) meer opbouwen. Het kabinet schaft de opbouw af, om ondernemers, werknemers en aandeelhouders gelijkmatiger te belasten.

Het was een regeling waarmee je een deel van de winst fiscaal mocht reserveren, om daar nu nog geen belasting over te betalen. Het bedrag dat je al eerder aan oudedagsreserve hebt opgebouwd, maf je na 1 januari nog wel in je boekhouding laten staan. Je kunt er alleen niets meer aan toevoegen. De FOR is overigens alleen een boekhoudkundige maatregel. Om die daadwerkelijk om te zetten in een pensioenvoorziening, moet je de FOR uiteindelijke overzetten naar bij bijvoorbeeld een lijfrenterekening.

Pensioen opbouwen als zzp’er kan na 1 januari nog steeds met fiscaal voordeel. Wil je vermogen opbouwen voor je pensioen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lijfrentepolis, banksparen of beleggen (op een geblokkeerde bankrekening). Je mag de inleg aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Vraag een financieel adviseur naar de mogelijkheden.

5. Hogere arbeidskorting

Het kabinet verhoogt per 1 januari de arbeidskorting, ook voor jou als zzp’er. Sterker nog, het is het begin van een jaarlijkse verhoging voor iedereen met een arbeidsinkomen tot €115.000. Het doel is om werken aantrekkelijker te maken. Vooral zzp’ers en anderen met een inkomen tussen €11.000 en €37.000 per jaar profiteren van de nieuwe regeling. Zij gaan er tot ruim €500 netto per jaar op vooruit.

6. Afscherming van jouw vestigingsadres bij de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel biedt vanaf 1 januari de mogelijkheid om jouw woonadres, telefoonnummer(s) en e-mailadres(sen) af te schermen in het Handelsregister. Dat betekent dat die gegevens niet langer openbaar zijn. Bovendien verdwijnt ook de mogelijkheid om gegevens uit het Handelsregister te kopen. Dat moet voorkomen dat je als zzp’er ongewenst benaderd wordt door bedrijven die jouw gegevens kopen.

Speciaal voor leden van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS)

MoneyMonk biedt een eenvoudig online boekhoudprogramma. Voor leden van het NGS biedt MoneyMonk een aantal ledenvoordelen:

  • Eerste jaar 50% korting op het maandabonnement én een gratis opstartservice. Het eerste jaar betaal je € 12,50 per maand.
  • Daarna €25 ,- per maand (ex. btw).
  • Maandelijks opzegbaar. Je zit niet vast aan een contract.
  • Probeer 30 dagen gratis.