Jouw energierekening bij een praktijk aan huis (of buiten de deur)

Heb je als masseur een praktijk aan huis of huur je elders een praktijk? Dankzij het prijsplafond per 1 januari 2023 geldt een maximumprijs per kubieke meter gas (m3) en kilowattuur elektriciteit (kWh).

Dat wil zeggen, het maximum geldt tot een verbruik van 1200 kubieke meter gas en tot 2900 kWh aan elektriciteit. Tot aan het plafond betaal je een vaste maximale prijs van €1,45 per kubieke meter gas en €0,40 per kilowattuur elektriciteit. Verbruik je meer dan het plafond? Voor het extra verbruik betaal je de prijs die de energieleverancier daarvoor berekent.

Het prijsplafond geldt voor particulieren en voor alle andere kleinverbruikers, dus ook voor jou als zzp’er. Dat geldt zowel bij een praktijk aan huis als bij een praktijk buiten de deur. Heb je een praktijk aan huis en gebruik je één energiecontract voor zakelijk en privé? Houd er dan rekening mee dat er één plafond geldt voor zowel jouw privé als zakelijke verbruik. Het prijsplafond is in oktober aangekondigd per 1 januari, maar is op moment van schrijven nog niet definitief.

Tip: je mag de btw over zakelijke energiekosten van de zakelijke winst aftrekken. Hoe dat precies werkt, lees je hier.