De inrichting van je praktijk

“Professioneel is niet hetzelfde als steriel, zwart en wit”

De omgeving heeft veel invloed op hoe mensen zich voelen. Daarom is de sfeer en inrichting van een praktijkruimte belangrijk, zeker voor masseurs. Cliënten komen immers vaak voor de ontspanning. Maar hoe zorg je nu voor dat juiste gevoel in jouw praktijk? “Durf bewuste keuzes te maken en speel met je inrichting”, zegt Lotte Veldt.

Als interieurstylist richt zij veel praktijken in. Ze helpt therapeuten, masseurs, coaches en artsen met het creëren van een fijne plek om te zijn, waar zowel de therapeut als de cliënt zich thuis voelt. “Het is ontzettend belangrijk dat mensen zich prettig voelen in een omgeving. Zeker in de zorg, waar het nogal eens schort aan sfeer in de wachtruimte en behandelkamer. Het is er vaak vrij kil en onpersoonlijk.”

Element

Lotte merkt dat veel van haar cliënten de inrichting van hun praktijk lastig vinden. “Ik snap dat heel goed. Je wilt het graag professioneel hebben. Maar professioneel is niet hetzelfde als steriel, zwart en wit. Je mag het best persoonlijk maken. Je cliënten komen immers voor jou. Je mag jezelf terugzien in de inrichting.”

Een prettige sfeer is niet alleen fijn voor cliënten, maar ook voor de masseur zelf, zegt Lotte. “Je brengt zoveel tijd door in je praktijk. Het is belangrijk dat je je er fijn voelt. Als jij in je element bent, ben je van veel meer waarde voor je cliënt.”

Maar waar begin je? Pak niet meteen die pot met verf, zegt Lotte. Ze adviseert om eerst een moodboard te maken. Online, op bijvoorbeeld Pinterest, of gewoon ouderwets met een schaar, lijm en een stapel interieurtijdschriften. “Volg je gevoel. Denk niet meteen: dit is niet haalbaar, maar plak gewoon alles op wat je mooi vindt. Pas als je collage af is, maak je een vertaalslag naar de ruimte die je gaat inrichten.”

“Het is ontzettend belangrijk dat mensen zich prettig voelen in een omgeving”

Accessoires

Kleur is belangrijk in een praktijk. De keuze voor een bepaalde kleur is van invloed op de gemoedstoestand van je cliënten (zie kader). Lotte kiest meestal voor twee kleuren op de muur. Dat kunnen twee verschillende kleuren zijn die bij elkaar passen, of twee tinten van dezelfde kleur om contrast te maken. “Het is belangrijk om subtiele, zachte kleuren te nemen. Dan word je ondergedompeld in een fijne sfeer, zonder dat je meteen denkt: hé, die muur is blauw.”

Als de muren hun kleur hebben, is het tijd voor de accessoires. Hier geldt het principe ‘less is more’. “Soms durven mensen bijna niets neer te zetten, omdat ze bang zijn dat hun praktijkruimte op een woonkamer gaat lijken. Anderen zetten een plank dan juist weer helemaal vol. Kies een paar mooie items die passen bij wat je wilt uitstralen.”

Dat kan een vaas zijn, of een beeld. Maar ook mooi vormgegeven producten kunnen een stijlobject zijn. “Koop een paar goede handdoeken van een mooie kleur en rol die op. Of zet een paar mooie flessen massageolie op een stijlvolle manier neer. Zorg er dan voor dat de rest van de voorraad in de kast staat. Ik raad altijd dichte kasten aan, anders oogt het heel onrustig.”

Nuances

De massagetafel is het middelpunt van elke massageruimte. Hoewel er tegenwoordig veel verschillende tafels te koop zijn, blinken ze over het algemeen niet uit in schoonheid. Een paar mooie covers in de juiste kleur of bijvoorbeeld geweven hamamdoeken kunnen een wereld van verschil maken. Lotte: “Die hamamdoeken zijn heerlijk groot en de stoffen zijn fijn en rijk. Met zo’n doek kijk je ook minder tegen de lelijke onderkant van de tafel aan.”

De kleur van de handdoeken die je gebruikt, is van invloed. Kobaltblauwe handdoeken bijvoorbeeld geven een veel koeler gevoel dan handdoeken in een zachtgroene tint. “Het zit hem in de nuances. En in de kwaliteit van je handdoeken. Zware, dikke handdoeken hebben een fijne uitstraling. Dat is een flinke investering. Je kunt in het begin ook kiezen voor een paar mooie handdoeken voor de aankleding en wat simpelere voor in gebruik en dat langzaam uitbouwen”, zegt Lotte.

Doen! Natuur aan de muur

Het is wetenschappelijk bewezen dat natuurfoto’s aan de muur stress en pijn helpen verminderen. “Na een paar minuten kijken naar een natuurfoto dalen je hartslag en bloeddruk. Je voelt je meer ontspannen”, zegt Lotte. Het is daarom slim om één mooie grote natuurfoto aan de wand te hangen in je praktijk en/of wachtruimte. “Dan voelen cliënten bij binnenkomst meteen al ontspanning.”

Wat doen kleuren met je?

Kleuren hebben een grotere invloed op onze gemoedstoestand dan veel mensen in eerste instantie denken. De juiste kleuren in je praktijk zijn dan ook belangrijk voor het gevoel dat mensen krijgen als ze bij je binnen stappen. Welke kleur doet wat met je?

Groen
Groen is harmoniserend en rustgevend. Veel mensen associëren groen met de natuur, waardoor de kleur kan zorgen voor ontspanning.

Blauw
Blauw is een frisse kleur. De juiste kleur blauw is heel rustgevend. Met blauw moet je oppassen, want bijvoorbeeld ijsblauw maakt een ruime kil, terwijl warmte in een massage-praktijk juist van belang is.

Roze
Maar weinig mensen zullen denken aan roze als ze hun praktijk gaan inrichten. Toch kan de juiste kleur roze ideaal zijn. De kleur is liefdevol, zacht en omhullend. Kies niet voor babyroze, maar juist voor zalmroze of oudroze. Roze met een vleugje oranje of een vergrijsde variant kan ook. Roze zorgt voor zachtheid in je praktijk.

Naturelkleuren
Zachtbeige, taupe of warme grijstinten zijn heel geschikt voor de muur van een massagepraktijk. Zeker als je dat combineert met handdoeken, raamdecoratie en andere accessoires in mooie kleuren.

Rood en oranje
Rood en oranje zijn heel intens. Rood zorgt zelfs voor een hogere bloeddruk. Het is dus zeker niet verstandig om een hele muur brandweerrood te verven. Toch hoef je rood en oranje zeker niet uit te bannen. Kies voor accessoires in de aardse varianten van deze kleuren, zoals terra of meer bor-deauxrood.

Geel
Geelbrengt energie. Een kanariegele muur kan te veel energie opwekken, waardoor je cliënt stuiterend de tafel op gaat. Het is verstandig om de gele accenten vooral in kleine accessoires te zoeken. Dan kan geel een sprankelende toevoeging zijn aan koelere kleuren zoals blauw.

“Als jij in je element bent, ben je van veel meer waarde voor je cliënt”

Eyecatcher

Raambekleding en verlichting zijn ook twee lastige punten voor veel van haar cliënten, zegt Lotte. Textiele raambekleding is van grote meerwaarde, vindt ze. “Dat kan een stoffen rolgordijn of een plisségordijn zijn. Als je de ruimte hebt, zijn lange gordijnen van plafond tot vloer een mooie toevoeging. Niet alleen voor de sfeer, maar ook voor de akoestiek. Als je ze niet gaat gebruiken als zonwering of voor privacy, dan kun je ook kiezen voor dunnere stroken die niet dicht kunnen en daarnaast een zonwerend rolgordijn gebruiken.”

Met de juiste verlichting kun je veel bereiken. Een mooie lamp kan een eyecatcher zijn, maar ook het licht zelf is essentieel. Lotte: “Als je je hele ruimte mooi hebt ingericht, maar vervolgens het tl-licht aan doet, dan wordt al je moeite tenietgedaan. Beter is diffuus licht, dat wel functioneel is zodat je je werkt goed kunt doen.”

Over het algemeen is het belangrijk om storende elementen te voorkomen, zegt Lotte. Loshangende kabels, een rommelig bureau in de hoek, open kasten met voorraad, een zwarte massagekruk in een verder licht interieur. Het zijn allemaal zaken die afleiden van de sfeer die je wilt uitstralen. Lotte: “Er zijn tegenwoordig massagekrukken, bureaus en kantoorstoelen in allerlei soorten en maten te koop. Zorg dat ze in lijn zijn met de rest. Daarmee creëer je rust en een ontspannen sfeer.”