Kennismaand 2021: Sportvoedingsadvies bij overgewicht in combinatie met training

Woensdag 6 oktober: 21.00 - 22.00 uur

© Michal Jarmoluk via Pixabay

In deze sessie wordt ingegaan op het basisvoedingsadvies bij overgewicht zelf en welke tips en tricks handig zijn als dit wordt gecombineerd met verschillende trainingsvormen en intensiteit

Ook worden er tips en tricks gegeven hoe er omgegaan kan worden met de valkuilen bij het volgen van een dieet tijdens trainingsperioden. Mensen met overgewicht kunnen in verleiding komen om te gaan voor een quick fix. Dat wil zeggen het gebruik van maaltijdvervangers en vermageringsmiddelen die op de markt zijn maar ook middelen die via internet besteld kunnen worden. Wat zijn de voor- en nadelen van deze middelen? En hoe zit het met de veiligheid?

Juist in combinatie met trainingen is het belangrijk om erop te letten dat een sporter een goede timing hanteert bij zijn/haar voedingsinname. Welke sportdranken zijn aan te raden rondom de training? Daarnaast wordt ook koert ingegaan op de effectiviteit van een voeding met weinig koolhydraten tijdens perioden van training.

Spreker: Anneke Palsma

Anneke Palsma studeerde in 1979 af voor de HBO Voeding en Diëtetiek te Groningen, werkte in verschillende verpleeg- en zorginstellingen, daarna als diëtist in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1996 volgde zij de opleiding post-hbo sportdiëtetiek van NOC*NSF. Om een meer wetenschappelijke onderbouwing van haar werk te krijgen volgde zij naast haar werk de studie Voeding en Toxicologie aan de Open Universiteit. Zij rondde deze opleiding in 2003 succesvol af en was betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten in het Erasmus MC te Rotterdam en in het AMC te Amsterdam. Anneke Palsma verzorgde vele jaren de lessen Voedings- en Dieetleer voor verpleegkundigen en sociotherapeuten in de zorginstelling. Gedurende de periode dat ze als beleidsmedewerker preventie voor de Dopingautoriteit werkte ontwikkelde ze ook lesmaterialen voor trainers op verschillende niveaus.
Vanaf 2012 tot en met februari 2021 ontwikkelde ze ook lesmaterialen en examens voedings- en dieetleer op MBO, HBO en post-HBO-niveau bij het NCOI. Vanaf december 2014 tot en met augustus 2020 werkte Anneke op freelance basis als hoofddocent aan de HBO Voeding en diëtetiek van het NTI. Anneke ontwikkelt lesmaterialen en geeft lessen en workshops over voeding, sport, leefstijl en gezondheid voor diverse opleidingen.

Anneke Palsma