Ingrediënt onder de loep: berk

Steeds meer mensen kiezen bewust voor natuurlijke en biologische voeding én verzorging. Speel jij als masseur ook in op deze groeiende behoefte vanuit de markt? Als masseur kun je je onderscheiden door (uitsluitend) met natuurlijke ingrediënten en producten te werken. Om jouw kennisniveau op het gebied van natuurlijke ingrediënten te verhogen, stellen we regelmatig een plant centraal en leggen we de herkomst en werking van het betreffende natuurwonder uit.

Berk

De berk staat al eeuwenlang bekend omwille van zijn bijzondere eigenschappen. De Germanen gebruikten berkensap als schoonheidsmiddel en als ondersteuning bij koorts en maagaandoeningen. Het berkenloofwater werd ingezet om huidziektes te behandelen. Ook had men toen al begrepen dat de berk kan helpen om gewicht te verliezen en de natuurlijke vetverbranding te stimuleren.

In tegenstelling tot veel andere boomtypes, is de berk licht, soepel, gracieus en beweeglijk van aard. De berkenboom is een ware kampioen wat stofwisseling betreft. Tijdens zonnige lentedagen wordt maar liefst 500 liter vocht door de wortels naar de takken gepompt, om vervolgens via de blaadjes te worden afgegeven aan de omgeving. Dit getuigt van een enorme vitaliteit, die het sterkst voelbaar is in mei en juni. Gedurende deze periode bevatten de jonge blaadjes een enorm hoog gehalte aan saponine en tannine, stoffen met een vocht afdrijvende werking. Bovendien zijn ze dan extra rijk aan flavonoïden. Het is dan ook geen toeval we de blaadjes in de lente verzamelen. Eén voor één worden ze met de hand van de takken geplukt om ze verder te verwerken.

Berkenbladextract wordt als werkzame stof gebruikt in de volgende Weleda-oliën:

  • Berken Anti Cellulite Olie;
  • Arnica Sport Massageolie;
  • Calendula Massageolie.


Tip: Adviseer je cliënten in combinatie met de Berken Anti Cellulite Olie ook de Berken Douchepeeling, een bio afbreekbare peeling zonder microplastics die de huid glad en zacht maakt.