Richtlijnen om blessurevrij de voetbalcompetitie te herstarten

Binnenkort start het voetbal weer. Na een lange periode van inactiviteit of individueel trainen starten de groepstrainingen weer, Afgelopen zaterdag verscheen in het Parool al een artikel over de bedreigingen van het weer herstarten van de competitie. Edwin Goedhart (sportarts van het Nederlands Elftal), Tom Stevens
(bewegingswetenschapper) en Rene Wormhout (kracht- en conditietrainer van het Nederlands Elftal) gingen daar op de fysieke bedreigingen en kansen bij de herstart van de Nederlandse profcompetitie.

Lees het hele artikel.

'Return to competition' in de top-10 Europese voetbalcompetities

Eerder al schreef bewegingswetenschapper Stevens, die promoveerde met een proefschrift over de trainingsbelasting van voetballers een blog over 'Return to competition' in de top-10 Europese voetbalcompetities.

In deze blog geeft hij aan richtlijnen voor beleidsmakers, spelers en coaches om de competitie verantwoord te herstarten.

  • Zo pleit hij voor wedstrijden die, in het begin van het seizoen, 70 minuten duren.
  • Ook dienen spelers voldoende tijd te hebben om te herstellen. De volgende wedstrijd zou 5 tot 7 dagen later gepland moeten worden.
  • Aan spelers geef hij het advies om, naast de voetbal-specifieke training, ook blessurepreventief te trainen, bijvoorbeeld door het doen van core-stabilityoefeningen.
  • Voor begeleiders: monitor spelers! Zowel op de externe belasting, de activiteiten die ze uitvoeren, als de interne belasting: de reactie van het lichaam op deze activiteiten.