Effect van massage bij Artrose

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Het is daarmee de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen.

Talrijke onderzoeken in het verleden naar artrose suggereren dat massage kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid. Het Health Qualitative Research Center van de Birjand University (Iran) heeft in een recenter onderzoek (2016) gekeken naar de effecten van aromatherapie met essentiële lavendelolie op artrose. De resultaten toonden aan dat, na een week van behandelingen, de kwaliteit van het dagelijks leven aanzienlijk was verbeterd.

Massage en knieartrose

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dit hoeft niet. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën.
Een studie wees uit dat deelnemers, die gedurende acht weken massage kregen voor symptomen die verband hielden met knieartrose een significante verbetering vertoonden in vergelijking met degenen die de gebruikelijke zorg kregen.

Een soortgelijk onderzoek onder 125 patiënten met knieartrose toonde aan dat een uur massage per week, gedurende acht weken een betere pijnverlichting bood dan de gebruikelijke medische zorg.

Massage en reuma

Massage is ook effectief gebleken bij cliënten met reuma. Studies hebben aangetoond dat regelmatige massage en zelfmassage kunnen leiden tot pijnvermindering, verbeterde grijpkracht, bewegingsbereik en algemene gewrichtsfunctie.

Bronnen