De huid als schotelantenne?

Column Jeffrey Jansen

In de kwantummechanica gaan ze ervan uit dat deeltjes op meerdere plaatsen tegelijk kunnen zijn. Vanuit deze hypothese ontwikkelen ze allerlei nieuwe technologieën. Ik heb toen ik in 1986 begon in de praktijk van een fysiotherapeut-acupuncturist een eigen, nogal wilde, hypothese bedacht.

Jeffrey Jansen

Jeffrey is onze vaste columnist en sportfysiotherapeut, ook geeft hij scholingen voor het NGS. Als fysiotherapeut behandelt en begeleidt hij al jaren nationale en internationale topsporters. Hij houdt van sport en in zijn vrije tijd speelt hij basgitaar.

Jeffrey geeft 24 oktober de live webinar: Een cliënt met lage rugklachten. Ga je masseren of is er meer aan de hand?

Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan via deze pagina, ben je NGS-lid dan meld je je aan via het NGS-portaal (Tab Bij-/Nascholingen, filter op NGS Webinars, filter op NGS Webinars en kies voor live of on-demand).

Schotelantenne

Eerder had ik al kennisgemaakt met ‘kleurentherapie’. Daarbij worden gekleurde stukjes zijde op een acupunctuurpunt geplakt, in plaats van dat er geprikt wordt met naalden. Ik las over een onderzoek dat aantoonde dat de huid ter hoogte van een acupunctuurpunt een zo’n vijfmaal lagere weerstand heeft voor elektrische stroom. En ik wist dat sommige acupuncturisten ook met kleine magneetjes werken.

Stel dat bindweefsel helemaal geen simpel vulmiddel is voor beschadigingen aan weefsel, maar dat een bindweefselcel een hooggespecialiseerde cel is? Wat
als deze cellen gemaakt zijn om elektromagnetische energie door te geven? Net zoals zenuwbanen elektrische impulsen doorgeven en bloedvaten zuurstof transporteren? De huid is ons grootste orgaan en het totale oppervlak heeft contact met de buitenwereld.

De mens is een brij van elektromagnetische velden. Zowel de hersenen als het hart genereren elk hun eigen veld en hebben al jaren de aandacht van wetenschappers. Toch is een ‘magnetocardiogram’ (MCG) veel minder bekend dan een ‘elektrocardiogram’, een ECG ofwel hartfilmpje. Het lijkt allemaal een beetje te blijven steken in het alternatieve circuit.

Over alternatief gesproken: terug naar de huid. Zouden de meridianen, de energiebanen uit de traditionele Chinese geneeskunde die de acupunctuurpunten verbinden, gespecialiseerde bindweefselcellen zijn die elektromagnetische energie kunnen doorgeven? Het maakt uit of je een naald recht in de huid steekt, schuin steekt of ermee gaat draaien. Ook bepaalt het materiaal van de naald mede het effect. Mogelijk doordat je een ‘ander’ magnetisch veld ermee opwekt? En die stukjes zijde die als alternatief voor naalden gebruikt kunnen worden? Kleur is licht met een bepaalde golflengte. En licht is elektromagnetische straling. Het is bekend dat er een relatie tussen kleur en stemming bestaat.

Omdat ik het leuk vind om af en toe door te slaan in mijn hypothese, ga ik nog een stapje verder. Helderzienden geven aan een energieveld rondom personen te kunnen zien… als gekleurd licht. Ook de zogeheten chakra’s zouden licht geven. Zouden we ook non-verbaal met elkaar op afstand kunnen communiceren via elektromagnetische golven? Telepathie vinden we raar, maar dat een satelliet in de ruimte met dezelfde golven communiceert met de schotel op ons dak, vinden we de normaalste zaak van de wereld.

Het lijkt allemaal een beetje te blijven steken in het alternatieve circuit