Volleybalster Christien heeft schouderpijn en wil zo snel mogelijk weer wedstrijden spelen

Casus

Carmen Eelman, bestuurslid van het NGS, sportmasseur en fysiotherapeut, behandelt elk nummer een casus uit de praktijk. Christien Heelrijk (27) is kleuterjuf. Daarnaast volleybalt ze op hoog niveau in de eredivisie. Sinds een paar weken heeft ze pijn in haar schoudergordel. Na behandeling bij de fysiotherapeut mag ze weer trainen. Ze komt bij jou voor het losmaken van de schoudergordel en tapen met kinesiotape. Christien wil zo snel mogelijk weer volledig en pijnvrij inzetbaar zijn met het oog op de finale van de playoffs over zes weken.

Sociale anamnese

Christien is 28 uur per week werkzaam als kleuterjuf. Ze heeft plezier in haar werk. Ze woont met drie teamgenoten in een speelstershuis van de club. Ze gaat met de auto naar haar werk en op de fiets naar de volleybal - training. Ze heeft een relatie. Haar hobby’s zijn lezen en leuke dingen doen met vriendinnen. Tijdens het volleybalseizoen is dat laatste moeilijk om te onderhouden en dat vindt ze soms lastig.

Sportbelasting

Volleybal in de eredivisie. Momenteel speelt ze met haar club in de play-offs om het landskampioenschap. Christien traint vier keer per week anderhalf uur met het team (maandag herstel, dinsdag techniek, woensdag herstel en donderdag tactiek). Daarnaast doet ze twee keer per week krachttraining (onderhoud). Meestal speelt ze één wedstrijd per week, soms twee. Voor elke training en wedstrijd doet ze een warming-up en na afloop een cooling-down. Christien speelt op de liberopositie.

Blessures thans

Tijdens een wedstrijd vier weken geleden verdedigde ze een bal naast/achter haar van de grond. Na de wedstrijd had ze last van de ventrale zijde van de schouder en een dag later had ze pijn in de borstspier (rechts). Ze had met name last bij het kracht zetten in de rechterborstspier. Er is geen EHBO toegepast. Christien is wel bij de fysiotherapeut geweest voor een echo van haar schouder en shockwave voor de schouder en mm. pectoralii. De pijnklachten zijn nu 2/10 en alleen direct na het volleyballen. Bij krachttraining en daarna heeft ze geen last. Ze mag weer trainen van de fysiotherapeut. Die heeft als advies gegeven: losmaken van de schoudergordel, belasting opbouwen en het thoracale gedeelte van de rugmusculatuur trainen. Christien wil zo snel mogelijk weer volledig en pijnvrij inzetbaar zijn met het oog op de finale van de play-offs over zes weken.

Christien speelt met haar club in de play-offs om het landskampioenschap

Casus

p: pijn
k: krachtverlies
b: bewegingsbeperking.

Eindgevoel passief beiden stug.

Pijnschaal =0-10 krachtverschil door pijn

Blessures verleden

Enkeldistorsie inversie (2020).
Hersenschudding (2022).
Geen restklachten.

Gezondheid

Geen allergie, geen erfelijke ziektes of aandoeningen. Leefstijl: als topsporter. Ze gebruikt als voedingssuplementen vitamine C en D3. Na de training neemt ze whey proteïne en voor het slapen caseïne. Ze gebruikt geen drugs en rookt niet. Buiten het seizoen drinkt ze af en toe een glaasje wijn. Eén keer per week neemt Christien een magnesiumbad en na elke training smeert ze magnesiumgel op haar spieren. Christien slaapt goed. Ze heeft soms wat stress om haar baan met topvolleybal en een relatie te combineren. Voor onderhoud gaat ze één keer inde week naar de verzorger van de club.

Inspectie

Protractie schouders re hoger dan li schouder. Dorsaal cwk Spiervolume re>li. spiervolume mm. pectoralii re<li

Onderzoek

Gewricht: art glenohumerale

Spierlengtetest

Spier: mm. pectoralis Resultaat: R<L
Spier: m. biceps Resultaat: R=L

Palpatiegegevens

Tonus m. pectoralli verhoogd rechts.

Massageplan

Een sederende massage van de schoudergordel met accent op mm. pectoralii re.

Tapeplan
  • Detoniserende tape (elastische tape) mm. pectoralii. Denk om de mogelijk vegetatieve reactie!
  • Houdingcorrectie (elastische tape) thoracaal.
  • Eventueel toniserende tape m. romboideii.
Tijdspad

Tapen voor de sportbelasting. Als de tape nog goed zit, laten zitten. Masseren na de sportbelasting (elastische tape daarna wel opnieuw aanleggen). Evalueren na elke behandeling.

Advies

Twee keer per week trainen op techniek, op geleide van reactie na de vorige training. Krachttraining gericht op het herstellen van de doorbloeding. Tevens versterken van de rugmusculatuur twk. Er moet minimaal 48 uur herstel tussen de trainingen zitten. Bij geen reactie de duur van de training verlengen. Daarna de frequentie verhogen en de intensiteit richting snelheid/explosiviteit verhogen. Christien kan pas wedstrijden spelen na twee volledige trainingen zonder reactie. Mogelijk als reminder blijven tapen, ook tijdens wedstrijden.

De fysiotherapeut heeft shockwave voor de schouder toegepast