Berry is vrijwilliger bij V.V. de Posthoorn

“Ooit zou ik wel mijn eigen praktijk willen”

Een groot deel van de leden van het NGS is vrijwilliger. De meesten bij een sportvereniging of bij verschillende sportevenementen. Een deel van hen ziet een eigen praktijk in de toekomst wel zitten. Berry Peeters bijvoorbeeld. Hij verzorgt de voetballers van het eerste team van vv De Posthoorn in Amersfoort. Hij droomt wel eens van het ondernemerschap. “Vroeger wilde ik altijd een eigen frietzaak hebben”, zegt hij lachend. “Er lijkt me niets mooiers dan een eigen bedrijf hebben.”

Begrijp hem niet verkeerd. Berry heeft het hartstikke naar zijn zin als facilitair medewerker bij Defensie. Maar ergens kriebelt het wel. “Werken voor een baas is leuk, maar werken voor jezelf lijkt me nog leuker.”
Die frietzaak was zijn droom van vroeger. Inmiddels denkt Berry, 34, na over een eigen massagepraktijk. “Dat is echt iets voor in de toekomst hoor. Ik wil eerst nog verder leren en meer ervaring op doen.”

Rollen verdeeld

Eigenlijk is hij anderhalf jaar geleden bij toeval de sportmassage ingerold. Berry was trainer bij het tweede team van een andere club, en zou de nieuwe trainer worden van zaterdagvierdeklasser Posthoorn 1. Hij had echter niet het juiste diploma om ook daadwerkelijk als hoofdtrainer op de bank te mogen zitten. Er werd een andere trainer aangetrokken, met wie Berry samen het eerste van de Amersfoortse voetbalvereniging zou gaan trainen en coachen. “Maar toen ging de verzorger weg en hadden we niemand. Iemand vroeg: ‘Berry, dat kan jij toch wel?’ Ik wilde het wel doen, maar dan wilde ik wel het officiële diploma halen, zodat ik ook echt zou weten wat ik aan het doen was.”
Zodoende volgde Berry de opleiding tot sportmasseur en werd hij lid van het NGS. “Ik vond de opleiding pittig. Maar ik heb alles in één keer gehaald.” Inmiddels hebben hij en zijn collega de rollen zó verdeeld, dat de andere coach echt de hoofdcoach en trainer is, en Berry de verzorger. “Eigenlijk vind ik dit veel leuker. Ik ben meer een moederfiguur voor de spelers dan een boze trainer. Ik vind mijn rol als verzorger en toch ook een soort vertrouwenspersoon veel fijner.”

Scholingen

Min of meer toevallig vond Berry dus zijn nieuwe hobby. Een hobby waar hij ooit zijn beroep van hoopt te maken. “Het masseren heeft me gegrepen. Maar voor ik er mijn beroep van kan maken, wil ik veel meer ervaring opdoen en meer specialisaties volgen.” Hij heeft er aardig wat op zijn wensenlijstje: hersteltrainer van de KNVB, medical taping, stoelmassage, en zo kan Berry nog wel een aantal scholingen bedenken die hij wil volgen. “Ook wil ik bij evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse gaan masseren. Ik moet meters maken, want ik ben pas net begonnen.”
In de toekomst zou hij zijn eigen bedrijf willen beginnen. Aan huis of op een andere locatie. “Die keuze zal afhangen van de financiën. Je zult eerst moeten investeren voor je iets gaat terugverdienen. Dat is aan huis denk ik makkelijker dan buitenshuis. Maar ik zie aan twee vrienden van mij die net aan huis zijn begonnen dat dat ook niet ideaal is. Ik heb ook nog een gezin. Zo’n praktijk aan huis kan een inbreuk zijn op je privacy.”

Ik zou de zekerheid niet in één keer durven opzeggen

Papierwerk

Als Berry aan de toekomst denkt, zou hij zijn praktijk het liefst rustig opstarten, naast zijn baan bij Defensie. “Die zekerheid zou ik niet in één keer durven opzeggen”, vertelt hij. “Het zou mooi zijn om geleidelijk steeds meer uren in mijn praktijk te werken.”
Waar hij wel tegen op ziet, is al het papierwerk. Ten eerste de administratie voor de Belastingdienst. “Maar ook cliëntdossiers, intakegesprekken, alles goed bijhouden. Het omgaan met mensen vind ik superleuk, maar ik ben niet zo goed in alles wat er bij komt kijken. Volgens mij ben je net zo lang bezig met een cliënt op de tafel als met het voorwerk en de afwikkeling. Maar ja, dat zal er ook bij horen. Ik zal me ook moeten gaan verdiepen in de wet- en regelgeving, materiaal om mijn praktijk in te richten enzovoorts. Misschien dat het NGS daarbij kan ondersteunen. Maar voor ik de stap ga zetten, wil ik me eerst als masseur verder ontwikkelen.”