Alles over Sokkentape en wraps

Tip van Albert

© FRAMO

Albert Peters is al twaalf jaar werkzaam bij FRAMO. In die tijd heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. Daarom geeft hij elke editie een handige tip.

Vraag: er zijn veel verschillende soorten sokkentape en wraps. Kun je hier wat meer over vertellen?

“Er zijn veel merken, maar je hebt eigenlijk twee soorten. Sokkentape met lijm, en wraps zonder lijm. Sokkentape houdt de voetbalkousen en scheenbeschermers op zijn plek. Omdat veel voetballers tegenwoordig plastic schoenen dragen, en ook de scheenbeschermers van plastic zijn, zakken kousen nogal eens af. Sokkentape voorkomt dat. De meeste voetballers gebruiken de tape op twee plekken. Rond de enkel en net boven de kuit, waar ze hun kous als het ware weer omheen slaan.

Sokkentape is er in veel verschillende kleuren. Volgens de regels van de KNVB en de FIFA is het niet toegestaan om bijvoorbeeld witte tape op blauwe kousen te dragen. Het moet één geheel zijn. Daarom heb je tegenwoordig blauwe, rode, roze en groene tape, in allerlei verschillende tinten.

Het is niet verstandig om traditionele sporttape (circulair) te gebruiken als sokkentape. Sporttape rekt niet, sokkentape rekt juist heel erg. Dat moet ook, want in het geval van een ernstige blessure zoals een enkelverzwikking of breuk waarbij zwelling optreedt, mag de tape niet gaan knellen. Daarnaast kleeft sokkentape veel minder dan sporttape. Het gebeurt nogal eens dat je je kousen kapotscheurt als je sporttape eraf trekt. Bij sokkentape gebeurt dat niet.

Naast sokkentape zijn er wraps. Die worden gebruikt om de scheenbeschermers op hun plek te houden. Underwrap wordt gemaakt van heel dun foam en is heel sterk. Het hecht op niets anders dan op zichzelf. Voetballers wikkelen dat een paar keer om hun scheenbeschermer heen om te voorkomen dat deze afzakt. Daarna doen ze hun kousen er overheen. Veel vrouwen gebruiken Underwrap ook om haarbandjes van te maken.

Tot slot bestaat er Pro Wrap. Dat is een bandage van 7,5 centimeter. Profvoetballers hebben vaak hun eigen sokken aan. Dat zijn anti-slipsokken, zodat ze niet gaan glijden in de moderne kunststof voetbalschoen. Deze sokken zijn meestal gewoon wit. Dat mag natuurlijk niet vanwege de kledingregels. Daarom knippen ze de voeten van de officiële tenuekousen af. Om de overgang tussen hun eigen sokken en de kousen te maskeren, wikkelen ze een laag Pro Wrap om hun enkels. Ook Pro Wrap is daarom verkrijgbaar in zo’n twintig verschillende kleuren.”

Je vindt de verschillende soorten sokkentape en wraps op sportmassagewebshop.com