Rotterdam Marathon sportmedisch congres ook voor sport(zorg)masseurs

© Canva.com

Voorafgaand aan de Rotterdam Marathon vindt op donderdag 13 april het eerste Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats. Dit nieuwe jaarlijkse medisch-wetenschappelijke congres is bedoeld voor alle (medisch) betrokkenen bij duursportevenementen. Ook sport- en sportzorgmasseurs zijn van harte uitgenodigd.

Het congres wordt georganiseerd door de Rotterdam Marathon Study Group in samenwerking met Arko Sports Media. De Rotterdam Marathon Study Group bestaat uit verschillende artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en fysiotherapeuten en doet wetenschappelijk onderzoek rond het hardloopevenement. Ook brengt de groep adviezen uit over de inzet van acute (para)medische zorg tijdens duursportevenementen. De afgelopen jaren heeft de Rotterdam Marathon Study Group heel veel informatie verzameld. Tijdens het congres wordt deze kennis gedeeld in een aantal plenaire bijeenkomsten en diverse verdiepende parallelsessies. Deelnemers kunnen zo hun eigen programma samenstellen.

Er is onder andere aandacht voor (top-)sport in warme omstandigheden, de professionalisering van de medische topsportbegeleiding, blessurepreventie, draagbare sensoren voor bewegingsanalyse en het bewegingsapparaat. In dit artikel lichten we een aantal sessies uit.

Blessurepreventie

Evert Verhagen

Evert Verhagen is bewegingswetenschapper, hoogleraar bij het Amsterdam Movement Science Research Institute encodirecteur bij het Amsterdam Institute of Sport Science (AISS). Evert gaat tijdens het congres in op de vraag welke maatregelen effectief zijn om hardloopblessures te voorkomen en houdt een aantal mythes rondom het ontstaan en de preventie van hardloopletsel kritisch tegen het licht. Hij bespreekt de meest onderzochte risicofactoren voor letsel en plaatst ze in de context van de beginnende en de gevorderde hardloper. Daarna wordt de vertaalslag gemaakt naar effectieve adviezen voor de loper om blessures te voorkomen.

Innovaties in sport: wearable sensors voor bewegingsanalyse

Robert-Jan de Vos en Eline van der Kruk

De meeste hardloopblessures worden gelinkt aan overbelasting. De vraag is echter hoe sterk de relatie is tussen belasting en het ontstaan van blessures. Belasting kan op verschillende niveaus worden gemeten en geanalyseerd. Met draagbare sensoren en nieuwe analysetechnieken kan belasting van specifieke anatomische structuren steeds beter inzichtelijk worden gemaakt. Sportarts Robert-Jan de Vos en Eline van der Kruk, universitair docent Biomechanical Engineering aan de TU Delft, brengen de medische en technische wetenschap samen en gaan in op de nieuwste ontwikkelingen voor hardlopers met blessures.

Bewegingsapparaat - Hardlopen en kraakbeen

Marienke van Middelkoop

Hoe gezond is hardlopen voor gewrichten? Marienke van Middelkoop, bewegingswetenschapper en universitair hoofddocent Huisartsengeneeskunde aan het Erasmus MC, gaat in op de werking van kraakbeen in gewrichten en de impact van hardlopen hierop. Ook stelt ze de vraag welke rol hardlopen speelt bij het ontstaan van artroseklachten. Marienke promoveerde op het onderwerp ‘hardloopblessures’, waarbij ze veel deelnemers aan de Rotterdam Marathon onderzocht. In haar huidige onderzoek richt ze zich op het ontstaan van musculoskeletale aandoeningen, (secundaire) blessurepreventie en bewegen met artrose.

Bewegingsapparaat - een loper met een pijnlijke knie

Kim Pannekoek en Theo van Gammeren

In deze sessie bespreken fysiotherapeut en klinisch gezondheidswetenschapper Kim Pannekoek en Theo van Gammeren, gepensioneerd sportfysiotherapeut en voormalig lid van de medische commissie van de Rotterdam Marathon, de casus van een hardloper die met een pijnlijke knie per rolstoel op de medische post van een hardloopevenement wordt binnengebracht. Ze nemen onder andere de diagnostiek en het beleid rondom deze casus door. Verder bespreken ze onder meer welke diagnostische testen in de acute setting toepasbaar en betrouwbaar zijn.

Het complete programma is te vinden op www.aanmelder.nl/rm-sportmedisch-congres.