Rol van masseur bij goede voornemens

Bewustwording...

De feestdagen komen er weer aan, tijden van bezinning en heroverwegingen op tal van vlakken maar ook vaak bewust worden van het eigen lijf en gezondheid. Veel mensen beseffen weer: ik ontspan te weinig en sporten schiet er ook te vaak bij in… Wat moet ik meer doen aan mijn mentale en fysieke gezondheid als het gaat om voeding en verzorging van het lichaam? Wat doe ik voor mijzelf om overspanning, laat staan een burn-out te voorkomen? Wat kan ik doen om beter te ontspannen en daardoor ook beter te slapen? De professionele masseur kan hier natuurlijk altijd op inspringen met een goede ontspanningsmassage en een aantal bijkomende adviezen, tips en trics. Zeker in de tijd dat mensen bezig zijn met feestdagen, familie, goede voornemens in december en een frisse start in januari.

Professionele massages en Aromatherapie

Natuurlijk is het budget er niet voor iedereen, maar een regelmatig bezoek aan de professionele masseur is een uitstekende manier om ontspanning in het leven van alle dag te organiseren. Aromatherapie kan hierin een waardevolle en zinvolle toevoeging zijn die tot resultaten kan leiden. Eigenlijk zouden een professionele massage en aromatherapie een twee-eenheid moeten zijn omdat de mogelijkheden zoveel uitgebreider zijn. Zeker als het gaat om ontspanning en een betere slaapmodus.

Stressvermindering

Een professionele massage kan diepe ontspanning bieden door het verminderen van spierspanning en het vrijkomen van endorfines. De inzet van aromatherapie kan de effecten versterken. Daarbij zijn de eerste essentiële oliën om te gebruiken: lavendelolie, sinaasappel, mandarijn, bergamot en sandelhout. In het algemeen is een verhouding 3% essentiële oliën en 97% vette plant oliën (bij voorkeur een combi van jojoba en amandelolie of zonnebloempitolie) voldoende voor een goede lichaamsmassage.

Huidverzorging

Massages met aromatherapie kunnen de huid hydrateren en revitaliseren. Etherische oliën zoals lavendel, geranium en tea tree hebben gunstige eigenschappen voor de huid. In het algemeen kunnen ze de doorbloeding stimuleren terwijl ze specifiek ook geschikt zijn om bijvoorbeeld de huid zuiver te houden en puistjes te verminderen. Dus mits de dosering laag is (0,5 %; dit is 10 druppels essentiële olie op 100 ml jojoba of combi jojoba/amandelolie) kan zelfs het gezicht gemasseerd worden.

Geurbeleving en emotionele balans

Een massage met aromatherapie is sowieso een complete zintuiglijke ervaring. De combinatie van aanraking en geur maakt het tot een ontspannende en therapeutische sessie. Door de wrijvingswarmte van de massage zelf verdampt een deel van de essentiële olie en dit geeft een prettige geurbeleving voor de cliënt. Als deze de geur prettig vindt… Dus als ontspanning het enige doel is van de massage laat de masseur het beste de keuze van de essentiële olie of compositie, aan de cliënt. Is het doel een klachtgerichte behandeling dan kiest de masseur voor de olie die het best van toepassing is. Bijvoorbeeld bij een nek-schouder klachtenpatroon horen ontkrampende oliën als echte marjolein, roomse kamille een beetje pepermunt. Aromatherapie kan een positieve invloed hebben op onze emoties. Sommige geuren kunnen zelfs helpen bij het verminderen van angst en het bevorderen van een happy gevoel en welzijn.

Maatwerk door de professionele masseur

Een goede intake door de behandelaar bepaalt natuurlijk steeds de richting en intensiteit van de massage. Uiteraard kan de professionele masseur de massage aanpassen aan de specifieke behoefte van de cliënt. Is deze op zoek naar ontspanning, verlichting van spierpijn, een echte wellness belevenis of een boost voor de huid en het lijf? Zo kan een juiste keuze gemaakt worden uit de beschikbare technieken, behandelingen en de oliën die van toepassing zijn.

Van minerale oliën naar natuurlijke oliën

In het verleden werden de oliën in de massagepraktijk slechts gezien als ‘tussenstof’ om de massage goed te laten verlopen en te glijden over het lichaam. Dus er werden vaak minerale oliën toegepast omdat die ook zeer lang stabiel en houdbaar zijn. De laatste decennia heeft met name het stijgende succes van aromatherapie laten zien dat het veel beter is om vette plant oliën zoals amandelolie, jojoba, zonnebloempitolie, kokosvet en sesamolie in te zetten omdat deze oliën uitstekend masseren maar ook meteen de huid verzorgen. Als er daarnaast dan nog verschillende etherische oliën worden toegevoegd, elk met eigen unieke eigenschappen, dan krijgt de professionele masseur echt een extra tool en hulp bij de behandeling.

3 in 1

De masseur heeft met het inzetten van aromatherapie eigenlijk een attente assistent in zijn praktijk. Allereerst kunnen cliënten ontvangen worden met een aroma welkom: een paar druppels eucalyptus, den of pepermunt op de deurmat of een spray met deze combi bij de entree geeft mensen een boost qua ademhaling en frisheid. Het kan natuurlijk ook een beetje lavandin zijn met citroenolie, ook erg fris en zeer geschikt in de zomer.

Bij de behandeling kan vervolgens een enkelvoudige essentiële olie of een combi van essentiële olie worden ingezet voor de betreffende klacht: lavendelolie of een combi met mandarijn of sinaasappel kalmeert de geest, verlicht stress en helpt bij slapeloosheid. Rozemarijnolie of een combi met tea tree olie stimuleert de bloedsomloop. Rozenolie en sandelhout zijn erg dure oliën maar geven wel het gevoel van de ultieme wellness-massage. Een derde, vaak niet onderkende kwaliteit van deze bijzondere oliën is ook nog de luchtzuivering. Alle essentiële oliën hebben in min of meerde mate anti-virale, anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen. Dat maakt dat de aroma’s die verspreid worden als ontvangstgeur maar ook de aroma’s die vrijkomen tijdens de massage de lucht niet alleen begeuren maar ook verbeteren in kwaliteit omdat de microben in de lucht minder kans krijgen. Dus zowel de cliënt als de masseur profiteert hiervan.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor bepaalde etherische oliën. Dit komt niet vaak voor maar de professionele masseur moet zich uiteraard wel informeren over eventuele allergieën of gevoeligheden voordat hij aromatherapie toepast in de behandeling.

Conclusie

De professionele masseur kan een belangrijke rol spelen in de ontspanning en zelfzorg van zijn cliënten. Door de resultaten in de massagepraktijk zal de bezoeker geneigd zijn om regelmatig terug te komen voor een doelgerichte ontspanningsmassage dan wel een specifieke klachtbehandeling. Natuurlijk moet de masseur ook de tips geven waardoor zijn cliënten op het pad van ontspanning en rust blijven en bewust zijn van onderhoud voor lichaam en geest. Van ademhalingsoefeningen, een digitale detox en yoga tot voldoende slaap en tijd voor jezelf. Tips die mensen eigenlijk wel kennen maar goed dat de professional die adviezen nog eens geeft ofschoon veel mensen toch weer opgeslokt worden door de waan van alle dag. Daarom kan ook het inzetten op een regelmatig bezoek aan een professionele masseur, die gebruikmaakt van aromatherapie zeker een waardevolle aanvulling zijn om lichaam en geest te onderhouden.

Meer weten over professionele aromatherapie? Kijk op: www.stichtingaromatherapie.nl