Sportpsycholoog Maren Broekens werkt graag samen met masseurs

De fysieke en mentale kant van het menselijk lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar komt de sportwereld ook steeds meer achter. De tijd dat iemand voor gek werd verklaard als hij een bezoekje aan de (sport)psycholoog bracht is al lang voorbij. Het is dus niet meer dan logisch dat de sportpsychologen een plek hebben in de sportzorgketen, vindt Maren Broekens. “Wij vormen een aanvulling op de experts op het fysieke vlak binnen de keten. Wij zijn een vraagbaak voor onze zorgpartners en voor alle sporters die aandacht hebben voor hun mentale gestel.”

In haar jeugd was Maren een veelbelovend zeiltalent. Ze deed mee aan internationale wedstrijden. Blessures dwongen de NoordHollandse te stoppen met topsport, maar in haar vrije tijd is ze nog regelmatig op het water te vinden. Na haar middelbare school studeerde Maren bewegingswetenschappen en via een postdocopleiding werd ze sportpsycholoog. Inmiddels runt ze alweer vijf jaar een eigen praktijk.

Samenwerking

Ze heeft twee locaties. Beide zijn gevestigd in een gebouw met meerdere (sport)zorgprofessionals. “Ik zit samen met onder andere sportfysiotherapeuten, een sportzorgmasseur en een diëtist. Eén keer in de week is er ook een sportarts aanwezig. We zien elkaar regelmatig, we zijn zichtbaar voor elkaar, al is het maar tijdens de lunch. Daar begint een goede samenwerking mee.” Maren noemt een voorbeeld. Vorige week kwam er een sporter bij haar. Die was op de weg terug na een lange blessure en nog onder behandeling bij de fysiotherapeut in hetzelfde gebouw. “Hij is klaar om weer op het veld te gaan trainen, maar heeft angst en twijfel. Hij heeft minder vertrouwen in zijn eigen lichaam, hoewel hij fysiek ver genoeg is om beginnen met veldtrainingen.” De behandelend fysiotherapeut signaleerde die angst en vroeg Maren om advies, uiteraard met toestemming van de patiënt in kwestie. Na een eerste gesprek kijkt Maren nu soms mee in de zaal tijdens de revalidatietraining. “Dat doe ik het liefst. Dan zie ik wat er gebeurt”, vertelt ze. Ze adviseerde de fysiotherapeut bijvoorbeeld om tijdens een oefening een gesprek te beginnen over compleet iets anders. Ze was benieuwd of er een verandering in het bewegingspatroon van de sporter te zien was als hij werd afgeleid. “Later vroeg ik aan de sporter wat er met hem gebeurde toen hij niet met zijn gedachten bij zijn oefening was. Merkte hij dat, of ging hij gewoon door met waar hij mee bezig was? Zo ja, dan is dat een teken dat hij weer meer vertrouwen krijgt in zijn lichaam.”

Wij als sportpsychologen kunnen sportzorgmasseurs ondersteunen hoe ze met die klachten om kunnen gaan of met de sporter de mentale kant verder uitdiepen.”

Maren Broekens, sportpsycholoog

Signaleringsfunctie

Ook met sportzorgmasseurs werkt Maren graag samen. Ze zegt dat juist masseurs een belangrijke signaleringsfunctie hebben. “Zij staan op het veld, zijn erbij als iets gebeurt. Ik niet. Sportzorgmasseurs verlenen vaak acute zorg, wij sportpsychologen zitten meer op de lange termijn.” Zeker aan het einde van de revalidatie, zoals bij de sporter in het voorbeeld, spelen sportzorgmasseurs een belangrijke rol. Want dan zijn zij bij de eerste veldtrainingen aanwezig. Maren: “Voor de sportzorgmasseur is het goed om te weten als iemand mentale angst heeft om weer te gaan trainen na een blessure. De sportpsycholoog kan de sportzorgmasseur dan tips geven om de sporter te helpen over de drempel te komen. Andersom kan de sportzorgmasseur mij weer vertellen hoe het is gegaan.” Ook bij niet-geblesseerde sporters spelen sportzorgmasseurs een belangrijke signaleringsfunctie, zegt Maren. “Op de massagetafel gaan mensen praten. Mensen hebben vaak een goede band met hun masseur. Ze vertellen hun masseur dingen die ze niemand anders vertellen. Dan is het goed als sportzorgmasseurs weten waar die sporters terecht kunnen als ze behoefte hebben aan mentale begeleiding. Bovendien voelen masseurs vaak spanning in het lijf. Dat kan door fysieke belasting komen, maar die spanning kan ook een mentale oorsprong hebben. Wij als sportpsychologen kunnen sportzorgmasseurs ondersteunen hoe ze met die klachten om kunnen gaan of met de sporter de mentale kant verder uitdiepen.”

Vereniging Sport Psychologie Nederland

De VSPN (Vereniging voor SportPsychologie in Nederland), waar Maren Broekens lid van is, is een van de zeven partners in de sportzorgketen. Alleen de bij de VSPN aangesloten sportpsychologen, die de titel SPORTPSYCHOLOOG VSPN® mogen dragen, kunnen SCAS-gecertificeerd zijn. De andere zes partners zijn het NGS, de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS), de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN), de Nederlandse Vereniging van Sportpodotherapeuten (NVvSP) en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Leefstijlprofessionals (NBLP). Samen vormen zij de Sportzorg Alliantie. Het is de bedoeling dat met de Sportzorg Alliantie in de toekomst alle sportzorgverleners vanuit één centraal punt met elkaar samenwerken en communiceren, waardoor de sportzorg door heel Nederland goed op elkaar is afgestemd