Gaultheria procumbens: warmte die de spieren wel bereikt

© iStock

Gaultheria Procumbens, ook wel Bergthee of American wintergreen genoemd, is een van de ingrediënten van FIT Sportbalsem. Het zorgt voor de bekende verwarmende werking van FIT en in tegenstelling tot peperstoffen, die ook veel gebruikt worden in sportbalsems, bereikt Gaultheria Procumbens de spieren wel.

“Vroeger zweerde men bij crèmes en balsems die een heel sterk verwarmend effect hebben. Vaak zitten er peperachtige stoffen in. Wie wel eens zo’n balsem op zijn huid heeft gesmeerd, voelt direct de hitte”, zegt Joop Bergman van FIT International BV. “De peperachtige stoffen zorgen echter voor verwarming, en vaak verhitting, van de huid, maar doen niets met de spieren.”

Sterker nog, sterke peperstoffen zoals capsicum zijn zó sterk dat ze voorkomen dat andere pijn- en gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen. Dit kan blessures tot gevolg hebben. “Je voelt bijvoorbeeld het zwikken van je enkel niet. Als je daarmee doorloopt, kan dat tot een blessure leiden”, zegt Joop.

Bij de ontwikkeling van FIT wilde Joop juist wél de spieren bereiken. Zo kwam hij uit bij Gaultheria Procumbens. Dit winterharde struikje, dat in juni en juli witroze bloemetjes heeft en waar tussen oktober en maart vuurrode bessen aan groeien, komt oorspronkelijk uit Canada, maar groeit tegenwoordig over de hele wereld. Door de bladeren van de plant te destilleren, wordt een etherische olie verkregen.

De olie van Gaultheria Procumbens is rijk aan methylsalicylaat. In het lichaam wordt dat omgezet in onder andere salicylzuur. Dat werd voor de uitvinding van Aspirine (Acetylsalicylzuur) gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Een van de werkingen van Gaultheria Procumbens is het verbeteren van de doorbloeding. “Daardoor heeft het een verwarmend effect. In tegenstelling tot balsems met peperachtige stoffen wordt het verwarmende effect bereikt door een betere doorbloeding en niet door de verwarming van de huid”, vertelt Joop. Hierdoor worden ook de spieren bereikt.

FIT Sportbalsem zorgt ervoor dat je spieractiviteit na het douchen in een geleidelijk proces wordt afgebouwd.

Joop Bergman

Hoe gebruik je FIT Sportbalsem?

FIT Sportbalsem is zowel vóór het sporten als daarna te gebruiken. Voor het sporten is het volgens Joop aan te raden om de balsem na de warming-up aan te brengen. “Met een warming-up zorg je al voor een betere doorbloeding. Maar vaak zit er, zeker bij bijvoorbeeld voetballers, best wat tijd tussen de warming-up en de start van de wedstrijd. Ze gaan dan eerst nog terug naar de kleedkamer. Daardoor koelen de spieren weer wat af. Om het effect van de warming-up langer vast te houden, kun je FIT Sportbalsem gebruiken. Daarmee blijven de spieren in de verbeterde conditie waarin ze door de warming-up zijn gekomen.”

Sporters en masseurs gebruiken FIT Sportbalsem op verschillende manieren. Het is mogelijk om voor het sporten eerst het lichaam te masseren met olie en daarna een beetje balsem aan te brengen. Andersom kan ook, zegt Joop: eerst de balsem inmasseren en daarna een reguliere massage voor het sporten. “Er zijn ook masseurs die de balsem door de olie mengen en daarmee gaan masseren. Het is maar net wat de voorkeur van de masseur of de sporter is.”

Naast een verwarmende werking door de Gaultheria Procumbens heeft FIT Sportbalsem ook een verkoelende werking door de menthol die erin zit. Joop: “Er zijn sporters die de balsem na het sporten gebruiken na afloop van het douchen. Het zorgt ervoor dat je spieractiviteit na het douchen in een geleidelijk proces wordt afgebouwd. Sporters geven aan dat ze daardoor de volgende dag minder stijfheid voelen.”