Waar moet je als masseur op letten bij de aanschaf van een massagegun? Zou een exemplaar uit de Action, van amper tien euro, ook voldoen in je praktijk? De vraag stellen is hem natuurlijk beantwoorden. Maar wat kost een deugdelijk apparaat dan wél ongeveer? Hoe test je zo’n ding? En wat kan je er nu eigenlijk precies mee als masseur? Veel vragen, die we allemaal voorlegden aan een expert.
Mario Blokken is voorzitter van de Belgische Massage Federatie, de Belgische collega van het NGS. Mario gebruikt al een jaar of twintig massageguns (en de minder geavanceerde voorlopers ervan) en geeft in het Belgische Hasselt collega-masseurs cursussen in het gebruik ervan. Deze worden ook goed bezocht door Nederlandse masseurs. Mario noemt de massagegun ‘de Leatherman’ van de massagewereld. De Leatherman is een zakmes dat alles kan, een multitool. En dat is de massagegun ook. Het gebruik ervan kan veelzijdig zijn. “Het is letterlijk een verlengstuk van de armen en handen van de masseur. Het is een populair, draagbaar, handbediend massage-instrument op batterijen dat gebruikt wordt voor spierherstel en pijnverlichting.”
Het apparaat kan de rol van de masseur niet innemen
De massagegun geeft krachtige snelle vibraties af, die diep in het spierweefsel doordringen en helpen om de spanning te verlichten, knopen op te lossen en de bloedsomloop te verbeteren. “Ook het herstel na een inspanning kan je ermee bevorderen, door de pijn en de stijfheid te verminderen”, zegt Mario.
De massagegun is er bovendien ter ontlasting van de masseur. “Zeker als je werkt met sporters die musculair wat zwaarder gebouwd zijn, en je zou manueel moeten werken met de vingers, is dat soms zelfmoord op je eigen gewrichten. Op dergelijke momenten is de massagegun een hulpmiddel dat absoluut soelaas biedt. Om jezelf verlichting te brengen én de efficiency van de behandeling te vergroten. Tapoteren kan met een frequentie die je zelf nooit kunt bereiken.
Massageguns kunnen helpen om snel resultaat te behalen, zeker in vergelijking met traditionele massagetechnieken. Als je bijvoorbeeld een triggerpoint wilt weghalen op de kop van het trapezius, ben je daar toch wel vijf minuten mee bezig. Een massageun kan dat in een vijfde van die tijd oplossen. Daardoor kan de massagegun bovendien de vermoeidheid in uw eigen handen, schouders en armen verminderen. Door het gewicht ervan is de belasting van je eigen lichaam minder groot.”
Een massagegun is letterlijk een verlengstuk van de armen en handen van de masseur
Dankzij de verschillende opzetstukken – de meeste deugdelijke massageguns worden geleverd met tussen de acht en tien opzetstukken – en de verschillende snelheden is het apparaat (met hulp van de masseur vanzelfsprekend) multifunctioneel. Mario: “Wil je een oppervlakte masseren, bijvoorbeeld een grote bilspier, dan kun je een breed plat opzetstuk gebruiken. Ligt de spier echter een aantal centimeters diep en kun je daar met de vingers niet goed komen, dan zou je er ‘een punt’ op kunnen zetten. Daarmee kun je wél diep in de musculaire structuur doordringen en bereiken wat je anders slechts met de elleboog kunt doen.”
Massage blijft, ook met een hulpmiddel, letterlijk handwerk. Daarom ook hoeft de branche niet bang te zijn dat de massagegun ooit het werk van de masseur volledig overbodig maakt. “Sporters die een massagegun aanschaffen kunnen weliswaar lichte klachten zelf verlichten, maar een expert blijft nodig”, zegt Mario. De massagegun helpt in zijn ogen wel bij het efficiënter maken van behandelingen. Sporters die bijvoorbeeld zelf ‘onderhoud plegen’ met een massagegun, kunnen door de masseur zelf sneller weer op de been worden geholpen. “Het is goed als sporters hun lichaam zelf ook goed verzorgen en helpen met de maintenance. Ik krijg van mijn cursisten wel regelmatig de vraag of ze, door de komst van apparaten als de massagegun, zelf niet overbodig worden. En natuurlijk is een massagegun effectief bij het verlichten van de spierpijn. Maar het apparaat kan de rol van de masseur niet innemen. Het is een mechanisch apparaat. De techniek kan niet bepalen hoe diep je in de spier moet gaan, de diepte is nog altijd ter beoordeling aan de masseur. Die expertise heeft je cliënt sowieso niet.”
Je vingers hebben het palpatievermogen dat de gun niet heeft
Een massagegun signaleert bijvoorbeeld oneffenheden in de spieren niet. Mario: “De kussentjes in je vingers voelen die oneffenheden wel, absorberen ze. Ook als je de gun gebruikt, is het daarom goed om met je andere hand te palperen. Je vingers hebben het palpatievermogen dat de gun niet heeft. Het gevoel in je vingers bepaalt waar en op welke diepte je kunt masseren.”
Overigens wordt gebruik ervan niet voor iedereen aangeraden. “Voorzichtigheid is geboden als iemand verwondingen, ontstekingen of breuken heeft. De slagkracht van de massagegun kan in dergelijke gevallen schade berokkenen, het herstelproces vertragen. En je begrijpt ook dat wanneer je iemand met osteoporose behandelt, en je met deze tool op broze botten zou kloppen, er rare dingen kunnen gebeuren. Vanwege de hoge frequentie moet je ook uitkijken bij mensen met hartafwijkingen. En hoewel er geen specifiek wetenschappelijk onderzoek is dat zegt dat het niet kan, vind ik dat het beter is om zwangere vrouwen niet aan de onderrug of buik te helpen met de massagegun. Tenzij het, vanwege een specifiek probleem, onder toezicht of op aanvraag van de gynaecoloog gebeurt.”
Mario Blokken (52) is voorzitter van de Belgische Massage Federatie. Hij heeft zelf 22 jaar een massagepraktijk in het Belgische Hasselt. Naast reguliere cliënten komen daar veel topsporters, onder wie gymnasten, topvoetballers en bodybuilders. Mario geeft al twintig jaar les in massagetechnieken en anatomie. Tweemaal per jaar start in Hasselt een specifieke cursus over het nut en gebruik van de massagegun.
Wat een deugdelijke massagegun mag kosten? Mario: “De kracht van de motor bepaalt voor een goed deel de prijs. Als je een massagegun van pakweg 10 euro bij AliExpress bestelt, zal je zien dat van deze apparaten de motor niet sterk is. Zet je die op het lichaam en oefen je lichte druk uit, dan stopt de gun met vibreren en slaan.” Een huis-tuin-en-keukengun van tussen de 30 en 50 euro is ook niet aan te raden voor een therapeut. En in het middensegment, van tussen de 50 en 200 euro, moet je goed opletten. “Sommige motoren hebben wel voldoende kracht, andere minder. Dat is echt wel zaak om even uit te proberen. Ook is het belangrijk om te zien wat de amplitude, de uitslag van de kop uitgedrukt in millimeters is. Met 20 millimeter kun je twee centimeter diep slaan in de spieren.” Krachtigere guns, met meer amplitude, kosten 250 euro of meer. Ook is het goed om te letten op de batterijduur en het handvat. Mario: “Een aantal merken levert guns met een driehoekig handvat. Daar ben ik zelf geen liefhebber van, de gun moet wel goed in de hand liggen.” Kijk ook naar de garantievoorwaarden, want een gun kan bij intensief gebruik snel slijten. “Daarnaast zou ik ook op het geluidsniveau letten. Sommige guns zijn luidruchtig. Dat is niet fijn voor cliënten, zeker niet als je de bovenste trapezius behandelt.”
De massagegun is een hulpmiddel dat absoluut soelaas biedt