Masseren in de warmte: tips om te blijven masseren

Het kwik stijgt de komende dagen tot ver boven de 30 graden. Is het dan wel verantwoord om te masseren. Het antwoord: ja! Daarom een aantal tips om het aangenaam te maken voor jou en je cliënt.

Biedt een drankje aan

Bij een massage is het voor je cliënt belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken. Bij warm weer is dit extra belangrijk. Laat cliënten dus vooraf en achteraf goed drinken (niet te koud). Wees alert op symptomen van uitdroging; suf gevoel, droge mond, snelle ademhaling en hartslag.

Ook voor jezelf geldt: Drink voordat je dorst krijgt. Dorst is een teken dat het proces van uitdroging begonnen is.

Tip: voeg een schijfje limoen en verse munt toe aan het water voor de zuiverende werking.

Houd je praktijk (en jezelf) koel

Gebruik bijvoorbeeld zonneschermen, gordijnen of andere raamdecoratie om de zon buiten te houden. Zorg tussen de behandelingen door dat de ruimte goed gelucht wordt. Gebruik eventueel een airco. Zet deze niet te koel. Het is belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet te veel uiteen lopen.

Volgens de NVKL, branchevereniging van specialisten in klimaatbeheersing en koudetechniek kan een groot (+6 graden) verschil leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid.

Tip: heb je geen airco in je praktijk, leg dan een nat gastendoekje in je nek. Dat neemt dan een stukje warmte op die je produceert tijdens het masseren.

3. Pas je werktijden aan

Masseer, bij voorkeur vroeg in de ochtend of in de avond, wanneer het iets koeler is.

Pas je techniek aan

Probeer met wat minder druk te masseren. Hierdoor komt er minder warmte vrij.

Tip: werk met een verkoelende massageolie. Bijvoorbeeld pepermunt of eucalyptus.