De toekomst van de sportwereld: begeleiding van topsport

In een artikel op Sport Knowhow XL gaat Jan de Leeuw, opleider, auteur en adviseur, in een aantal columns in op de toekomst van de sportwereld. In één van zijn columns gaat hij in op de begeleiding van topsport.

Hij gaat daar in op uitspraken van Yuval Noah Harari, een Israëlisch historicus en futuroloog. Tot 2014 was hij een onbekende wetenschapper, gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen. Daarna kreeg hij wereldfaam door drie boeken: Sapiens, Homo deus en 21 lessen voor de 21e eeuw.

Harari stelt in 2017 dat computertechniek eigenlijk veel beter is in het stellen van juiste diagnoses en het adviseren van effectieve behandelingen. Kunstmatige intelligentie (AI) kan informatie van álle bekende ziekten en medicijnen opslaan in databanken, die elke dag, elk uur, elke minuut worden geüpdatet vanuit de medisch-wetenschappelijke wereld. Betekent dit dat de sportarts - als persoon - gaat verdwijnen? Nou, dat weten we niet. Harari geeft aan dat taken van de arts waarbij meer creativiteit wordt gevraagd nog steeds wel bij de arts als persoon zullen blijven liggen. Maar zaken waarbij algoritmen een hoofdrol vervullen, zeg maar de technische kanten van het beroep van een sportarts, zullen worden overgelaten aan ‘de computer’.

Lees het hele artikel op Sport Knowhow XL.