Ik combineer in mijn praktijk veel behandelingen uit beide beroepen

Angèle Pronk is masseur en schoonheidsspecialiste

De een vliegt de hele wereld over als purser, de ander is rechter en de derde is lerares op een basisschool. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn ook masseur. In de rubriek ‘Dubbelleven’ vertellen NGS-leden over hun beide passies. Hoe combineren ze hun twee beroepen en wat is daar zo leuk aan? Dit keer: Angèle Pronk (54) uit Warmenhuizen. Zij runt een eigen bedrijf waarin ze haar werk als ANBOS schoonheidsspecialiste en NGS-masseur combineert.

Ik combineer in mijn praktijk veel behandelingen uit beide beroepen

Angèle Pronk

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

“Ik heb een praktijk aan huis en werk in principe op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Anderhalf jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Hiervoor heb ik in loondienst gezeten en vervolgens heb ik 27,5 jaar een vof gehad.

Mijn collega wilde stoppen omdat haar man met pensioen ging. Het voelde alsof de tijd gekomen was om voor mezelf te beginnen en dat heb ik daarom ook gedaan. Tot nu toe bevalt het heel erg goed. Vooral de vrijheid is fijn: ik kan makkelijk even een dagje uit mijn praktijk stappen om bijvoorbeeld een cursus te
volgen of van werkdag veranderen. Voorheen moest ik dat altijd regelen met mijn vennoot of personeel. Ik merkte alleen dat ik collega’s miste. Ik ben een echte teamplayer. Daarom ben ik bijvoorbeeld ook begonnen als gastvrouw bij voetbalclub AZ, waar ik tijdens de thuiswedstrijden de gasten op de zakelijke markt ontvang. Dat vind ik heel leuk om te doen naast mijn eigen praktijk.

“Het voelde alsof de tijd gekomen was om voor mezelf te beginnen”

Angèle Pronk

Hoe is de combinatie van schoonheidsspecialiste en masseur ontstaan?

“In 1989 ben ik geslaagd voor mijn diploma als schoonheidsspecialiste. Op die opleiding leerden we wel al masseren, maar ik had het gevoel dat ik er nog niet voldoende van wist. We zijn vooral op het gebied van de ontspanningsmassages voor het lichaam en gezicht wel goed onderwezen, maar er viel zeker nog wat te leren.

Daarom ben ik de opleiding sportmassage gaan doen. Het sprak me aan omdat ik zelf heel veel sport. Ik wilde me verdiepen in meer massagetechnieken en de anatomie en fysiologie. Inmiddels ben ik gediplomeerd sportmasseur en houd ik me in mijn praktijk bezig met schoonheidsbehandelingen, maar ook met sportmassages. Die erkenning in de vorm van een diploma vond ik heel belangrijk. ”Lachend: “Het is niet zomaar een beetje wrijven wat ik doe. Ik weet waar ik mee bezig ben.”

Je bent lid van zowel de ANBOS als het NGS. Waarom?

“Ik ben lid van twee brancheorganisaties omdat ik naar mijn cliënten wil uitstralen dat ik professioneel bezig ben met mijn vak. Ook maken brancheorganisaties zich sterk voor de beroepsgroep. Dat was heel belangrijk in de coronaperiode. Ze maken het je mogelijk (online) trainingen en cursussen te volgen die ervoor zorgen dat je goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen binnen je beroep. Ik vind dat mijn klanten een goedgeïnformeerde masseur én schoonheidsspecialiste verdienen.”