Positieve gezondheid; wat moet ik daar nou mee?

Opening Kennisdag 2024, Linda ter Steeg

De keynote is een eerste kleine stap in de richting van het antwoord. En dat zit hem in het feit dat Positieve Gezondheid een breed concept is dat je op allerlei, bij jou passende, manieren kunt toepassen.

‘Gezondheid is het vermogen je aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven’. Zo heeft Machteld Huber, na haar onderzoeken, het begrip gezondheid opnieuw geformuleerd. Het gaat om veerkracht. Om wat voor jou als mens belangrijk is en het leven betekenisvol maakt. De medische kijk ervaarde zij als tekort schietend, nadat zij als jonge huisarts zelf achter elkaar vier verschillende ziektes kreeg. ‘We moeten breder kijken, naar wat mensen een gevoel van welbevinden kan geven’.

Positieve Gezondheid begint bij ‘ik’. Eerst ervaren wat het is en wat het voor jou betekent. Daarna kijken hoe je het kunt toepassen in de begeleiding van de ander. Daarmee wordt het een werkrichting, een houding. Dan kun je als mens, met kennis en ervaring in je vakgebied, de ander als mens benaderen. En niet als klacht of ziekte. Oprechte interesse en ‘het andere gesprek’ zijn hierin een belangrijke sleutel.

Mijn uitnodiging is je op 16 november te laten inspireren en informeren. Door een eerste kijkje in èn ervaring met de keuken van Positieve Gezondheid kun je een stap zetten in de richting van het antwoord op de vraag: Wat moet ik hier nou mee? Ik zie je graag!

Biografie

Linda ter Steeg ( 1962) heeft haar werkroots in de ouderenzorg en maakte in 2002 de overstap naar het onderwijs. Zij gaf les aan studenten van opleidingen Maatschappelijke Zorg, Verzorgende IG en Verpleegkunde. De laatste jaren bij het ROC werkte zij als Projectleider in het Vitaliteitsteam. Het team houdt zich bezig met de implementatie van Positieve Gezondheid in het onderwijs.

Daarnaast heeft Linda een grote interesse in wat de mens beweegt in de meest brede zin van het woord. Het leidde tot het volgen van opleidingen en trainingen o.a. op het gebied van lichaamswerk, psycho-sociaal werk en verandermanagement.

Inmiddels werkt Linda sinds 2021 als zelfstandig docent, trainer en coach. Naast de reguliere en op -maat trainingen in het zorgwerkveld verzorgt Linda trainingen Positieve Gezondheid voor diverse opdrachtgevers; variërend van een zorgorganisatie tot het UWV en een eco-wijk in ontwikkeling. Ook de coaching en begeleiding van individuen en groepen hebben Positieve Gezondheid als basis. Als officieel IPH-gecertificeerd trainer ziet Linda de diversiteit aan mogelijkheden om Positieve gezondheid toe te passen en volgt zij de ontwikkelingen op dat gebied op de voet.

Website: www.lindatersteeg.nl

LinkedIn: www.linkedin.com/in/lindatersteeg

Linda ter Steeg