Kennisdag 2024: Homo Smartphonicus

Lizzi Adeler en Jasmijn Hubers

Inhoud

Steeds meer jongeren hebben last van nek-, hoofdpijn- of rugklachten. Dit is de laatste jaren flink toegenomen, vooral door het gebruik van smartphones, tablets en laptops. Ook artsen merken dit op en vragen aandacht voor dit probleem. De klachten ontstaan door het constant vooroverbuigen van de nek en bovenrug. Omdat het hoofd ongeveer 5 kilo weegt, trekt dit aan de spieren en gewrichten in de nek. Dit zorgt voor steeds meer spanning, waardoor de spieren strakker en de gewrichten stijver en pijnlijker worden.

Wat zijn deze klachten en wat kun je als masseur doen voor deze mensen?

Lizzi Adeler en Jasmijn Hubers

Lizzi Adeler

Ik ben in 1974 in Denemarken geboren en heb na mijn middelbare school tijd mijn studie geneeskunde gedaan aan de universiteit van Aarhus (Aarhus Universitet), arts examen 2003.

Al gedurende mijn studie geneeskunde was ik als sportster, wedstrijdzeilster (uitkomend voor de Deense nationale selectie) met deelname aan diverse WK’s en EK’s (in de Yngling en J22 klasse), geïnteresseerd in het bewegingsapparaat. Gedurende mijn studietijd was ik tevens bestuurslid van de studentenvereniging Sportgeneeskunde.
Momenteel ben ik een enthousiast recreatief hardloopster en wielrenster welke ik actief combineer met krachttrainingen.

Na mijn artsexamen heb ik in Nederland in 2009 de opleiding tot huisarts afgerond aan de universiteit van Utrecht. Omdat voor mijn gevoel het bewegingsapparaat te weinig aan bod kwam ben ik verder opgeleid als musculoskeletaal arts en werk sinds 2013 in mijn eigen praktijk. Om mijn werk als musculoskeletaal arts meer diepgang te geven heb ik in 2016 de opleiding tot interventie arts (IPSIS) gevolgd en ben ik tot 2020 tevens gaan werken op “de Rugpoli” vestiging Hoofddorp. Ik ben sinds 2022 opleider voor de MSK geneeskunde. Sinds jaren werk ik ook als consulent voor “het Microbiome-Center” voor patiënten met darmgerelateerde klachten.

In bewegen gaat het om balans. Zie het als leren lopen: vallen, opstaan en weer doorgaan. Gezond Bewegen is als topsport.

Jasmijn Hubers

Ik ben Jasmijn Hubers, arts musculoskeletale geneeskunde in opleiding bij Lizzi Adeler.

In 1982 ben ik geboren en opgegroeid in Amsterdam. De studie geneeskunde heb ik aan de Universiteit Utrecht voltooid in 2008, dat ik heb vervolgd met een wetenschappelijk promotietraject bij de Pathologie op het VUmc in Amsterdam. De jaren erna heb ik als arts gewerkt in klinisch oncologisch onderzoek tot 2021, toen ik een cochleair implantaat kreeg. Deze stelt mij nu in staat om mijn grote wens, het werken met patiënten, te kunnen vervullen.

Sinds kinds af aan heeft het menselijk lichaam mij in al haar facetten geboeid en zijn voor mij persoonlijk beweging en balans, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, belangrijke waarden. Daarnaast werk ik graag met mijn handen. In mijn vrije tijd heb ik jarenlang als gediplomeerd (oncologisch) masseur gewerkt. In de musculoskeletale geneeskunde komt nu een en ander mooi samen.

Ik zie het menselijk lichaam als een keten, beginnend bij de voeten en eindigend bij de eerste halswervel, dat meebeweegt met en reageert op gebeurtenissen in het leven. Het fascineert mij dat veel klachten ontstaan door een verstoring van de keten en dat manuele technieken kunnen helpen bij het herstellen van de beweeglijkheid ervan.