Hoe krijg ik mijn handdoeken vetvrij?

Tip van Albert

Albert Peters is al elf jaar werkzaam bij sportmedische groothandel FRAMO. In die elf jaar heeft hij een hoop kennis verzameld over wat een masseur allemaal kan tegenkomen in de dagelijkse praktijk. Een scheur in je massagetafel, vragen over het verwarmen van olie of op zoek naar een bepaalde olie? Albert weet vaak een oplossing. In deze tip: vetvrije handdoeken

Na van alles geprobeerd te hebben (vloeibaar wasmiddel/poeder, andere olie, wel/niet in de droger, azijn/soda, et cetera) lukt het niet om de handdoeken vetvrij te krijgen. Wat is jouw gouden tip?

“Heel eerlijk? Die heb ik niet. Dat klinkt misschien een beetje flauw, maar handdoeken zijn gemaakt van katoen. Dat is een natuurlijk materiaal dat als fijne eigenschap heeft dat het makkelijk vloeistoffen opneemt. Water als je gedoucht hebt, maar dus ook massageolie. Vooral met het afnemen van de olie na een massage neemt een handdoek veel olie op. Er blijft ook na het wassen altijd 0,01 procent van de olie achter in de katoenen vezels. Op een gegeven moment blijven handdoeken daarom vettig aanvoelen. Soda kan een tijdelijke oplossing zijn. Maar op een gegeven moment raken de vezels weer verzadigd en zit je met hetzelfde probleem.

De kwaliteit van de handdoeken maakt weinig verschil. Dure, dikke handdoeken worden na een tijdje ook vettig. Sterker nog, de kans is groot dat juist die lekkere fluffy handdoeken eerder vet worden. Die zijn namelijk veel zwaarder en dikker, wat betekent dat er meer gram badstof per vierkante meter wordt gebruikt. Hoe meer katoenvezels er in de handdoek zitten, hoe meer olie die kunnen opnemen.

Er zijn tegenwoordig ook synthetische doeken te koop. Die kunnen geen vet opnemen, want de vezels in die doeken zijn gesloten, tegenover de open structuur van katoenvezels. De vraag is dan hoe goed die doeken werken om de olie van een lichaam af te nemen na een massage. Ze nemen de olie immers niet op. Masseurs zouden kunnen overwegen om voor het afnemen van de olie na een massage papier te gebruiken. Dat voelt anders voor de cliënt en het zal wennen zijn. Er wordt gezegd dat papier niet duurzaam is. Dat klopt omdat je het papier meteen weggooit, maar steeds meer wasmiddel gebruiken om je handdoeken schoon te krijgen is ook niet duurzaam. Uiteindelijk ontkom je er niet aan om eens in de zoveel tijd nieuwe handdoeken aan te schaffen.”