Chemodis: al ruim zeventig jaar een oer-Hollands bedrijf

Uit de markt

Chemodol is de meest gebruikte massageolie in massage- en fysiotherapiepraktijken. Het wordt vervaardigd door het Nederlandse bedrijf Chemodis, dat al vanaf 1947 hoogwaardige massagemiddelen produceert.

Aan het hoofd van Chemodis staat Gerry Zwoferink. Zij leidt het tegenwoordig in Alkmaar gevestigde bedrijf sinds 1996. “De toenmalige eigenaar was heel erg ziek”, vertelt ze. “Hij zou nog maar zes maanden te leven hebben en wilde zijn bedrijf van de hand doen. Via via ben ik met hem in contact gekomen. Uiteindelijk heb ik het overgenomen. Het fijne is dat hij nog altijd in leven is. Hij komt nog steeds zo nu en dan langs.

Eerste product

Hoewel ze een heel andere achtergrond heeft – ze komt uit het onderwijs – voelt Gerry zich als een vis in het water bij Chemodis. “Ik ga elke dag met plezier naar het werk, mijn werk is mijn hobby. We hebben een goede positie in de markt en zijn een echt Nederlands bedrijf, een van de weinige in de branche. Ook voor de Nederlandse economie is dat een pluspunt”, vindt Gerry. “We bestaan al heel lang. De oprichter van het bedrijf hield zich bezig met farmacie. In die tijd kwam de fysiotherapie op, en hij is in Duitsland gaan kijken hoe dat ging. Toen heeft hij een massageolie ontwikkeld. Hij had een emulsie die gebruikt werd om ziektes te behandelen en die gemakkelijk af te spoelen was. Dat principe heeft hij toegepast voor de fysiotherapie. Chemodol werd het eerste product van het bedrijf.” Chemodis huisde vroeger in Hillegom. “We hebben nog de eerste glazen flessen staan die vroeger werden gebruikt”, zegt Gerry. “De fysiotherapeuten uit de omgeving kwamen langs bij het bedrijf om hun flessen bij te laten vullen. We zijn klein begonnen en zijn langzaam gegroeid. Al sinds de jaren tachtig exporteren we ook naar andere Europese landen, en soms ook buiten Europa.”

Innoveren

In 2001 verhuisde Chemodis naar Alkmaar, omdat de fabriek in Hillegom wat gedateerd was, en de vraag naar de producten van Chemodis almaar toenam. “Soms melden nieuwe klanten zich via sporttrainers”, zegt Gerry. “Er was een Nederlandse voetbaltrainer die in Engeland werkzaam was. Hij wilde zijn spelers per se met Chemodol laten masseren. Zo zijn wij Engeland binnengekomen.” Hoewel Chemodol en de andere producten van Chemodis altijd al van een constante, hoge kwaliteit geweest zijn, houdt het bedrijf wel rekening met de voortschrijdende inzichten over de bestanddelen. “We zorgen altijd dat er middelen in zitten waar geen discussie over is”, vertelt Gerry. “En we houden ook bijvoorbeeld rekening met mensen met een behaarde huid. We hebben een speciale olie, Chemovine, die zorgt dat de haarzakjes er niet uit worden getrokken tijdens een behandeling. We blijven volop innoveren. Als we inzichten hebben dat iets op een andere manier moet, passen we dat toe. Omdat we tevreden zijn over ons bestaande pakket, zijn we niet heel erg bezig met nieuwe producten. Wel vernieuwen we regelmatig wat we hebben.”

Natuurlijke manier

Naast Chemodol biedt Chemodis nog een serie andere producten aan voor masseurs en fysiotherapeuten, waaronder enkele volledig plantaardige oliën. “Daarmee laten we zien dat je ook op de natuurlijke manier kunt werken.” Verder vervaardigt het Noord-Hollandse bedrijf middelen voor bij blessures, warmte- en ultrageluidstherapie en maakt het ook handverzorgingsproducten en ontsmettingsmiddelen. Dat laatste komt goed van pas in tijden van corona. “Masseurs en fysio’s mochten een tijd niet behandelen, dus de vraag naar massageolie liep terug. Maar we hadden het erg druk met desinfectiemiddelen”, zegt Gerry. “Dat zat wel in ons gamma, maar er lag niet de nadruk op. Opeens waren die producten niet meer aan te slepen. Voor ons was dat een geluk bij een ongeluk. Andere bedrijven zijn harder getroffen door corona. Inmiddels gaat het met de massageoliën gelukkig ook weer de goede kant op.”