Lumbale rugklachten

Tijdens de coronacrisis was voor veel mensen het gewone leven niet meer zo gewoon. Van een dynamisch en druk leven, moesten veel mensen opeens thuis aan de slag. Een echte werkplek werd er vaak niet gecreëerd. De keukentafel voldeed ook. De sportscholen waren dicht, dus werd er gezocht naar alternatieven. Gelukkig mochten wij in Nederland, in tegenstelling tot in veel andere landen, wel naar buiten voor de broodnodige frisse neus. Wandelen, fietsen, het mocht gelukkig allemaal. De gebruikelijke krachttraining werd even in de ijskast gezet. Dit kan zorgen voor de nodige klachten. Zo ook bij de volgende casus.

Klachtomschrijving

Een reguliere klant komt weer op afspraak. Waar deze klant normaal gesproken komt voor een ontspanningsmassage, is nu de vraag om meer aandacht te geven aan de rug omdat daar een zeurende pijn is ontstaan. Ook de nachtrust wordt hierdoor verstoord. Met name lumbaal wordt de klacht aangewezen.

Inspectie

Na goedkeuring van de klant wordt een volledige inspectie uitgevoerd. Tevens wordt er wat specifieker gekeken naar de regio van de klacht; het lumbale gedeelte van de rug. Tijdens de inspectie valt het volgende op:

• versterkte lumbale lordose;
• lichte overstrekking van beide knieën;
• verzwakte abdomen.

Palpatie

Hoge tonus is waarneembaar bij het lumbale gedeelte van de m. erector trunci. Tevens is de oppakbaarheid van dit gebied straf. Het specifieke gedeelte is niet warm en geeft ook geen verkleuringen.

Achtergrond/medische achtergrond

Klant is verder in goede gezondheid en heeft in het verleden eerder lumbale klachten gehad, maar door het sporten/fitnessen waren de klachten verleden tijd. Klant is verder gezond en slikt alleen in tijden van hooikoorts medicijnen.

Belasting

Klant geeft aan nu nog thuis te werken, maar het werken op kantoor weer op te pakken. Hier hoort ook autorijden bij, dit geeft extra belasting voor de rug. De klant ziet hier toch wel een beetje tegenop. Omdat de sportscholen dicht waren, heeft de klant wel gewandeld, maar de gebruikelijke krachttraining niet kunnen en willen doen. Dit zal binnenkort weer opgepakt worden.

Oorzaken

Er zijn intrinsieke en extrinsieke factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de lumbale rugklachten.

Intrinsieke factoren:
• vergrote lumbale lordose;
• overgewicht;
• slecht ontwikkelde buikspieren.

Extrinsieke factoren:
• verminderde activiteit;
• trauma (verkeerde beweging);
• overbelasting (bijvoorbeeld langdurig verkeerde houding tijdens tuinieren of verkeerde zithouding).

Intrinsieke en extrinsieke factoren kunnen van invloed zijn op het ontstaan van de lumbale rugklachten

Interpretatie

Door inactiviteit en gebrek aan krachttraining kan in het lichaam musculaire disbalans ontstaan. Door gebrek aan training kunnen de spieren van de abdomen minder goed een lumbale lordose corrigeren. Hierdoor komt er veel spanning op het lumbale gedeelte van de rug. De spieren in dit gedeelte van de rug zullen een groot gedeelte van de dag onder te grote spanning staan. Hierdoor wordt de doorbloeding verstoord en hopen de afvalstoffen zich op. Het bekken kantelt naar voren en geeft daardoor extra spanning op de aanhechtingsplaatsen. Een stijf gevoel en zeurende pijn is het gevolg. Geen goede nachtrust en niet goed kunnen zitten tijdens het werk kunnen zorgen voor extra spanning en verstoring van het herstel.

Behandelplan

• Massage romp of gehele achterzijde met extra aandacht voor het lumbale gedeelte van de rug. Eventueel als extra een korte cuppingmassage van de onderrug.
• Opbouwen van krachttraining met extra aandacht voor de buikspieren en met voorzichtige opbouw van de rugspieren.
• Rekken van de rug; met name vlak voor het opstaan. Aantal keren per dag.
• Medical tape aanbrengen ter ondersteuning en extra doorbloeding van het lumbale gedeelte van de rug. Extra ondersteuning tijdens het autorijden.
• Eventueel gebruik van warmte, bijvoorbeeld een pittenzak, tijdens het zitten.
• Adviseren bij het wandelen schoeisel met demping te dragen voor betere ondersteuning van de rug.• Indien de klachten blijven aanhouden, dan tijdig doorverwijzen naar een sportmasseur.