Wat is kenmerkend voor de subcutis?

Het examen. Zo lang naar toegeleefd, en binnen een paar uur was het voorbij. Met als beloning het diploma tot masseur. Maar hoe zat het ook alweer met die kuitspier, Balinese kokosolie of hygiëne? Om ieders geheugen even op te frissen, nemen we een vraag uit het examen door.

Vraag: Wat is kenmerkend voor de subcutis? De subcutis…

a. bevat geen bloedvaten
b. bestaat voornamelijk uit dode cellen
c. is verantwoordelijk voor het tastgevoel
d. bestaat vooral uit vet

Antwoord

Als masseur is de huid ons directe aangrijpingspunt en dus is het belangrijk om hierover voldoende kennis te bezitten. Bij de mens is de huid het grootste orgaan. De huid (cutis) vormt de oppervlakkige bekleding van de mens en bestaat van buiten naar binnen uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids weefsel (subcutis). Bij de huid horen ook de haren, de nagels en de talgen zweetklieren.

De opperhuid is de buitenste laag van de huid. Deze bestaat uit meerdere lagen waarvan de buitenste laag de verhoornde dode epitheelcellen zijn die in het onderste deel van de opperhuid worden aangemaakt en naar boven schuiven. De opperhuid bevat geen bloedvaten en vernieuwt continu. Elke vier weken hebben we weer een nieuw ‘vel’. Wrijving, dus ook de massage, stoot de verhoornde cellen af. In het epidermis liggen ook de pigmentkorrels (melanine) die samen met de doorbloeding en de dikte van de huid onze kleur bepalen.

De tweede laag, de lederhuid, bestaat uit bindweefselvezels waarin zich bloedvaten (capillairen), zenuwuiteinden, haarzakjes met haren en zweet- en talgklieren bevinden. Deze laag bepaalt de soepelheid van de huid. In tegenstelling tot beschadiging van de opperhuid, die steeds vernieuwd wordt, wordt beschadiging van de lederhuid hersteld met bindweefsel. Dit veroorzaakt littekenvorming en tast de soepelheid van de huid aan.

In de derde laag, de subcutis of ook wel hypodermis genoemd, vinden we het losmazig bindweefsel met vetcellen die zich daar ook kunnen opstapelen. De subcutis kan dus dikker dan normaal zijn. De subcutis vormt de verbinding tussen de huid en de spieren en pezen.

Uit deze korte omschrijving van de opbouw van de huid volgt dat antwoord D correct is. De vraag is met deze korte omschrijving van de opbouw van de huid beantwoord, maar als sport- of wellnessmasseur zouden we veel nieuwsgieriger moeten zijn.

De huid kan zomaar veel informatie geven over de cliënt. De kleur is hier al een belangrijk onderdeel van. Verder geeft de huid door aanraking (massage) zintuigelijk veel informatie door.

De functies van de huid zijn kort samengevat:
1. bescherming tegen indringing van buitenaf, geweld, ziekteverwekkers, zonlicht, vuil, schadelijke stofen.
2. temperatuurregulatie door bloedvaten, onderhuids vet, transpireren, kippenvel.
3. zintuigfunctie, namelijk: tast, gevoel, pijn, smaak, temperatuur.
4. aanpassingsfunctie door onder andere dikker worden ter bescherming (eeltvorming, uitdroging).