Wat is geen effect van de ultraviolette straling door de zon op het menselijk lichaam

Hoe zat het ook alweer?

Het examen. Zo lang naar toegeleefd, en binnen een paar uur was het voorbij. Met als beloning het diploma tot masseur. Maar hoe zat het ook alweer met die kuitspier, Balinese kokosolie of hygiëne? Om ieders geheugen even op te frissen, nemen we een vraag uit het examen door.

Weet jij het goede antwoord?

a. het geeft een hyperemie van de spieren.
b. het geeft door pigmentvorming bescherming aan het onderliggend weefsel.
c. het vormt vitamine D.
d. het veroudert de huid.

Het antwoord van Guus

Veelal wordt gewaarschuwd tegen het (te lang) verblijven in de zon. Toch hebben we de zonnestralen ook nodig het hele jaar door. Te veel zon is schadelijk en die schadelijkheid wordt bepaald door de UV-index, de zonkracht. Deze is van een aantal factoren afhankelijk. Ten eerste de stand van de zon: hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. De zonnestralen worden namelijk gefilterd door de ozonlaag. Bij hoogstaande zon is de weg door de atmosfeer korter, dus is er minder filtering.

Verder is bij bewolkt weer de zonkracht lager omdat de uv-stralen dan moeilijk door de wolken heen kunnen komen. Daarentegen zal de zonkracht weer toenemen als deze weerkaatst wordt door bijvoorbeeld zee, zand of sneeuw. Als laatste dan nog de dikte van de ozonlaag. Hoe dikker, hoe meer bescherming tegen de schadelijke uv-straling.

Er zijn drie soorten uv-straling: UV A, UV B en UV C. 98 procent van het bereikte zonlicht op aarde bestaat uit UV A. Je verbrandt er niet door, maar het dringt dieper in de huid door en kan zo schade aanrichten aan je DNA. Zelfs op latere leeftijd kan hierdoor nog huidkanker ontstaan. Verder veroudert deze straling de huid.

UV B dringt minder ver door in de huid. Het maakt pigment aan waardoor de bruine kleur ontstaat die een natuurlijke bescherming moet bieden tegen beschadiging van het DNA in het onderliggende weefsel. Echter, UV B-straling is veel schadelijker dan UV A en kan de huid bij te veel blootstelling zonder bescherming verbranden en ook huidkanker veroorzaken. Positief is wel dat UV B vitamine D aanmaakt, dat samen met calcium goed is voor de botten. Het meest schadelijke UV C bereikt de aarde niet.

Uit bovenstaande blijkt dat de zon de spieren niet beter doorbloedt. Integendeel, door de zon ontstaat een hyperemie van de huid en dat bloed wordt onttrokken aan de spieren. Antwoord a is dus juist.